En etkili anne sütü arttırma yöntemleri! Emzirme döneminde anne sütü ve faydaları

Anneye ve bebeğe mucizevi faydaları olan anne sütü, ilk altı ayda tüketilmesi gereken en mükemmel besinlerden biridir. Bebeğin beslenmesinden vücut sağlığına, annenin zayıflamasından hücrelerin yenilenmesine kadar şifa dolu olan anne sütü ile ilgili bazı püf noktaları sizlere derledik.

Anne sütü, yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için vücutlarının ihtiyaç duydukları enerji, sıvı ve besin ögelerini bir arada bulunduran çok önemli bir besin kaynağıdır. Doğum sonrası emzirme ile birlikte gelen sütün, başta anne ve bebekte olmak üzere psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan birçok mucizevi faydaları vardır. Annen sütünün faydalarını göz önünde bulundurduğumuzda özellikle de prematüre (erken doğan) bebekler için mükemmel bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü, tüm bebeklerde ilk altı ay yalnızca anne sütü alınmasının gerektiğinin önemi üzerinde duruyor.  Zamanından önce doğan bebeklerin diğer bebeklere göre daha sık rahatsızlandığı görülmektedir. Tamda bu nokta da bebeklere ilaç gibi gelecek olan kendi annesinin sütü, ihtiyaç duyulan tüm besin değerlerini özel olarak karşılamaya yetecektir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilen anne sütü miktarı, annenin sağlıklı ve doğru besinlerle beslenmesi ile direkt bağlantılıdır. Sütün içerisindeki maddelerin farklılığı da annenin özellikleri ile bağlantılı olsa da hamilelikten bebeğin yaşına kadar birçok etken farklılığa yol açabilmektedir. 

Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?İLİŞKİLİ HABERAnne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Anne sütünün yerine geçen tek bir besin kaynağı olmasa bile tadı ve yapısı bakımından inek sütü benzer özellikler taşımaktadır. İnek sütü alerjisine karşılık doktor onayı almadan tüketilmemelidir.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI NELER? ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ...

Anne sütünün faydaları

Anne sütünün faydaları

Bebeklere nasıl kilo aldırılır? Bebeklerde hızlı kilo aldıran yiyecek ve yöntemlerİLİŞKİLİ HABERBebeklere nasıl kilo aldırılır? Bebeklerde hızlı kilo aldıran yiyecek ve yöntemler

Allah (c.c)'un vermiş olduğu en büyük mucizelerden biri olan anne sütü, vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri tek başına taşıyan inanılmaz bir kaynaktır. İlk altı ay boyunca uzmanlar tarafından sadece anne sütünün alınmasının gereği de tek başına tüm faydalı besin ögelerini kendisinde bulundurmasından dolayıdır. Özellikle de doğumdan sonra gelen ilk süt (kolostrum), bebeklerde muhakkak ziyan edilmemesi gereken bir kaynaktır. Bebeğin hayatı boyunca hastalıklara karşı mücadele etmesinde ilk önemli aşısı yerine geçen anne sütünün faydaları protein, yağ, demir, vitamin gibi şifa deposu kaynaklarla saklıdır. İçerisinde koruyucu maddeler bulundurması nedeniyle enfeksiyonlara kapalı hale gelen bebek, sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişim gösterebilecektir.

Tavsiye edilen emzirme aralığında iki yılın belirtilmesinin sebebi ise, hızlı büyüme ve gelişim aralığının temellerinin bu evrede atılmasından dolayıdır. Günümüzdeki diğer memelilerin sütlerine göre çok daha fazla nükleotid içeren anne sütü, büyüme hormonları üzerinde etkili bir işlevi vardır.

Anne sütünün faydaları arasında pişik, kabızlık ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların daha seyrek görüldüğü içerisindeki yeterli demir miktarının kansızlığı önlediği de bilinmektedir.

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümlerİLİŞKİLİ HABERAnne sütü alan bebeklerde kabızlık neden olur? Kabız bebeklerde bitkisel çözümler

EMZİRMENİN/ ANNE SÜTÜNÜN ANNEYE FAYDALARI:

Sadece bebeklerde olmayıp anneler üzerinde de sayısız faydası olan anne sütünün sağlık ve psikolojik anlamda ele alacak olursak şu şekilde inceleyebiliriz:

- Annelik duygusuna adapte olmada etkilidir.

- Ten tene temas halinde olan anne ile bebek arasındaki sevgi ve iletişim bağı güçlenir.

- Emzirme esnasında anne enerji harcayacağından dolayı süt üretiminde yağ dokusu kullanılarak kilo kaybı kolaylaşır.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI:

- Her şeyden önce bebeğin fiziksel, ruhsal ve zeka gelişiminin olumlu yönde ilerlemesinde etkilidir.

- Biberonla beslenen bebeklere göre ilerleyen dönemlerde Tip 1 Diyabet rahatsızlığına yakalanma riski azalır.

- Orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riski daha azdır.

- İçerisindeki etkili maddeler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve böylelikle hastalıklara karşı vücut daha dirençli olur.

TIKLA OKU: EMZİREN ANNE DİYETİ NEDİR? EMZİRMEK ZAYIFLATIR MI?

ANNE SÜTÜ NASIL OLUŞUR? ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ NELER?

Anne sütü nasıl oluşur?

Anne sütü nasıl oluşur?

Hamilelik döneminde fıtratları gereği kadınların göğsünde çoğu yağ dokusundan olmak üzere bazı salgı bezleri bulunur. Bu bezlerden ve sütün en temel yapı taşlarından olan laktoz ile proteinler süt üretiminin başlamasında büyük bir işlev görür. Ancak, anne sütü olarak nitelendirdiğimiz besinin asıl gerçekleşmiş hali bebeğin dünyaya geldikten sonra meydana gelir.

Alveollar hücresinden gelen süt, süt kanallarından geçerek göğüse kadar ilerler ve depolanır. Daha çok meme başı veresinde biriken süt doğru ve etkin bir emzirme yöntemi ile bebeğe verilir. Anne sütünden en iyi şekilde yararlanabilmek için bebeğin doğru emzirilmesi çok önemlidir. Bu esnada annenin ve bebeğin kendini rahat hissedebileceği pozisyonda olması ve memeyi tutuş şekli ideal emzirmenin ilk şartlarındandır.

ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ NELER? ANNE SÜTÜ BEBEĞE NASIL YARAR?

Anne sütünün özelliklerine gelecek olursak; sindirimi kolay, taze ve her daim bebeğe verilebilecek temiz besin kaynaklarından biridir. Bebekler için mucizevi bir nitelikte olan anne sütünün en önemli özelliği bebeğin ihtiyaç duyduğu besinlere ve yaşına göre değişim gösterebilmesidir. Doğum eyleminin beklenilen zamandan daha erken meydana gelmesi prematüre bebekleri beraberinde getirirken bu bebekler ile zamanında yani sağlıklı doğan bebeklerin aldığı süt farklılıkları ilk aydan sonra eşitlenir.

İlk zamanlarda göğüsten gelen ağız sütü; daha kıvamlı, proteinli ve yağsız olması ile bebeği enfeksiyonlardan korur iken 15 gün sonra sütün özellikleri de değişir. Omega-3 bakımından zengin olan anne sütü, doymamış yağ gruplarından olup vücut için gerekli olan maddeyi barındırır.

Anne sütünün içindeki faydalı antikorlar; kolera, rotavirus, streptokok, stafilokok, pnömokok, fligella ve pertussis'e karşı koruyuculuk gösterir.

Anne sütünün besin değerleri:

Porsiyon miktarı: 100 gram

Kalori değeri: Yaklaşık 70 kcal

İçerisindeki toplam yağ: 5,0 gram

Laktoz: 7.0 gram

Protein: (%) 7.0

Laktoz: (%) 42.0

TIKLA OKU: SÜT SAĞMAK MI, EMZİRMEK Mİ? GÖĞÜS POMPASI SÜT AZALTIR MI

KOLOSTRUM İLE ANNE SÜTÜNÜN FARKI NEDİR?

Kolostrum sütü nedir

Kolostrum sütü nedir

(Pratik biberon maması nasıl hazırlanır? Besleyici mama tarifi için tıklayın)

Yağ ve laktoz oranı olgun süte göre daha az olan kolostrumu anne sütünden ayıran en belirgin özellik; protein, mineral, antikor ve lökositleri çok bulundurup yağları az bulundurmasıdır. Kesinlikle boşa gitmemesi gereken kolostrum (ilk ağız sütü), bebek için o kadar faydalı ki günümüzde kolostruma sıvı altın bile denilmektedir. Hamilelikte süt üretiminin başladığı 4. veya 5. aylarda gelmeye başlayan kolostrum koyu ve kıvamlı bir halde iken yaklaşık 10. günün sonunda şeffaflaşması ile kendini gösterir.

YENİ DOĞAN BEBEĞİN ANNESİ DIŞINDA BİRİNDEN SÜT EMMESİ MEKRUH MU?

Dinimiz açısından ele alacak olursak ortada hiçbir neden yok iken üstelik bebeğin kendi annesinin sütü onu doyurmaya yetiyorken bir başkasında emmesi doğru değildir. Helal ya da haram olmamasıyla birlikte uygun görülmeyen bu durumda çocuğun ilerleyen zamanlarda süt annesinin çocuğu ile evlenme gibi bir durumu yoktur, dolayısıyla riskli bir durum söz konusu olabilir.

ANNENİN GÖĞSÜ BOZULMASIN DİYE BEBEĞİNİ EMZİRMEMESİ VEBAL MİDİR?

Annenin sırf kendi güzelliğini düşünmesinden dolayı bebeğini vücuduna alması gereken sütten mahrum bırakması vebal sayılır. Çünkü Allah (c.c)'un öyle büyük bir mucizesi vardır ki bu durum hiçbir şeye benzemez. Her canlının sütü ancak kendi bebeğine yetecek ve ona özel olarak vitamin, mineral, protein değerlerini karşılayacak ölçüde üretilir. Dolayısıyla annenin sütü her bebeğe aynı şekilde etki etmez, aksine iyi bile gelmeyebilir. Hz. Musa (a.s)'ın süt annesini reddetmesi gibi...

ANNE SÜTÜNÜ HANGİ BESİNLER ARTTIRIR? GAZ YAPMADAN ANNE SÜTÜ ARTTIRAN BESİNLER

Strese, üzüntüye, depresyona ya da bunun gibi etkenlere bağlı olarak değişebilen anne sütü miktarı, bebek için yetersiz kalıyorsa tüketilecek olan sağlıklı besinlerle sütü arttırmanız mümkündür. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere, süt üretimini destekleyen bazı besinlerin tüketimi halinde süt çoğaltılabilir. Peki anne sütünü arttıran besinler neler? İşte anne sütünü arttırmada etkili 3 mükemmel besin...

KİMYON: Süt üretimini hareketlendirmeye yarayan kimyon, doğum sonrasında annenin kendini güçlü hissetmesi için önemli bir demir kaynağıdır.

YEŞİL SEBZELER: Bebeklerdeki nöral tüp defektlerde bir sıkıntı oluşmaması için hamileliğin planlanmasından 3  ay önce ve hamilelikte de devam edilmesi gereken folik asit kullanımı bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Folik asit bakımından zengin olan yeşil ve koyu renkli sebzelerde folik asiti arttırır aynı zamanda anne sütünün çoğalmasında da etkilidir.

KIRMIZI VE TURUNCU SEBZELER: Beta-karoten bakımından zengin havuç, verimli bir anne sütü için gerekli olan besin kaynaklarındandır.

DR. ÜMİT AKTAŞ'TAN ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN KÜR TARİFİ

Anne sütünü arttıran kür tarifi

Anne sütünü arttıran kür tarifi

(Anne sütünü arttıran en etkili kür tarifleri için tıklayın)

ANNE SÜTÜNÜ ÇOĞALTAN KARIŞIM TARİFİ:

MALZEMELER:

- 1 tatlı kaşığı kimyon

- 1 tatlı kaşığı ısırgan

- 1 tatlı kaşığı anason

- 250 cc kaynar su

YAPILIŞI:

Yukarıda bahsedilen malzemeleri fincana koyup üstüne kaynar su ekleyerek 10 dakika demleyin. Günlük 3 fincan kadar tüketilmesi önerilen bu çayı doktor onayı almadan uygulamayın.

Afiyet olsun...

ANNE SÜTÜ İLE YOĞURT YAPIMI! EVDE PRATİK TARİF...

Hem anneye hem de bebeğe mucizevi etkiler sağlayan anne sütünden yoğurt yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte bebeklere özel anne sütü yoğurdu...

Malzemeler:

1 çay bardağı kadar yeni sağılmış anne sütü
1 tatlı kaşığı taze yoğurt mayası

Hazırlanışı:

Yoğurdun mayasını buzdolabından çıkarttıktan sonra bir müddet dinlendirip ılık anne sütüyle karıştırın. Ardından yoğurdun kalan yerini karıştırıp cam mama kavanozunda muhafaza edin. Kavanozda düzgün bir şekilde durabilmesi için havlu kağıda sarıp oda sıcaklığında 4-6 saat bekletin. İşte bu kadar!

ANNE SÜTÜ BOZULMADAN NASIL SAKLANIR?

Anne sütü nasıl saklanır?

Anne sütü nasıl saklanır?

Dışarıda işiniz olduğunda ya da bebeğinizi emzirirken sütünüz arttığında bunu nasıl muhafaza etmeniz gerektiğini biliyor muydunuz? İşte anne sütünü saklamanın yolu...

Sağılan anne sütünün bozulmadan saklanabilmesi için kullanılan saklama kabı çok önemlidir. Bu nedenle sütünüzü bebeğinizin sağlığı için cam kavanozda ya da saklama torbasında muhafaza etmelisiniz.Süt saklamak için kullandığınız kabın tüm parçalarını kaynar suda sabun ile iyice yıkayın. Ardından kurumasını bekleyin.

Sağılan anne sütünü, oda sıcaklığında, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Eğer anne sütünü oda sıcaklığında bekletecekseniz (19-26°C) 3 saat, buzdolabında bekletecekseniz (0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda bekletecekseniz (-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. 

(Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan süt arttırıcı kür tarifi için tıklayın)

BEKLETİLEN ANNE SÜTÜNDE BUNLARA DİKKAT!

Anne sütünü 3 saat boyunca oda sıcaklığında beklettiyseniz, hiçbir müdahalede bulunmadan bebeğinize verebilirsiniz. Ancak sütü derin dondurucuda sakladıysanız, bunu bebeğinize vermeden 1 gün önce buzdolabına almalısınız.

Bilmeniz gereken bir önemli nokta da derin dondurucudan çıkarıp çözülmesini sağladığınız sütü yeniden dondurmamanız gerektiğidir.

ANNE SÜTÜ İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR

Sütü sağmak mı, emzirmek mi? Göğüs pompası anne sütünü azaltır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Sütü sağmak mı, emzirmek mi? Göğüs pompası anne sütünü azaltır mı?

BİR YORUM YAPIN 0