Doğum sonrası emzirme rehberi! İlk emzirme...

Bebeğine daha yeni kavuşmuş bir anne, bebeğini ilk defa emzirecek olmanın endişesini yaşayabilir. Hem anneye hem de bebeğe çeşitli faydaları olan emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizlere derledik. Doğumdan sonra ilk emzirme için rehberlik edecek bazı bilgiler...

Herhangi bir risk bulunmadığı sürece anne ve bebek için en sağlıklı doğum yöntemi normal doğumdur. Vücudun mucizevi bir şekilde yenilenmesine yarayan normal doğumda bebek dünyaya geldikten sonraki ilk yarım saat içinde anne ile ten tene temas sağlanılarak emzirmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Eğer normal doğum değilde sezaryen tercih ettiyseniz emzirmeniz biraz daha zor olabilir. Sezaryen doğumda epidural-spinal anestezi tercih edilmişse emzirmeniz yine çok sıkıntı olmaz iken genel anestezi ile sezaryen yapılmışsa anestezinin etkisi geçene kadar emzirme gerçekleştirilmemelidir.

Bu durumda bebeğinizin göğsünü yatırılmasını isteyerek ten tene teması sayesinde süt üretimi için uyarı verebilir ve ağlayan bebeğinizin bedeninizde yatışmasını sağlayabilirsiniz.

Gerekli bekleme yapıldıktan sonra bebeği ilk defa kucağa almak ve doğru bir emzirme yöntemi gerçekleştirmek için yanınızdaki kişiden yardım almalısınız. Yeni doğan bebeği emzirme süresinin en az iki saatte bir olması önemlidir. Süt üretiminin hareketlenmesi ve kan şekerinin dengede durması için bebeğin sık sık emzirilmesi gerekir.

EMZİRME SÜRESİ VE SIKLIĞI NE KADAR OLMALI? 

emzirme

emzirme

Bebeğin ağzına aldığı meme ucundan gelen anne sütünün yapısı ilk olarak protein bakımından fazla iken, sonlarına doğru gelen süt yağ bakımından daha faydalıdır. Emzirme sırasında bebek enerji toplarken annenin de harcadığı enerji nedeniyle kilo vermesi kolaylaşır. Dolayısıyla bebeği memeden ayırmamak özellikle de ilk 15 dakikanın kesinlikle meme üzerinde geçmesi gerekir.

Dış dünyaya adapte olmakta birtakım zorluklar yaşayan yeni doğan bebeklerde doğru emzirme yöntemi gerçekleştirilse bile çok emmek istemeyebilir. Annenin müdahale edip memeyi emmesi için teşvik etmesi önerilir. Emzirme işlemi bittikten sonra kalan süt, ya elle ya da süt pompası yardımıyla sağılarak uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

Bebek ilk zamanlarda, o istedikçe, ağlamasını beklemeden ve en fazla 2-3 saat kadar aralıkta emzirilmesi uygundur.

Emzirmek faydalı mı? Emzirmenin anneye ve bebeğe faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Emzirmek faydalı mı? Emzirmenin anneye ve bebeğe faydaları

BİR YORUM YAPIN 0