Emzirirken kilo verilir mi? Emzirme döneminde beslenmede nelere dikkat edilmeli?

Emzirme döneminde yeni anne hem bebeğini yeterli düzeyde emzirmek hem de doğum kilolarından kurtulmak ister. Uzman Diyetisyen Sena Karahan Emzirirken kilo verilir mi? Emzirme döneminde beslenmede nelere dikkat edilmeli? konusunda bir Yasemin.com'a özel bir köşe yazısı hazırladı.

Doğum sonrası annelik heyecanı yaşanırken bir taraftan da hamilelikte alınan kilolar endişe verici olabiliyor ve anneler emzirirken kilo vermeyi arzulayabiliyorlar. Hamilelik kilolarından bir an evvel kurtulmak için yapılan yanlış diyetler hem anne hem de bebek için sorunlara yol açabiliyor. Endişelenmeyin ve aceleci davranmayın. Eğer hamilelikte normal kabul edilen sınırlarda kilo aldıysanız diyet arayışına girmenize gerek yok, emzirme sürecinde sağlıklı beslenme ve bol su tüketimi ile hem verimli süt üretimi sağlayabilir hem de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Ancak hamilelikte beklenenin üzerinde ve aşırı kilo artışı yaşadıysanız bir beslenme uzmanı takibinde zayıflama diyeti uygulayabilirsiniz.

SÜTÜ ARTTIRMAK İÇİN İKİ KİŞİLİK BESLENMEYİN!

Yeni doğan beslenmesi için 0-6 aylık dönemde emzirmenin tek başına yeterli olması hatta yetişkinlik dönemindeki birçok hastalığı önlemeyle ilişkisi ve bağışıklık sistemine katkısı anne sütünün mucizevi etkisini gösteriyor. Hal böyle olunca anneler emzirme döneminde sütlerini arttırma telaşıyla yanlış beslenip hamilelikten daha fazla kilo alabiliyorlar. Bu dönemde ne sütün artması için iki kişilik yemek ne de hızlı kilo vermeye çalışıp düşük kalorili diyetler yapmak sağlıklı seçimler değildir.

Özellikle son dönemde sosyal medyada popülerleşen zayıf anne modellemeleri, yeni doğum yapan kadınların beslenme davranışları üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Lohusalıkla beraber değişen hormonlar, az uyuma özellikle gece uykusunun kısalması ve emzirme sıklığı annenin iştah kontrolünü sağlamasını zorlaştırabiliyorken beraberinde dayatılan ideal beden algısı maalesef anne için yıpratıcı olabiliyor. Eleştirilere kulak tıkayın ve başkalarının süreçleriyle kendinizi kıyaslamayın.

EMZİRİRKEN KİLO VERMEK İÇİN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Anne sütünün yeterli ve kaliteli olması, gebelikte depolanan yağlara ve annenin emzirirken sağlıklı beslenmesine bağlıdır. Eğer emzirme döneminde yeterli enerji ve besin öğeleri alınmazsa hem sütün verimi ve miktarı azalır hem de annede diş çürükleri, saç dökülmesi, cilt kalitesinin bozulması, halsizlik, sinirlilik hali gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Karbonhidrat kısıtlı diyetler, yağsız beslenme, aralıklı oruç diyeti ya da detoks kürlerine emzirirken başvurulmamalıdır. Öğünleri atlamamaya gayret edilmeli ve ana öğünlerle beraber ara öğünler planlanmalı, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. 

EMZİREN ANNELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ:

  • Anne sütünü arttırmanın en sağlıklı yolu bol su içmektir. Her gün en az 3 lt su için ve ıhlamur, papatya, ısırgan çayı, şekersiz komposto ile sıvı tüketimini destekleyin.
  • Şeker sütü arttırmaz. Süt yapacak düşüncesiyle şekerli, unlu besinlerin sık ve fazla tüketimi doğru değildir. 
  • Öğünlerinizde 4 yapraklı yonca modelini takip edin, besin çeşitliliği sağlayın. Farklı besin gruplarının bir arada tüketilmesi biyoyararlanımı arttırır.
     

4 yonca modeli,

4 yonca modeli,

  • Demir eksikliği emzirme döneminde sık karşılaşılan sorunların başında geliyor. Beslenmeyle maksimum fayda sağlayabilmek için et, tavuk, balık, kurubaklagilleri bol yeşillik ve c vitamini içeren gıdalarla beraber tüketin ve yemekten hemen sonra çay, kahve içmeyin.
  • Anne sütünden bebeğe geçecek olan omega-3, bebeğin mental gelişimini destekleyeceği için balık tüketimini mümkün olduğunca sıklaştırın.
  • Yemeklerinizde pişirme işleminden sonra ekleyecek şekilde iyotlu tuz tercih edin.
  • Soğan, sarımsak, karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeler, kuru baklagiller ve acı baharatlar, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde emmeyi reddetme ve gaz problemi yaratabilir. Bebekte bu gibi huzursuzluklar gelişirse gaz yapan gıdaların tüketim sıklığı azaltılmalı ya da tamamen kesilmelidir.
  • Sütün arttıran en önemli faktörlerden birisi de annenin rahat ve huzurlu olmasıdır. Mümkün olduğunca uykuyu almaya gayret edilmeli ve stresten uzak durulmalıdır.

Diyetisyen Sena KARAHAN

Diyette doğru bilinen yanlışlar! Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Diyette doğru bilinen yanlışlar! Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli?
Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyecekler

İLİŞKİLİ HABER

Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyecekler
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0