Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyecekler

Mutluluğunuzun, ruh halinizin yediğiniz besinlerle de alakası var desek ne dersiniz? Peki Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? Diyetisyen Sena Karahan koronavirüs salgınında evde hazırlayabileceğiniz muhteşem enerji veren aynı zamanda sağlıklı bir tarif hazırladı.

Koronavirüs salgınında evlerde kalmamız gereken sürenin uzaması ve sosyal hayattan uzak kalmak bunun yanında hastalanma korkusu, planların ertelenmesi, gelecek kaygısı gibi nedenler zaman zaman hepimiz için strese ve motivasyon kaybına neden olabiliyor. Duygusal olarak zayıf olunan bu gibi dönemlerde iyi hissedebilmenin kolay ve ulaşılabilir yollarından birisi de yemek yemek olduğu için beslenme düzeni de bozulabiliyor. Özellikle anlık mutluluk veren ve bağımlılık yaratan şekerli yiyecekler ve abur cuburlara yönelim ekstra artabiliyor. Bu tip yiyeceklerin sık ve fazla miktarda tüketimi kilo kazanımına neden olacağı için uzun vadede mutluluktan ziyade pişmanlık ve kalıcı mutsuzluğa neden oluyor. Bunun yerine, hem tatlı ihtiyacınızı karşılayıp sizi rahatlatacak hem de içeriğindeki bileşenlerle mutluluk hormonlarınızı arttıracak sağlıklı tarifler deneyebilirsiniz.

Ruh halinin dengede olması, iştah kontrolünün sağlanması, uykunun düzenlenmesi, mutlu ve sevgi dolu hissetmek, vücudumuzun salgıladığı ve mutluluk hormonları olarak bilinen serotonin, dopamin, endorfin, oksitosin kimyasallarının kontrolündedir. Bu hormonlar vücut tarafından üretilse de sentezinde görev alan bileşenlerin besinler yoluyla alınması dolaylı olarak duygu durumumuzu iyileştirmeye yardımcı olur. Özellikle bir aminoasit türü olan triptofan ve folik asit, b6, b12 vitamlerinden zengin yiyecekler serotonin üretiminİ destekler.

Proteinden zengin besinlerin triptofan miktarları da yüksektir et, özellikle hindi eti, balık, yumurta, peynir, süt bunun yanında kabuklu kuruyemişler, kuru baklagiller, yulaf, muz, kakao, bal da destekleyici besinlerdendir.

Meyveli Enerji Topları

Malzemeler

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet orta boy olgunlaşmış muz
  • 6-7 adet hurma ya da gün kurusu kayısı
  • 1 çay bardağı çiğ fındık
  • 2 y.k. kakao
  • Hindistan cevizi tozu
  • 1 y.k. bal

Yapılışı

  • Sütü ve yulafı bir tencereye alıp yulaflar şişene kadar pişirin. Bu sırada;
  • Muzu çatal yardımıyla ezin ve bir kenarda da çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları ve fındıkları robatta çekin.
  • Yulaf lapası, ezilmiş muz, hurma ve fındıkları birleştirip üzerine bal ve kakaoyu ekleyin.
  • Kolay şekil verebilmek için dolapta 15 dk. dinlendirin ve çıkarıp ceviz büyüklüğünde toplar yapın.
  • (Yulaf ezmesinin sütü çekme miktarı markadan markaya değişeceği için karışımın kıvamı katı olursa süt ilave edebilirsiniz.)
  • İsteğe göre üzerini hindistancevizi, kakao ya da çekilmiş fındık ile kaplayabilirsiniz.
  • Malzeme listesinden 25 adet top hazırlayabilir ve günlük 3-4 adet tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Ramazan ayında bağırsak tembelliği neden olur? Bağırsak tembelliği nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan ayında bağırsak tembelliği neden olur? Bağırsak tembelliği nasıl geçer?
Diyet yapanlar için sahur önerisi! Diyet yapanlar sahurda nasıl beslenmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Diyet yapanlar için sahur önerisi! Diyet yapanlar sahurda nasıl beslenmeli?
 Emzirirken kilo verilir mi? Emzirme döneminde beslenmede nelere dikkat edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Emzirirken kilo verilir mi? Emzirme döneminde beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0