Ramazan ayında bağırsak tembelliği neden olur? Bağırsak tembelliği nasıl geçer?

Oruç, özellikle yaz saatlerinde uzun saatler aç ve susuz kalınmasına sebep olmaktadır. Doğru hazırlanmayan yemek listeleri de bu açlık ve susuzlukla birlikte sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Diyetisyen Sena Karahan Ramazan ayında bağırsak tembelliği konusunda bir köşe yazısı hazırladı.

Ramazan ayında oruç tutarken bağırsak tembelliği yaşıyorsanız endişelenmeyin. Öğün saatlerinin değişmesi, yeterli beslenememe ya da halsizlikle beraber fiziksel aktivitenin azalması kabızlığa neden olabiliyor. Dikkat edilecek birkaç ipucuyla ramazan ayı süresince değişen bağırsak aktivitenizi düzenlemeye yardımcı olabilirsiniz.

PEKİ BAĞIRSAK TEMBELLİĞİ NEDEN OLUR?

1.YETERİ KADAR SIVI ALIYOR MUSUNUZ?

İftarda açlıkla beraber yemeğe odaklanmak su tüketiminin geri planda kalmasına sebep olabiliyor. Yine iftar sonrası içilen çay, kahve faslı sahura kadar yeterli su tüketimini ihmal etmeye neden oluyor. Bağırsak faaliyetlerinin düzenli işleyebilmesi için suya ihtiyaç olduğu unutulmamalı ve iftar-sahur arasındaki zaman dilimde 6-8 bardak su içmeye özen gösterilmeli. İftarda çorba, salata, sebze yemekleri ve kurubaklagillere yer vererek sıvı alımı desteklenmelidir. 

2.YETERİ KADAR LİFLİ GIDA TÜKETİYOR MUSUNUZ?



Dışkı yapısının normalleşmesi ve bağırsak hareketinin artması için yeterli miktarda lif alımı gereklidir. Yetişkinler için önerilen günlük tüketilmesi gereken lif miktarı 25-30gr’dır.Liften zengin gıdaların bir çoğu aynı zamanda iyi birer prebiyotik kaynağı oldukları için hem bağırsak florasını destekler hem de kabızlık problemini çözmeye de yardımcı olurlar. Tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller ve saflaştırılmamış tahıllar, meyve ve sebzeler, yağlı tohumlar lif içeriği yüksek gıdalardır.

3. YAĞ TÜKETİMİNİN AŞIRI KISITLANMASINDAN KAÇINILMALI

Sağlıklı, işlem görmemiş-kızarmamış yağların vücut fonksiyonları için sayısız faydalarından birisi de dışkılamayı kolaylaştırmasıdır. Yağların özellikle çiğ tüketimi besin değerlerinin korunmasına ve daha yüksek faydalanmaya destek olur. Yemekleri pişirirken soteleme işlemini az miktarda yağ ile yapmak ve kalan miktarı yemek piştikten sonra çiğ olarak eklemek hem sağlıklı hem lezzetten ödün vermeyen bir seçim olacaktır. Yağlı tohumlar, zeytin, tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler besinlerle alının yağ miktarını arttırarak kabızlığın önüne geçmeye yardımcı olabilir.

4. BAĞIRSAK FLORASINI DESTEKLEYEN GIDALARI İHMAL ETMEYİN!

Son zamanlarda çokça konuşulan ve araştırmalara devam edilen konulardan birisi de bağırsak mikrobiyotası ve genel sağlık üzerine etkileri. Bu yazı konumuz Ramazan döneminde yaşanabilen kabızlık olsa da dipnot olarak eğer kronik kabızlık şikayetiniz varsa dikkate alınması gerektiğini belirtmekte fayda var.                                                     

Kronik kabızlık şikayetiniz yok ve ramazan döneminde dışkılama saatiniz genel rutininden çıktıysa endişelenmeye gerek yok. Dışkının rengi ve yapısı düzenliyse, haftada 3 ve daha fazla tuvalete çıkıyorsanız beslenmenizde ufak değişikliklerle bağırsaklarınıza yardımcı olabilir, prebiyotik ve probiyotik zengini gıdaları diyetinize ekleyerek bağırsak sistemini destekleyebilirsiniz.

Yüksek lif içeren gıdaların birçoğu aynı zamanda güçlü birer prebiyotik kaynağıdır; enginar, kereviz, pırasa, soğan, sarımsak, muz, tam taneli buğday ve çavdar ekmeği, yulaf, kuru baklagiller, keten tohumu, yer fıstığı gibi. Yine yoğurt, kefir, boza, tarhana, turşu gibi probiyotikten zengin gıdalar da kabızlık şikayetinin çözümü için yardımcı olabilir. 

5. GÜN İÇERİSİNDE NE KADAR HAREKET EDİYORSUNUZ ?

Oruçla beraber gün içerisinde hem bilişsel kabiliyette azalma hem de fiziksel aktivitede düşüş kaçınılmaz oluyor. Uyku düzeninin değişmesi, halsizlik nedeniyle fiziksel aktivitenin azalması kabızlık sorununu tetikliyor maalesef. Mümkünse gün içerisinde 30dk’lık hafif tempolu yürüyüşler planlanmalı. Tek seferde uzun yürüyüşler yapılamıyor olması sorun değil,  günün 2-3 öğününe pay edilerek kısa yürüyüşler de yapılabilir.

Önemli olan gün içerisindeki hareket miktarının arttırılmasıdır. Merdiven çıkmak, ev-ofis içerisinde yapılacak esneme hareketleri de bağırsakları hareketlendirmeye yardımcı olacaktır.

KABIZLIK İÇİN SAHURDA HOŞAF TARİFİ:

MALZEMELER

- 15-20 tane kuru kayısı
- 1 avuç çekirdekli kuru üzüm
- Yarım çubuk tarçın
- 4 t.k. öğütülmemiş keten tohumu
 
 
YAPILIŞI
 
Kayısıları istenilen boyutlarda kesilerek tencereye alın ve içerisine kuru üzümleri ekleyin.
Üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra kaynatın ve altını kısarak meyveler yumuşayana kadar pişirin. 

Ocağın altını kapatıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra yarım çubuk tarçını ekleyin ve ılımaya bırakın. Soğumaya yakınken keten tohumlarını ekleyip birkaç saat keten tohumlarının özleşmesini bekleyin.                                                                                                           

Özellikle sahurda ya da gece yatmadan 2-3 saat önce bir küçük kase tüketin. 
Diyette doğru bilinen yanlışlar! Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Diyette doğru bilinen yanlışlar! Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli?
Ramazan da ağız bakımı nasıl yapılmalı? Ramazan ayında ağız kokusunun yaşanmaması için

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan da ağız bakımı nasıl yapılmalı? Ramazan ayında ağız kokusunun yaşanmaması için
Böbrek hastaları Ramazan'ı nasıl geçirmeli? Böbrek hastaları ne kadar su tüketmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Böbrek hastaları Ramazan'ı nasıl geçirmeli? Böbrek hastaları ne kadar su tüketmeli?
Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyecekler

İLİŞKİLİ HABER

Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyecekler
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0