Sezaryen sonrası normal doğum mümkün mü? Sezaryen sonrası normal doğum riskleri

Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anne adayları tedirginlik yaşıyor. Sezaryen ile doğum yapan kadının rahminde oluşan kesilerin iyileşmesi, normal dokulardaki gibi kolay olmuyor. Peki sezaryen ile doğum yapan anneler normal doğum yapabilir mi? İki sezaryen sonrası normal doğum olur mu? İşte uzmanından açıklamalar:

Sezaryen doğum, bir bebeğin ameliyat yoluyla anne karnından alınması işlemine verilen bir isimdir. Normal doğum ise 37-42. gebelik haftaları arasında annenin kendiliğinden oluşan kasılma ve ağrılarıyla rahim kanalından gelmesi mucizesine denir. Bazı sebeplerden dolayı anne adayları sezaryen ile doğum yapmak zorunda kalabiliyor. İlk doğumunu sezaryen yapan kadınlar ikinci kez anne olmayı normal doğum yöntemiyle isteyebilir. Anne adayları her ne kadar sezaryen doğum istese de uzmanlar normal doğumun daha sağlıklı olduğu yönünde uyarılarda bulunuyor. Günümüzde ise cerrahi tekniklerdeki değişiklikler ve sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) risklerinin düşünülenden daha az olduğunun tespit edilmesi gibi faktörler, sezaryenden sonra normal doğumun mümkün olduğunu göstermiştir. 

Sezaryen sonrası oluşan kesi ve yara izlerinin iyileşmesi 2 ila 2,5 yıl gibi sürmektedir. Anne adaylarının ikinci doğumda, normal doğum yapmaları için bu süre kadar beklemeleri uzmanlar tarafından önerilir.

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM YAPMAK İSTEYEN ANNELERE, UZMAN HEKİMLER TARAFINDAN BİLGİ VERİLMELİ

Sezaryen dolayısıyla oluşan skar (yara izi), bir sonraki normal doğum sırasındaki kasılma yırtılmaya sebep olabilir. Bu durum anne ve çocuk için hayati risk taşımaktadır. Araştırmalara göre; Riskin %1-3 arasında olduğu belirtiliyor. Günümüzde bu riski göz önüne alarak, sezaryen sonrası normal doğum, anne adaylarının tercihleri arasında yer alıyor. Doktorların anne ve babaya, oluşabilecek herhangi bir risk için bilgi vermesi gerekir.

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUMDA OLUŞABİLECEK RİSKLERİ AZALTMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Anne adayı önceden normal doğum yapmışsa ve ikinci olarak sezaryen olmuşsa, üçüncü doğumunu da normal yapma şansı yüksektir. Fakat sezaryen sonrası sağlıklı bir şekilde normal doğum yapmak için aradan ortalama 2,5 yıl geçmesi gerekmektedir. Doku iyileşmesinin bu süre zarfında olduğu ön görülmektedir. Aksi takdirde dokular iyileşmeden sezaryen sonrası normal doğumda, rüptür denilen rahim yırtılması meydana gelebilir. Bu durum da anne ve çocuk için hayati risk demektir.

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUMU KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÖNERİLEN EGZERSİZLER :

Normal doğumu kolaylaştıran pelvik kaslarının güçlü olması gerekir. Günümüzdeki hareketli yaşamın önceki yıllara göre daha hantal olması, pelvik kasların gelişimine engel olabiliyor. Bu durum da normal doğumun kolay olmasını engelleyebilir. Uzmanlar normal doğumun kolaylığı için pelvik kaslarını geliştiren bazı egzersizler öneriyor. Bunlardan bazıları:

  • Pelvik hareketi,
  • Squat
  • Yürüyüş
  • Kegel hareketi
  • Kelebek hareketi
  • Lunge hareketi (duvar destekli lunge-düşey lunge)
  • Merdiven tırmanışı hareketi

Yukarıda listelediğimiz egzersizlerin, normal doğum için olumlu etkileri olduğu biliniyor. Uzmanların önerisiyle günlük 15-20 dakika kadar yapılan "kegel egzersizleri" pelvik kaslarını güçlendirdiği gibi kadınların ilerleyen yaşlarda idrar kaçırma ve rahim sarkması gibi sorunlarının da önüne geçebilir. Etkili olan yoga ve pilates egzersizleri de doğal doğum sürecine yardımcı olmaktadır.

ANNE ADAYI HANGİ DURUMLARDA SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM YAPAMAZ?

  • Sezaryen sonrası belirtilen ortalama yılın geçmemiş olması.
  • Anne adayının normal doğuma engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunması
  • Daha önce rahimle ilgili herhangi bir ameliyat geçirmiş olması
  • Diyabet ve hipertansiyon hastalığının olması
  • Doğum kanalının dar olması
Gülümseyemeyen kadın! Nadir görülen o hastalığa rağmen dünya rekortmeni oldu

İLİŞKİLİ HABER

Gülümseyemeyen kadın! Nadir görülen o hastalığa rağmen dünya rekortmeni oldu

BİR YORUM YAPIN 0