Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sünnet sonrası iyileşme süresi ne kadar?

Türk geleneklerinde erkek çocukların erişkinliğe attıkları ilk adım olarak kabul edilen sünnet, sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli bir cerrahi işlemdir. Toplumumuzda dini gerekçeler sebebiyle gerçekleştirilen sünnetin tıbben bilinen birçok faydası da bulunmaktadır. Peki sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sünnet sonrası İyileşme süresi ne kadar? İşte sünnet ile ilgili merak edilenler...

Başta idrar yolları enfeksiyonları riskini azaltıcı etkisi olmakla birlikte birçok faydası bulunan sünnet; tüm ameliyatlar gibi kendi içerisinde bazı riskler bulunduran cerrahi bir işlemdir. Ve sünnet sonrası ortaya çıkabilecek bu riskleri en aza indirgeyebilmek için sünnet sonrası dikkat edilmesi gereken önemli adımlar bulunmaktadır. Basit bir cerrahi işlem olarak bilinen sünnet doğru yapılmayan bir işlem sonucunda ciddi problemlere yol açabileceğinden sünnet; uygun hijyenik koşullar altında, doğru yöntemlerle uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Sünnet

Sünnet

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Gelin hep birlikte sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenleri detaylıca inceleyelim...

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler

  1. Hijyen: Her işlem de olduğu gibi sünnet sonrasında da dikkat edilmesi gereken en önemli unsur temizliktir. İşlemin hijyenik ve steril ortamda yapılması gerektiği gibi sonrasında da açıkta bir yara bulunduğundan dolayı enfeksiyon kapmaması için gerekli hijyenik ortam sağlanmalıdır.
     
  2. Beslenme: Sünnet olan çocuğun operasyonu eğer ki genel anestezi ile gerçekleştirilmişse odaya getirildikten en az 2 saat boyunca hiçbir şey yememesi ve içmemesi gerekmektedir. Bu durumda beslenme saati hemşireler tarafından bildirilmektedir. Fakat işlem lokal anestezi ile gerçekleştirilmişse operasyon sonrası hemen beslenmelerinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
     
  3. Bakım: Sünnet sonrası ilk 24 saat kesinlikle banyo yaptırılmamalı, işlem yapılan bölge kuru tutulmalıdır. 24 saat sonrası ise çok zorlamamak şartıyla banyo yaptırılabilir. Tam anlamıyla banyo yapılabilmesi için 4 gün beklemek gereklidir. İşlem uygulanan bölgeye pansuman pedi ile kanama ve ödem kontrolü sağlamak amacıyla steril bir alan sağlanmalıdır. Sünnetten 48 saat sonrasında çocuğunuza yaptırabileceğiniz ılık oturma banyoları, yapışkan bölümlerin yumuşayarak pedin daha kolay çıkarılmasını sağlayacaktır.
     
  4. İlaç kullanımı: Ped çıkarıldıktan sonra doktorun size yazdığı antibiyotikli kremi yine doktorun önerdiği şekilde uygulamanız gerekmektedir. genel olarak tavsiye edilen kullanım şekline göre, çocuğunuzun yaşına göre yazılan ilaçlar günde 3 defa olacak şekilde kullanılmalıdır.
     
  5. Kontrol: İşlem sonrası çocuğunuzda herhangi bir problem görülmediği takdirde sünnet sonrasında 5 veya 6. günde ilk kontrol için doktora gözükmeniz, 3 hafta sonrasında ise ikinci kontrole gitmeniz gereklidir. Fakat herhangi bir problem olduğunuzu fark ederseniz daha erken bir dönemde doktora başvurmanız faydalı olacaktır.

SÜNNET SONRASI KULLANILMASI GEREKEN KREMLER NELERDİR?

Sünnet sonrası kullanılacak kremler

Sünnet sonrası kullanılacak kremler

  • Ağrıkesici şurup: Sünnet günü 6-8 saat arayla, önerilen dozda kullanınız.
  • Thiocilline göz merhemi: Günde 3-4 kez, sünnet kesisinin olduğu yere, 7 gün boyunca çepeçevre sürünüz.
  • Sıvı Vazelin: Sünnet günü ve takip eden 7-10 gün boyunca, her bez değişiminde penisin uç kısmını tamamen ıslatacak şekilde döküp bırakınız. Damlalık ya da plastik şırınga kullanabilirsiniz.
  • Anestol ya da Redekain merhem: Ağrıkesici kremdir. Sünnet günü ve takip eden 1-2 gün boyunca, günde 3 kere penisin uç kısmına ince bir tabaka halinde sürünüz. Daha sonra da penis ucunda hassasiyet ya da ağrı oldukça bu kremi sürebilirsiniz. İlk sürüldüğünde hafif bir yanma yapar, sonra uyuşma yaparak rahatlatır.

Bebekler en erken ne zaman sünnet edilmeli? Bebekler sünnet olduktan sonra kaç günde iyileşir?İLİŞKİLİ HABERBebekler en erken ne zaman sünnet edilmeli? Bebekler sünnet olduktan sonra kaç günde iyileşir?

 SÜNNET SONRASI İYİLEŞME SÜRESİ

Tercihe göre bebeklik ya da çocukluk döneminde yaptırılabilen sünnetin iyileşme süresi de yine bebeklik ve çocukluk çağına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bebeklik döneminin en başında ilk 30 gün içerisinde gerçekleştirilen yeni doğan sünnetinde yaraların iyileşmesi 4 gün sürebilirken, çocukluk döneminde gerçekleştirilen sünnette yaraların iyileşmesi süresi 10 günü bulabilmektedir. Sünnet sonrası tam anlamıyla gerçekleşen iyileşme süresi ise iki haftanın sonunda tamamlanabilmektedir.

Sünnet sonrası iyileşme süresi

Sünnet sonrası iyileşme süresi

Monopoly nasıl oynanır, kuralları nelerdir? Monopoly'de ne kadar para verilir?

İLİŞKİLİ HABER

Monopoly nasıl oynanır, kuralları nelerdir? Monopoly'de ne kadar para verilir?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0