Kızamık yeniden mi hortladı? Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir?

Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen kızamık vakalarına karşı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'den kritik uyarı geldi. (DSÖ), Avrupa'da artış gösteren kızamık vakalarına dikkat çekerek bir acil uyarı yayınladı. Peki kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Koray Hacıoğlu konuyla ilgili Yasemin.com'a özel açıklamalarda bulundu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Son zamanlarda büyük artış yaşanan kızamık vakaları çocuklar için büyük tehlike arz ediyor. Bir dönem özellikle çocuklarda sıklıkla görülen kızamık, 1990'lı yıllarda yapılan aşı çalışmaları ile neredeyse son bulmuştu. Fakat Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre kızamık vakaları yeniden artış gösterdi. DSÖ, özelikle koronavirüs vakalarıyla birlikte aşılara karşı oluşan önyargı sebebiyle kızamık aşısı yaptıranların sayısındaki yaşanan büyük düşüşün vakaların yeniden ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti. Avrupa'da kızamık vakalarının en çok görüldüğü ülke konumuna gelen Türkiye için Dünya Sağlık Örgütü'nden kritik uyarı geldi.

Kızamık

Kızamık

Bebeklerde kızamık belirtisi ve tedavisi! Kızamık nasıl geçer? Kızamık aşısı...İLİŞKİLİ HABERBebeklerde kızamık belirtisi ve tedavisi! Kızamık nasıl geçer? Kızamık aşısı...

"VAKALAR 30 KATTAN FAZLA ARTTI"

DSÖ'den alınan verilere göre; her beş vakadan ikisi 1 ila 4 yaş arası çocuklarda görülürken, beş vakadan biri 20 yaş üstü kişilerde rastlandı. DSÖ, hastalığa karşı çocukların aşılanmaması durumunda salgının daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

Kızamık vakalarında artış

Kızamık vakalarında artış

DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bölgede kızamık vakalarında yalnızca 30 katlık bir artış görmedik, aynı zamanda yaklaşık 21 bin hastane tedavisi ve (iki ülkede) beş kızamıkla bağlantılı ölüm gördük. Aşı, potansiyel tehlike barındıran bu hastalığa karşı çocuklarımızı korumak için tek yol. Hastalığın bulaşmasını durdurmak ve salgının daha fazla yayılmasını önlemek için acil aşılama çabaları gerekli" ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.

Hans Kluge

Hans Kluge

KIZAMIK VAKALARINDA NEDEN ARTIŞ YAŞANDI?

Konuyla ilgili Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a önemli açıklamalar ve uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Koray Hacıoğlu, kızamık vakalarında yaşanan artışın sebeplerini şu ifadelerle açıkladı:

"Kızamık, bizim için çok önemli döküntülü hastalıklardan, çocukluk çağı hastalıklarından bir tanesi ve aşıyla korunabilir hastalıklardan bir tanesi. Kızamık enfeksiyonunda çocuklar arasında yayılım çok hızlı oluyor. Yani 1 çocuk etrafındaki 9 - 10 çocuğa bulaştırabiliyor. Dolayısıyla bunun toplumda örneklenmesini yaptığımızda ne kadar hızlı bir çoğalmanın olabileceğini hayal edebiliyoruz. Biz geçmiş yıllarda doğru aşılama stratejisi ile birlikte kızamık aşısını çok ciddi oranlarda düşürdük. Yalnız maalesef ki tüm dünyadaki özellikle 2006'dan sonra başlayan göç hareketleriyle birlikte aşısız grupların dünya üzerindeki yayılımı bizi bu noktalara taşıdı."

"KIZAMIK VAKALARINDAKİ AZALMAYI GÖRDÜKÇE..."

Sağlık Bakanlığı'nın aşılama programına değinerek aşının önemine de vurgu yapan uzman doktor "Sağlık Bakanlığı'mızın bu anlamda güzel bir aşılama programın var. Önceki yıllarda kızamık aşısını daha fazla doz olarak yapıyorduk; 6. ay, 9. ay ve 12.ay... Kızamık vakalarındaki azalmayı gördükçe aşı sayısını azaltma eğilimine girdi sağlık bakanlığımız." ifadelerini kullandı.

Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri

Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri

Sadece iki malzeme ile sağlıklı tatlı tarif! Pekmez helvası nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Sadece iki malzeme ile sağlıklı tatlı tarif! Pekmez helvası nasıl yapılır?
Tüm gün oturmak ölüm riskini resmen artırıyor! Masabaşı çalışmanın zararları neler?

İLİŞKİLİ HABER

Tüm gün oturmak ölüm riskini resmen artırıyor! Masabaşı çalışmanın zararları neler?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0