Tüm gün oturmak ölüm riskini resmen artırıyor! Masabaşı çalışmanın zararları neler?

Yeni bir araştırma, tüm gün oturarak çalışanların erken ölüm riskinin yüzde 16 fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu haberi duyan masa başı çalışanları oldukça endişelendi. Koronavirüs sonrasında da yaygınlaşan evden çalışma yöntemiyle beraber farklı rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına neden oldu. Peki masa başı çalışmanın vücuda zararları neler?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Artık pek çok iş, bilgisayar üzerinden hallediliyor. Öyle ki bunun için ofise gitmeye bile gerek kalmadı. Bilgisayar üzerinden yapılan işler hayatı kolaylaştırsa da uzun süre masa başında olmak fiziksel ve duygusal sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. JAMA Network Open dergisinde yayınlanan araştırmaya göre çalışma saatlerinin çoğunu oturarak geçiren kişilerin işyerinde daha hareketli olan kişilere kıyasla herhangi bir sebepten erken ölüme ihtimali yüzde 16 daha fazla. Ofiste çoğunlukla oturan kişilerin kardiyovasküler hastalıktan (KVH) ölme riski oturmayanlara oranla yüzde 34 daha yüksek.

Tüm gün oturmak ölüm riskini resmen artırıyor!

Tüm gün oturmak ölüm riskini resmen artırıyor!

Araştırmacılar, çalışmanın bulgularının hareketsiz bir yaşam tarzı ile sağlık riskleri arasında bağlantı olduğunu gösteren kanıtların güçlenmesine yardımcı olduğunu savundu. Çalışma, işyerlerinin harekete teşvik eden ofisler oluşturmalarına ve çalışanların daha sık mola yapmasına izin vermelerine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Sağlık otoriteleri her 30 dakikada bir masadan kalkıp hareket etmeyi, telefonla konuşurken ayağa kalkmayı ve toplantıları oturarak değil yürüyüşle yapmayı öneriyor.

Masa başı çalışanların en büyük kabuslarından biri olan bel ve boyun fıtıklarının altında yatan yanlış pozisyonda oturma, hareketsizlik gibi faktörler hayati sorunlara yol açabilmektedir. Peki masa başında çalışanların dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu, masa başı çalışanların dikkat etmesi gereken 5 unsuru Yasemin.com mikrofonuna anlattı.

OFİS ÇALIŞANLARINI BEKLEYEN TEHLİKE!

  • Hareketsiz yaşamın zararları denince akla ilk gelen şey elbette kilo almak oluyor. Sürekli oturmak, bireylerin kalori yakmasına engel oluyor. Dolayısıyla kiloda artış gözlemlenebiliyor. 
  • Yanlış pozisyonlarda ve sürekli oturmak; kısa vadede sırt, omuz ve boyun ağrılarına sebep oluyor. Uzun vadede ise bel ve boyun fıtığı, kemik erimesi ya da kas kaybı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. 
  • Sürekli oturmak, kas kasılmasının azalmasına ve kan dolaşımının yavaşlamasına sebep oluyor. Bu durum ise kan şekerinin artmasına ve kolesterolün düşmesine yol açabiliyor. Bunun sonucunda kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz önemli ölçüde artıyor.
  • Oturarak çalışmak, gün sonunda her ne kadar zihnen yoruyor olsa da hareket etmeyen beden tam anlamıyla yorulmuyor
Kızamık yeniden mi hortladı? Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kızamık yeniden mi hortladı? Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0