Sınav kaygısı çekenler dikkat! Üniversite sınavında öğrenci ve velilere tavsiyeler

Hafta sonu gerçekleşecek üniversite sınavı öğrenciler ve hatta velilerde oldukça stres ve endişeye neden olabiliyor. Uzman Psikolog Selen Algül sınav kaygısına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Sınav kaygısıyla baş edebilme yollarını haberimizde bulabilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Üniversiteye kayıt yaptırmak isteyen adaylar, 8-9 Haziran'da gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek. Bu yıl 3 milyon 36 bin 945 aday, hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için ter dökecek. 29 Mayıs Okulları Rehberlik Bölümü Zümre Başkanı ve Uzman Psikolog Selen Algül, YKS'ye girecek öğrencilerin sınav kaygısıyla baş etme yöntemlerini anlattı. Sınav stresini; sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası şeklinde bölümleyen Uzman Algül, stresin normal olduğunu söyledi ve bununla birlikte onu yönetmenin yollarını açıkladı.

SINAV KAYGISI NEDİR VE SINAV KAYGISIYLA BAŞ ETME YOLLARI

Adayların aylardır hazırlandığı, yoğun emek sarf ettiği üniversite sınavı geldi çattı. Bu noktada öğrenciler ve hatta veliler stresli bir sürece girmiş oldu. Sınav kaygısının stresle mücadele söz konusu olduğunda uzun vadeli ve kısa vadeli çözümleri mevcut. Sınava sayılı kaldığı için kısa vadeli bazı basit çözümlerle sınav stresi en aza indirilebilir.

Kaygı, aslında tıpkı mutluluk gibi, var olduğunda bizi dik tutan bir durumdur. Olmaması gereken ve sağlıksız değildir; normaldir. Sınav öncesi yaşanan mide bulantısı, el titremesi gibi hafif düzeyde yaşanan stres motivasyon artıcı bir özelliğe sahiptir. Ancak bu kaygının anormal düzeye çıkması ve bizim bilişsel yeteneklerimizi ele geçirmiş olması problem oluşturmaktadır.

Sınav kaygısı ya da stresi temelde fizyolojik bir olgudur ve ilkel varlığımıza dayanır. Bir tehdit olarak algılanan unsurun bedenimizde bir savaş ya da kaç tepkisi oluşturmasıdır.

LGS ve YKS adaylarına önemli uyarı! Sınav öncesi bu yiyecek ve içeceklerden uzak durunİLİŞKİLİ HABERLGS ve YKS adaylarına önemli uyarı! Sınav öncesi bu yiyecek ve içeceklerden uzak durun

Sınavda stres olursam ne yapacağım?

Sınav stresi 3 başlık altında toplanır: Sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası.

SINAV ÖNCESİ STRESLE MÜCADELE YOLLARI

1. Yavaşlama: Sınav öncesinde, özellikle son 1-2 gün önce, adayların normal çalışma rutinini adım adım yavaşlatması beklenir. Son düzlükte zihinsel ve bedensel aktivitelerimizin hafiflediği, daha fazla kendimizi ve bedenimizi dinlediğimiz bir gündeme geçmeliyiz.

2. Gözden geçirme: Kendi iyi bildiğiniz noktaları gözden geçirebilirsiniz. Her öğrencinin çalışma disiplini farklıdır. Bu nedenle bu konuda her öğrencinin kendi alışkanlıklarına göre esnek davranılabilir. Yoğun bir aktiviteye girmeksizin ufak tekrarlar yapılabilir. Ancak özellikle son akşam, cuma akşamı, bütün zihinsel yoğunluktan boşalıp, belki aile ile birlikte, kendinizi rahatlatacak bir aktivite bulmak önerilir. Özellikle son gün sınav konuşmamak çok önemli. Bu noktada ailelere de önemli bir görev düşmektedir. Ailelere en büyük öneri, çocuklarına cesaretlendirici cümleler kurmalarıdır. Her koşulda çocuklarının yanında olacaklarını onlara hissettirmelidir. güven verici ve koşulsuz sevgi çok önemlidir.

3. Normal rutine devam: Sınav günü sabah kalkınca normal rutininiz neyse ona göre davranın. Hafif ve normalde yaptığınız gibi bir kahvaltıyı ihmal etmeyin. Dokunmayacak ve mideyi yormayacak gıdalar tüketilmeli. Keza, hafif beslenmeye bir gece önceki akşam yemeğinden de başlayabilirsiniz.

4. Tedbirler alınmalı: Trafiğe karşı, önceden sınava girilecek okul ziyaret edilebilir.

SINAV ANINDA STRESLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Sınav merkezine geldiğinizde kaygı düzeyiniz artabilir. Burada anda kalabilmek çok önem arz eder. Kendinizi dinleyin, çevrenize bakın, rüzgarı hissedin, oturduğunuz sandalyenin sertliğine odaklanın. Kısacası duyularınıza ve fiziksel gerçekliğinize odaklanın.

Sınav sırasına oturduğunuzda ilk 5 dakika çok önemlidir. İlk 5 dakika kaygının tavan yaptığı ve zihinsel körlük yaşattığı zaman dilimidir. Burada nefes egzersizi yapmak basit ama çok etkili bir yöntemdir. Dik oturup sakince nefes alıp verin ve bunu 1-2 dakika aralıklarla tekrarlayın.

sınav anında stresle mücadele yolları

sınav anında stresle mücadele yolları

SINAV SONRASI SÜREÇ:

Sınav sonrasında en büyük gören ailelere ve ebeveynlere düşüyor. Her şeye rağmen çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirmeniz elzemdir. "Geçmiş olsun", "Her şey yolunda", "Biz sana güveniyoruz", "İyi veya kötü geçti gitti" şeklinde cümleler kurabilirsiniz. Ardından rutin hayatına geri dönmek gerekir. En çok altının çizilmesi gereken husus kabul edici ve cesaretlendirici tutumdur.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0