Bebeklerde pamukçuk belirtisi ve tedavisi! Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Bebeklerde sıklıkla görülen ağız içinde yaranın yani pamukçuğun geçmesi 7-10 gün kadar bir süreyi bulsa da doğru tedavi yöntemleriyle erken iyileşme sağlanabilir. Bir tür ağız içi mantar enfeksiyonu olan pamukçuk bebeklerde nasıl geçer diyorsanız cevabı haberimizde! Bebeklerde pamukçuk neden olur, Karbonatlı su pamukçuğa iyi gelir mi? Bebeklerde ve çocuklarda pamukçuk belirtisi ve tedavisi..

Özellikle de yenidoğan dönemindeki bir bebeğin ilk aylarında en sık meydana gelen rahatsızlıklardan biri de ağız içinde oluşan yaralardır. Doğum sonrasında hastaneden eve taburcu edilen bebeklerin belli bir zaman geçtikten sonra ağzının çeşitli bölgelerinde beyaz leke gibi yaraların olduğunu görürüz. Damakta, dilde veya yanağın iç taraflarında süt parçasına benzer görünümdeki lezyonlarla ortaya çıkan pamukçuk, bir çeşit mantar türü olan Candida enfeksiyonu ile kendini gösterir. Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin vücudunda görülen Candida mantarı, bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine etki eder. Bebeklik ve çocukluk döneminde yaygın görülmekle beraber yetişkin kimselerde de rastlanan pamukçuk genelde hafif şiddette bir hastalıktır ciddi tehlikelere sebep olmaz. Emzirme dönemindeki annelerin bebeklerinde pamukçuk görüldüğü zaman göğüste meydana gelebilecek enfeksiyon riskine karşılık annenin de tedavi olması önemlidir. En erken 4. günde, çoğunlukla da 1. haftada ortaya çıkan bu pamukçuk tecrübesi olmayan anneleri başlangıçta korkutabilir. Bizlerde bebeklik ve çocukluk döneminde sık rastlanan bu enfeksiyon türü ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. İşte bebeklerde pamukçuk ile ilgili bilinmesi gereken temel bilgiler...

TIKLA OKU: BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASINA NE İYİ GELİR?

PAMUKÇUK NEDİR? BEBEKLERDE PAMUKÇUK NEDEN OLUR?

Bebeklerde pamukçuk nedir? Pamukçuk nasıl geçer?

Bebeklerde pamukçuk nedir? Pamukçuk nasıl geçer?

Bebeğin ağzının içinde olup dil ya da damak bölgesinde çıkan pamukçuk, hemen hemen her yaş civarında görülebilen bir ağız yarası çeşididir. İştahsızlık, yutkunmada güçlük ve nedensiz huysuzlanma gibi belirtiler, bebeklerde pamukçuk rahatsızlığının belli başlı işaretleri arasında yer almaktadır. Hem annede hem de bebekte huzursuzluk yaratan pamukçuk, bebeğin beslenmesini zorlaştırır iken annenin de ağrılı bir süreç yaşamasına sebep olabilmektedir. Yalnızca ağız içerisinde görülmeyen aynı zamanda anüste de kendini gösterebilen pamukçuk, oluşturduğu kırmızı tabakalı görünümü ile çoğunlukla pişik ile karıştırılabiliyor.

Eğer fark edildiyse bebek bir an evvel doktora götürülmeli, emzirme dönemindeki annenin de göğüste mantara bağlı olarak enfeksiyon görülebileceği için annenin de doktora görünmesi gerekmektedir.

BEBEKLERDE PAMUKÇUK BELİRTİLERİ:

-Bebekte huzursuzlanma,

-Emmeyi reddetme,

-Memeyi ağzına almama,

-Biberonu almak istememe,

-Emme ve yutmada zorlanma,

-Bebeğinin diline, damağına süt değdiğinde çok ağlaması.

-Çok seyrek olarak da ateş.

TIKLA OKU: BEBEKLERE PARFÜM SIKILIR MI? ALERJEN 26 MADDE

EMZİREN ANNEYE BEBEKTEN PAMUKÇUK GEÇTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Bebekten anneye pamukçuk bulaşır mı?

Bebekten anneye pamukçuk bulaşır mı?

Emzirme dönemindeki bir anneye enfeksiyon, bebeğinin süt emerken ağzından kendisine bulaşması da mümkündür. Ardından enfeksiyon, meme ile bebeğin ağzı arasında gidip gelmektedir. Bebekteki pamukçuğun anneye geçmesindeki belirtiler ise şunlardır:

-Anormal bir kırmızılık, hassas ve kaşıntılı meme uçları,
-Meme ucunun çevresindeki areolanın parlak ya da pul pul olması,
-Emzirme esnasında acı,
-Göğüste bıçak saplantısı gibi ağrı.

TIKLA OKU: BEBEĞİN YÜZÜNDEKİ SİVİLCELER NASIL GEÇER?

BEBEKLERDE PAMUKÇUK NASIL GEÇER? PAMUKÇUK TEDAVİSİ

Bebeklerde pamukçuk belirtileri

Bebeklerde pamukçuk belirtileri

Bebeğin ağzında pamukçuk oluşmuşsa doktora götürüldüğünde iyileşme sağlanabilmesi için ağız içi damlalar uygun görülebilir. Bebeklik dönemini geçen 2 yaşından büyük çocuklar için ise uygun görülebilecek en ideal tedavi pastil reçetelerdir. Bu damlalar düzenli kullanılırsa, yaklaşık 8 – 10 gün içinde pamukçuk kendiliğinden geçer. Pamukçuğu gördüğünüzde yaranın geçmesi için kazıtmaya ya da oynatmaya çalışmayın. Tedavi edilmeyen pamukçuk, bebekte ağrıya neden olabilir.

Ağız içerisine yerleşen beyaz lekeler, elle temizlenmeye çalışıldığında mikroplar daha fazla yayılacağından dolayı pek tavsiye edilmez.

Bebeklerde pamukçuk

Bebeklerde pamukçuk

Ancak, mantarlara karşı krem, antiseptik losyon ya da Antimikotikli damlalar, bebeklerde pamukçuğun geçmesi için işe yarar bir yöntem olabilir. Tecrübeli annelerin görüşlerine göre, pamukçuk olan bebeklerin diline sürülen karadut pekmezi hastalığı geçirme konusunda oldukça etkili bir yöntemdir.

KARBONAT AĞIZ YARASINA İYİ GELİR Mİ?

Karbonat pamukçuğa iyi gelir mi?

Karbonat pamukçuğa iyi gelir mi?

Anne ve babanın pek bilgi sahibi olmadığı ancak bebeklerinde en sık karşılaştığı bir durum olan pamukçukta uygulanan yanlış yöntemler, hastalığın iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Bu yöntemlerden birisi de kuşkusuz ki karbonatlı sudur.

Eskilerden bu yana pamukçuğu iyileştirme konusunda faydalı olduğu bilinen ancak faydasından çok zararının dokunduğu karbonatlı su, mantar enfeksiyonlarının daha çabuk üremesine ve yayılmasına sebep olur.

Bebeğin ağzına sürülmemesi gerektiği gibi bu madde, annenin göğüs ucuna da kesinlikle sürülmemesi gerekir.

BİR YORUM YAPIN 2

Bünyamin taş 2 yıl önce

Benim çocuktada oldu mineralli kızılay soda 2 yada 3 yemek kaşığı asitli olarak verdim sonra kalanı çalkalayıp asiti gittikten sonra o şişeyi akşama kadar ara ara verip bitirdim allah'a şükür 2 güne olmadan hiç bir şey kalmadı

Toplam 1 beğeni

Gulperi 5 yıl önce

Peki karadut pekmezini ne kadar ve ne zamana kadar kullanmaliyiz

Toplam 6 beğeni