Bebeklerde körlük tehlikesi; Prematüre retinopatisi (ROP) nedir?

Prematüre bebeklerde görülen sağlık problemlerinin başında gelen ve körlük hastalığı olan Prematüre Retinopatisi, bazı bebekleri daha çok tetiklemektedir. Peki körlük gibi ciddi sonuçlara yol açabilen ROP hastalığı nedir, sebepleri neler? İşte prematüre bebeklerde göz sağlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler...

Dünyaya gözlerini 37 haftalıktan daha erken dönemde açan bebekler 'prematüre' olarak adlandırılır. Erken doğumla dünyaya gelen prematüre bebeklerde, bazı organlar noksan geliştiğinden dolayı ciddi sıkıntılar görülebilmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi de gözlerindeki damarların gelişmemesiyle ortaya çıkan Prematüre Retinopatisi hastalığıdır.

PREMATÜRE BEBEKLERDE HANGİ SORUNLAR GÖRÜLÜR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

prematüre retinopatisi (ROP) nedir

prematüre retinopatisi (ROP) nedir

Bebeklerin hayatlarını sürdürebilmesi için yüksek konsantrasyonlarda oksijen verilir, buda damarların anormal gelişmesine yol açar. Damarların gelişememesi sonucunda retinada kısaca ROP denilen bu hastalık meydana gelir.

Tedavinin gecikmesi sonucunda kalıcı körlük oluşabileceği için muhakkak düzenli olarak muayene edilmelidir.

İleri derecede körlüğe sebep olabilen prematüre retinopatisi özellikle 1.000 gramdan daha az kiloda doğanlarda görülür.

prematüre bebeklerde göz hastalığı

prematüre bebeklerde göz hastalığı

HANGİ BEBEKLERDE PREMATÜRE RETİNOPATİ RİSKİ DAHA FAZLA?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bu göz hastalığını erken doğum, düşük kilo, oksijen tedavisinin süresi, akciğer, kalp damar rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde görülebilecek bazı sorunlar tetikler.

BEBEKLERDE GÖZ MUAYENESİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?

Prematüre doğan bebeklerin gözlerinde herhangi bir sorun olup olmadığını anlayabilmek için 4-6 hafta aralığında muayene edilmesi gerekir.

Derece derece değişen hastalıkta 5 aşama mevcuttur. İlk iki aşamada sadece gözlem yapılır. Üçüncü aşamadan sonra da lazer ve krio tedavisi uygulanır. Bu işlemler uygulansa bile en olumlu yanıt 4-5 arasındaki aşamada sonuçlanır.

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ MUAYENESİ NASIL UYGULANIR?

Muayeneye başlamadan önce gözlere daha iyi işlem uygulayabilmek için büyümesine yönelik damla damlatılır. Doktorun daha geniş görebilmesi vermesi için indirekt oftalmoskop kullanılır. Ardından anestezik bir göz damlası damlatılır. Muayene sırasında gözlerin kapanmaması için bazı özel aletler kullanılır.

Bebeklere banyo nasıl yaptırılır? Yenidoğan banyosuna bebek yıkamanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklere banyo nasıl yaptırılır? Yenidoğan banyosuna bebek yıkamanın püf noktaları

BİR YORUM YAPIN 0