Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için ne yapılmalı?

Bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde en sık görülen sorunlardan biri de solunum hastalıklarıdır. Özellikle 1 yaşını doldurmadan burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde farklı hastalıklarında görülebilir. Bu yüzden evde bazı yöntemlerle burun kolayca açılabilir. Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için ne yapılmalı?

Soğuk havaların kendini göstermesiyle beraber ortaya çıkan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar hem bedensel, hem ruhen yıpratan bir durumdur. Biz yetişkinlere göre savunma sistemi çok daha düşük olup daha kolay hastalanabilen bebeklerde en yaygın görülen rahatsızlıklardan birisi de burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığıdır. Bebekler gelişimlerini tamamlayamadıkları için sümküremez ve böylelikle de burunlarını temizleyemezler. Burun içerisinde biriken mukuslarda tıkanıklığa yol açar ve nefes almada bazı sıkıntıları beraberinde getirir. Kolik problemi zannedilen ama kimi zaman bebeklerde ağlama nöbetine girmeye sebep olan solunum yolu rahatsızlıklarında erkenden müdahale etmek önemlidir.

Bebeklerin burnu acıtmadan nasıl temizlenir? Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizleme yöntemiİLİŞKİLİ HABERBebeklerin burnu acıtmadan nasıl temizlenir? Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizleme yöntemi

BEBEKLERDE BURUN AKINTISI NEDEN OLUR?

Burun deliklerinden gelen mukus burun akıntısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Burunlarını yeterince temizleyemeyen bebeklerde burun akıntısının salya sümük haline ulaşmasında mukoza tabakasının iltihap kapması akıntı miktarının artmasına yol açabilir. 6. aydan sonra ağzı açık bir şekilde yatan bebeklerde daha sık görülen burun akıntısı dışında başka türlü rahatsızlıklar da görülebilir. Yalnızca burun akıntısı olduğu zaman peki korkutucu bir durum olmayan ama ateşlenme, öksürme ya da hapşırma ile beraber endişeler artabilir.

burun tıkanıklığı bebeklerde ciddi sorunlara yol açabilir

burun tıkanıklığı bebeklerde ciddi sorunlara yol açabilir

BEBEKLERDE BURUN AKINTISI SEBEPLERİ:

- Burun içi enfeksiyonlar
- Sinüzit
- Dışarıdan gelen mikroplar
- Soğuk algınlığı virüsü
- Alerjik durumlar ve
- Burun yapısındaki bozukluklardan kaynaklanıyor.

BEBEKLERDE BURUN AKINTISI NASIL GEÇER?

  • Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen burun akıntısının en temel sebebi viral rinitlerden kaynaklanmaktadır. Burnun içerisindeki boşluklarda oluşan enfeksiyonlar çok kolay bir şekilde sinüzlere ulaşır. Sinüzit, 7 günü geçtiğinde hastalıktan şüphelenilmelidir. Tek taraflı burun akıntısı durumunda yabancı cisim kaçma riski göz önünde bulundurulmalıdır.
     
  • Burun akıntısının ortaya nasıl çıktığı hastalıkla ilgili birçok ipucunu verir. Çeşme gibi devamlı olarak akan burun akıntısı, nezlenin erkenden kendini göstermesi ile ortaya çıkar. Su gibi akıntının olduğu bir diğer rahatsızlık ise alerjik nezle durumudur. Koyu, yapışkan özellikte olan akıntı ise sümük olarak ifade edilir.

bebeklerde burun akıntısını giderecek en faydalı yöntem spreydir

bebeklerde burun akıntısını giderecek en faydalı yöntem spreydir

Burun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Uzun süren burun tıkanıklığı neye işarettir?İLİŞKİLİ HABERBurun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Uzun süren burun tıkanıklığı neye işarettir?

BEBEKLERDE BİTKİSEL YÖNTEMLERLE BURUN NASIL AÇILIR?

MALZEMELER: Limon ve su.

YAPILIŞI: 1 su bardağındaki ılık suya 10 damla limon suyu ekleyip karıştırın. Burnun içine az az çekere günde 3 defa uygulayın.

BURUN ASPİRATÖRÜ: Bebeklerde burun akıntısını geçirmek için evde uygulanabilecek şeylerden biri de spreyle ya da damla yardımıyla mukusların incelmesini sağlayın. Ardından aspiratör ile burun akıntısını çekin. (Günde 4 kez) Kirli aspiratör uçlarının yol açabileceğini unutmayın.

İLAÇ YOLUYLA: Virüslerden dolayı ortaya çıkan üst solunum yolu rahatsızlığında pek tercih edilmesi tavsiye edilmeyen ilaç kullanımında doktor tarafından antibiyotik verilebilir. Onun dışında kesinlikle kafanıza göre ilaç kullanmayın.

ANNE SÜTÜ: Bebekleri hastalıklara karşı koruyan en önemli mucize anne sütü bol bol alınmalıdır. Böylelikle bağışıklık sistemi kuvvetlenecek, susuzluk önlenecektir.

Bebeğinizin burnunda birikmiş salgılardan, mukustan arındırmak ve huzursuzluğu ortadan kaldırmak için bu uygulamalar yapabilirsiniz.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Burun tıkanıklığı 3 hafta kadar devam ediyorsa, 

3 aylıktan küçük bebeklerde burun tıkanıklığına ateşlenme eşlik ediyorsa,

Boğaz ağrısı ve yutkunmada zorlanma,

Nefes almakta güçlük,

Burnundan kan geliyorsa riskli bir durum olabilir.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER? 

Bebeklerde görülen burun tıkanıklığında annenin devamlı olarak bebeğini ya da çocuğunu kontrol altında tutması gerekir. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan tıkanıklığın bir diğer sebebi de buruna yabancı bir cisim kaçma faktörüdür. Yanlışlıkla buruna kaçan cisimler nefes alıp verirken genze gidebileceği için nefessizlikten dolayı ölüm bile meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda ilk iş acile gitmek olmalıdır. Yeni doğmuş bebeğin dakikadaki solunum sayısı ortalama 40-60; 3 aylık bebeğin 35-40; 12 aylık bebeğin 30-35’tir. Genel olarak uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise şunlardır:

- Tuzlu su damlaları kullanılabilir.

- Ampul şırınga kullanarak tıkanıklık açılabilir.

- Buhar banyosu yaptırılabilir.

- Soğuk sis nemlendiricisi çalıştırılabilir.

- Dik pozisyonda tutmak önemlidir.

Dorsalji belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

İLİŞKİLİ HABER

Dorsalji belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Allah'ın yaratma sıfatı nedir? Allah'ın yoktan var etme (Tekvin) sıfatı!

İLİŞKİLİ HABER

Allah'ın yaratma sıfatı nedir? Allah'ın yoktan var etme (Tekvin) sıfatı!

BİR YORUM YAPIN 2

Bilge Kantemir 1 yıl önce

3 aylık da bebeğime mama vermek istiyorum ne de pis falan vermek istiyorum bebeğim çok zayıf ne yapabilirim

Toplam 1 beğeni

Emine kaya 2 yıl önce

Cehennem gibi bir yaz oldu maşallah