Bebekler neden mis gibi güzel kokar? Evlat kokusu cennet kokusu mudur?

Misler gibi kokan yeni doğan bebeklerde güzel kokunun cennet kokusu ile eş değer olduğuna yönelik bazı düşünceler mevcuttur. Her bebeğin kendine has tertemiz kokusu, yakınları tarafından sevildiğinde kendini hissettirir. Peki evlat kokusu gerçekten cennet kokusu gibi midir, Yeni doğan bebekler neden güzel kokar? Bebeklerdeki güzel kokunun sırrı ve bilimsel açıklaması...

Yeni doğan bebekler dünyaya geldikleri ilk anlarında minicik bedeniyle bizleri ne kadar mest etse de bir de yanlarına yaklaştığımızda buram buram kokan bir güzellikleri vardır. Gündelik yaşantımız içerisinde 'Cennet kokusu' olarak da ifade ettiğimiz bebek kokusu, kalıplaşan bir tür deyim gibi kullanılabilir. Yumuşacık bedenleri ve küçücük görüntüleriyle adeta bir şirinlik abidesi olan yeni doğan bebeklerin bu kadar güzel kokmasının nedeni pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Uzmanların bebeklerdeki güzel koku sırlarıyla ilgili üzerine çalıştıkları verilerde ortaya çıkan bilimsel veriler, merak edilen sorulara bir tür cevap niteliğinde olabilir. Bebeklerdeki güzel kokunun sırrı bir yana cennet kokusu ile ilişkisinin gerçekten var olup olmadığı da ayrı bir merak konusudur. Yeni doğan bebeklerin mis gibi güzel kokmalarının sırrını gelin hep birlikte inceleyelim...

TIKLA OKU: KULAĞA HOŞ GELEN EN GÜZEL BEBEK İSİMLERİ

YENİ DOĞAN BEBEKLER NEDEN GÜZEL KOKAR?

Yeni doğan bebekler cennet mi kokar?

Yeni doğan bebekler cennet mi kokar?

Hafif tatlı bir koku eşliğinde duru ve temiz bir hissiyat getiren yenidoğan kokusu, bilimsel açıdan bakıldığında bazı neticeler ortaya çıkmıştır. Sebebinin bebeklerdeki kıl dibindeki salgı bezlerinden alakalı olduğu görülmektedir. Bilhassa kafa kısmında ve yüz kısmında daha aktif çalışan salgı bezlerinden yayılan koku bebeklerdeki mis kokuyu ortaya çıkarmaktadır.

Dışarıdan ek besin almayıp anne sütü ile beslenen ve henüz tam gelişmeyen ter bezlerinde saklanan bu koku, bebeklerde sıcakta kalsa dahi bezler yeterince gelişmediği için hiç kötü koku çıkarmaz.

BEBEKLERİN KOKUSU CENNET KOKUSU MUDUR?

CENNET KOKUSU DUYULUR MU?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) hadis-i şerifinde, "Evlad kokusu, Cennet kokusudur. Evlad dünyada nur, ahirette sürurdur." buyurulmuştur. (Câmiü’s-Sağîr, 2/2285) buyurmaktadır. Çocukları severken 'gözümün nuru' ya da 'cennet kokusu' olarak hitaplarda bulunduğu bilinen Peygamberimizin (SAV)'in "Her öpücük için cennette beş yüz yıllık mesafesi olan bir derece verilir" rivayetinin de bazı dini kaynaklarda geçtiği öne sürülmektedir.

TIKLA OKU: BEBEKLERİ NAZARDAN KORUMAK İÇİN DUALAR

BEBEKLERDEKİ GÜZEL KOKUNUN SIRRI ORTAYA ÇIKTI! 

Farklı bir teoriye göre, yeni doğan bebeklerin mis gibi güzel kokmalarının bir başka sebebi, hamilelik döneminde bebeğin vücudunu tamamıyla kaplayan, çoğunlukla saç diplerinde ortaya çıkan beyaz ile sarı renk arasında “vernix caseosa” tabakasından kaynaklanır. İlk yıkamada bile tamamen kurtulunabilen bu tabakada deriye sinen kokunun tamamen alınamaz hale gelmesi haftaları bulabiliyor.

ANNELER EVLATLARININ KOKUSUNU NEDEN UNUTMAZ?

Evlat kokusu

Evlat kokusu

Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, her bebeğin kendine has olan kokusu ilerleyen dönemlerde kaybolsa bile seneler sonra anneleri tarafından hatırlanabiliyor. O kimse yetişkinlik dönemine ulaşsa daha bebekliğinden söz edilince anne tıpkı bebeğini kucağına aldığı ilk anlardaki gibi kokusunu burnuna getirebilir.

Bu durumun nedeninin ise anne ile bebeğin hızlı ve güvenli bağlanmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bebeğin kokusu annenin beyninde dopamin ve mutluluk hormonlarının salgılanmasını arttırıyor.

Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir? Göbek bağını geç kesmenin faydaları

BİR YORUM YAPIN 6

tek parmak 4 yıl önce

ter kokusu bir de cok insan cocuk dogdugu zaman iki uc ay banyo yaptirmaz yani o kokan sey baska sey

Toplam 4 beğeni

biri 4 yıl önce

çok güzel bir derleme, bide ricam var kopyala yapıştır neden aktif değil belki paylaşım yapıp yayacaz bu güzel şeyleri engel oluyorsunuz

Toplam 3 beğeni

usta 4 yıl önce

Bilimsel olarak verdiğiniz bilgiler Allahın rahmetinin çok az bir bölümünün izahından ibaret.

Toplam 7 beğeni

Ali 4 yıl önce

Allah herkese vicdanlı kişilere nasip etsin. Evet cennet kokusudur yavruların hepsi.

Toplam 11 beğeni

...... 4 yıl önce

Keşke o ilk günlerde annelere cevredekiler tarafından eziyet edilmese Annenin ve bebeğinin çok nazik olduğu bir dönem bazıları tarafından işkenceye dönebiliyor

Toplam 8 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun