İri bebek erken doğar mı? Bebeğin doğum kilosu kaç olmalı?

Hamilelik döneminde anne karnına bebeğin kilosu doğum şeklini belirlemede oldukça önemlidir. Genellikle Makrazomi (iri bebek) olarak tanımlanan bebekler için ideal doğum şekli sezaryen doğum olsa da normal doğum yapılıp yapılamayacağı merak konusudur. Peki sağlıklı ve kolay odoğum için anne karnındaki bebeğin kilosu kaç olmalı? İri bebek nedir, iri bebek erken doğar mı? İri bebek doğumu:

Dünya çapında gerçekleşen doğum olaylarına baktığımızda rakamların ortalama %9 ‘u Makrazomi yani 'iri bebek' olarak dünyaya gelir. Tıp dilinde Makrozomi olarak nitelendirilen bu bebeklerin kilosu 4.500 kilogramı bulmaktadır. Özellikle altıncı aydan sonra ultrason görüntülerinde kolaylıkla fark edilebilen iri bebekler, doğum esnasında bebeğin genel sağlığı için oldukça fazla risk faktörü oluşturduğundan,doktorlar son anda gelişebilecek komplikasyonlar sonucunda sezaryen doğuma alınabiliyor. Anne karnındaki bir bebeğin boy ve kilo özellikleri gelişimini sağlıkla sürdürüp sürdürmediği hakkındaki ipuçlarını bize verir. Anne rahminde neredeyse 1 gram olarak gelişimlerini sürdürdükleri yolculukta 3-4 veya 5 kiloya kadar ulaşabiliyor. Özellikle de ilk hamilelikte anne adaylarının bebeklerinin gelişimiyle ilgili en çok merak ettiği şey; bebeğin hafta hafta gelişimi ve bebeğin kilosunun ayına göre normal olup olmadığıdır. Halk arasında 'bebek ne kadar kilolu ise o kadar sağlıklıdır' düşüncesi hakim olsa da bebeğin olması gerekenden fazla kiloya sahip olması doğum için en büyük risk faktörlerindendir. Sadece iri bebeklerde değil düşük kilolu bebeklerde de gelişim geriliği ya da erken doğum riskleri bulunur. Sağlıklı ve rahat doğum için anne karnındaki bebeğin ideal doğum kilosu ile ilgili bilinmesi gerekenler yazımızda! Anne karnındaki bebeğin kilo özellikleri....

İDEAL DOĞUM KİLOSU KAÇ OLMALI? DOĞUM İÇİN BEBEK KAÇ KİLO OLMALI?

İri bebek nedir? İri bebek kilosu nedir?

İri bebek nedir? İri bebek kilosu nedir?

Hamilelik döneminde sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek için bebekte şu kadar kilo gerekir denemez. Sebebi ise her bebeğin sahip olduğu kilonun anneden aldığı besine bağlı olmasından dolayıdır. Yeni doğan bebek, hamileliğin 40. haftasında doğduysa ortalama 3000 gram ile 3500 gram arası ağırlığa sahiptir. Bu değerler bebeğin doğum haftasında bebeğin gelişimi ve anne adayının beslenmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı her bebek için standart kilo veya boy ölçüsünden söz edilemez.

İRİ BEBEK NEDİR? (MAKRAZOMİ) İRİ BEBEK KAÇ KİLO OLUR?

Vaktinde doğan bir bebeğin kilo açısından sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için 2500 gram - 4500 gram ağırlığına ulaşması gerekir. İri bebek olarak tanımlayabileceğimiz bir bebeğin ise 4500 gram ve üzerinde kiloya sahip olması lazımdır. Ülkemizde doğan bebeklerin ortalama yüzde 10'luk kısmında iri bebek doğumu görülür. Kız bebeklere göre erkeklerde iri doğma ihtimali daha yüksektir.

BEBEKLER NEDEN İRİ DOĞAR? İRİ BEBEK DOĞUM SEBEPLERİ:

İri bebek özellikleri

İri bebek özellikleri

İri bebek doğumunun şekillenmesinin altında birçok etken yatıyor olabilir. Bunlardan en bilineni ise hamile kadındaki şeker hastalığıdır. Anne adayı şeker hastalığına sahipse bu durum bebeğinde kan şeker oranını tetikler. Bu durum şeker insülin, büyüme hormonlarını hareketlendiren organların daha çok büyümesine ve yağla glikojen depolanmasına yol açar. Bu sebepten dolayı da bebeğin iri doğması gerçekleşir. İri bebek doğumunun diğer sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-Hamilelikte aşırı kilo,

-Annenin daha önceki doğumlarında iri bebek doğurmuş olması,

-17 yaşın altında, 35 yaşın üzerinde bebek sahibi olma,

-Doğum vakti geçmiş olmasına rağmen doğum yapmama,

-Genetik etkenler,

-Anne adayının boyunun fazla uzun olmasıdır.

İRİ BEBEK NORMAL DOĞUMLA DOĞAR MI? İRİ BEBEK İÇİN SEZARYEN Mİ NORMAL DOĞUM MU?

İri bebek doğumu

İri bebek doğumu

Hamileliğin son zamanlarına doğru doğumdan önce yapılan ultrason ölçümleri, doğum pozisyonunun nasıl olacağını belirleyen etmenlerdendir. Eğer bebek 4500 gram veya üzerinde kiloya sahipse doktorlar çoğunlukla sezaryeni önerir. Doğum şeklinde sadece bebeğin kilosu değil aynı zamanda anne adayının pelvik yapısına bakılır. Kontrol sonrasında doktor en ideal doğum şeklini belirler. Bebek iriyse ve normal doğum düşünülüyorsa bu durum bazı riskleri beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır. 

Doğum esnasında bebeğin omuzlarının takılması ile doğum travması en sık karşılaşılan risklerdendir. Buna ilaveten iri bebeğin normal doğum ile doğması anne adayında fazla kanamaya yol açabilir.

Hamilelik esnasında bebeğin olması gerekenden fazla kilosu annede sırt ve bel ağrısına yol açmaktadır. Ancak asıl problem doğumda ortaya çıkar. İri bebek doğumlarında normal doğum neredeyse imkansızdır. Bu nedenle iri bebek bekleyen annelere doktorlar sezaryen önerir.

HAMİLELİKTE BEBEĞİN AYINA GÖRE KİLO TABLOSU:

Hamilelikte bebeğin kilosu

Hamilelikte bebeğin kilosu

Destekli ve desteksiz oturma! Bebekler ne zaman oturur? Bebeklere oturma nasıl öğretilir?

İLİŞKİLİ HABER

Destekli ve desteksiz oturma! Bebekler ne zaman oturur? Bebeklere oturma nasıl öğretilir?
Tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar?

BİR YORUM YAPIN 0