Bebeklerde kulak temizliği nasıl yapılır? Bebeklerde kulak çubuğu kullanımı

Yeni doğan bebeklerde banyo sonrasında yapılacak kulak temizliğinde anne-babaların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Kulak temizliği için kullanılan kulak çubuğu bebeklerde kulak tıkanıklığı yapabilir. Peki doğru tekniklerle bebeklerde kulak temizliği nasıl yapılır?

Yeni doğum yapan annelerin bebek bakımı konusunda en hassas olması gereken konuların başında kulak temizliği geliyor. Özellikle de ilk defa anne olan kimseler için bir hayli endişe ve kaygı verici bir durum olan kulak temizliğinde; bebeğin kulağına ya da kulak zarına herhangi bir zarar verme korkusu olur. Ancak doğru tekniklerle yapılan bir kulak temizliği hem tıkanıklık olmamasından dolayı bebeğin rahatlamasına hem de sağlığı açısından önemlidir. Kulağın içerisinde biriken kir ve pislikler zamanla bakteri yuvasına dönüşmeye sebep olabilir. Bu nedenle her banyo yaptırıldıktan sonra belirli aralıklarla dikkatlice kulak temizliği yapılması önerilir. Ayrıca banyo sırasında ufak bir miktarda sıvının bebeğin kulağına kaçmasında herhangi bir zarar da yoktur. 

Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için ne yapılmalı?İLİŞKİLİ HABERBebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için ne yapılmalı?

bebeklerin kulakları çubukla temizlenmez

bebeklerin kulakları çubukla temizlenmez

BEBEKLERİN KULAKLARI NASIL TEMİZLENMELİ?

  • Kulak bakımıyla ilgili aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli konu; kulakların nemli kalmamasıdır. Çünkü kulağın nemli kalması bebekte mantar oluşumuna yol açabilir. Çocuğunuzun kulağının temizliğini gerçekleştirirken yararlanabileceğiniz en pratik şey ıslak tülbentlerdir. İlk aşamada ıslak tülbentle kulaklar silindikten sonra muhakkak kurulanmalıdır. Temizlik sırasında yalnızca kulağın dış tarafı ve kulak arkası silinmelidir.
     
  • Yeni doğan bebeklerde kulak temizliği her ne kadar rutin bir iş olmasa da ilerleyen evrelerde daha sık ve düzenli şekilde kulak temizliği yapılması gerekecektir. Çocuklar kendi bakımlarını görebilecek yaşa gelene kadar bu işlemlerin nasıl yapılması gerektiği ebeveynler tarafından öğrenilmelidir.

GLİSERİN YA DA ZEYTİNYAĞI İLE BEBEKLERDE KULAK TEMİZLİĞİ

Bebeklerde kulak temizliğini sağlamak için uygulanabilecek yöntemlerden birisi de gliserin, mineral yağ ya da zeytinyağı kullanmaktır. Bu üçünden birini seçerek iki en fazla 3 damla olacak şekilde damlatıldığında kulakta biriken kir çok daha kolay bir şekilde çıkacaktır. Eğer kir hala çıkmadıysa veyahut herhangi bir ağrı oluşmuşsa çocuk doktoruna danışılmalıdır.

kulak temizlerken ses kaybı oluşabilir

kulak temizlerken ses kaybı oluşabilir

BEBEKLERDE KULAK ÇUBUĞU KULLANMAK ZARARLI MI?

  • Bebeklerde kulak temizliği için kullanılan kulak çubukları dış çeperde biriken kir ve pisliklerin içeri doğru itilmesi ile kulakta tıkanıklığa yol açar. Kulak çubuğu kullanımı ile basılan kir bir müddet daha içeride sıkışır ve bu sıkışıklık kati kire neden olur.

     
  • El değmeden tamamı pamuktan üretilen ve  kulak kanalına girmesinin önüne geçmesini engelleyecek emniyette tasarlanmış kulak çubukları zaruri durumlarda kullanılabilir. Yavaşça yüzeysel bir temizlik yapmak bebek için yeterlidir.

BEBEKLERDE KULAK KİRİ RENGİNE DİKKAT!

Bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra kulaklarını temizlediğinizde çıkan kirin rengi ve yapısı da önemli bir konudur. Açık sarı, biraz daha koyu veya portakal rengine benzer saf görünümde olmalıdır. Renk koyu ve katı ise uzmana görünmekte fayda var.

Ramazan Bayramı namazı saat kaçta 2023? İl il Ramazan bayramı namaz saatleri 2023

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan Bayramı namazı saat kaçta 2023? İl il Ramazan bayramı namaz saatleri 2023

BİR YORUM YAPIN 0