Bebeklerde kusma neden olur? Bebeklerde yaşanan kusmaya ne iyi gelir?

Bebeklerde emzirme ve mama dönemlerinde yaşanan kusma durumları anne babaları endişelendiren durumların başında gelir. Bazı bebeklerde kusmayla beraber kötü kokularda yaşanması farklı hastalıklarında habercisi olabilir. Bebeklerde kusma neden olur? Bebeklerde yaşanan kusmaya ne iyi gelir?

Genellikle beslenme sonrası bebeklerde görülen kusma bazı hastalıkların habercisi olabilir. Ancak 8 aya kadar kusan bebeklerde en etkin neden anneden aldıkları sütten kaynaklıdır. Gelişmekte olan sindirim sistemlerindeki hassasiyete bağlı oluşan kusmayı etkilen madde ise amnios sıvısıdır. Bu dönemlerde ayrıca bebeklerin besinlere karşıda alerjisi geliştiğinden bu durum ilk olarak süte karşı yaşanır. Öte yandan bebeğin sütü emerken hızı ve gazının zamanında çıkarılmaması da kusmaya yol açar. Gelişim çağı ilerledikçe yutak kısımları gelişen bebeklerde kusma azalır. 

bebeklerde kusma neden olur

bebeklerde kusma neden olur

BEBEKLERDE KUSMA NEDEN OLUR?

  • Henüz 1 yaşını doldurmamış bütün bebeklerde en sık görülen sağlık sorunlarından biri kusmadır. Beslenme sonrası fizyolojik olarak yeterli oranı enzimleneyemeyen vücut bunları geri çıkartır. Beyine giden bir sinyal sayesinde sindirim sisteminde geriye dönüş bir durum gelişir.
     
  • Zorlamadan kusan bebeklerin fizyolojik olarak bir durum yaşadıkları aşikardır. Fazladan doyan bebeğin midesindeki kaslardan dolayı gelişen kusma türü de mevcuttur.
     
  • Anneden beslenen bebeklerde yaşanan kusma ciddi bir sorun değildir. 
     
  • Bebeğin halsizleşmesi, idrarın az olması gibi durumlarda hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

bebeklerde kusma

bebeklerde kusma

BEBEKLERDE KUSMA MİKTARI

Kusma konuda uyaran uzmanlar, bebeklerin beslenme esnasında ağızlarında kalan besini çıkarabileceklerini belirtti. Bu daha çok sızıntı şeklinde görülür. Bu sızıntılar 1 yaştan sonra geçer. Normal kusmayı, bu sızıntıdan ayıran fark ise; şiddeti, miktarı ve zamandır. Yemek borusu ve mide arasında bulunan kapakçığın bebeklerde tam anlamıyla gelişmediğini belirten uzmanlar, yeni doğan bebeklerde mideye fazla gelen besinin kusma yoluyla dışarı atıldığını ifade etti. Yaş ilerledikçe kapak görevini yapacak ve kusma da ortadan kalkacaktır.

DİKKAT! 

Eğer bebek fışkırtarak kusuyorsa, ciddi problemlere işaret ediyor olabilir. Zorlanarak kusma şeklinde gerçekleşen bu durum, sindirim sisteminde yerinde olmayan bir bozukluğa ve rahatsızlığa işaret edebilir. Böyle bir durumda doktora başvurunuz.

ek beslenme kusmaya neden olabilir

ek beslenme kusmaya neden olabilir

BEBEKLERDE YAŞANAN KUSMAYA NE İYİ GELİR?

  • Sürekli kusma yaşanan bebeklere az ancak sık sık yemek verilmeli.
  • Yemek yemeyi reddeden bebeğe zorla yemek yedirilmemeli.
  • Yemeğini bitiren bebek hemen uzandırılmamalı ve yatırılmamalı.
  • Beslenme şekli değiştirilen bebeklere yedirilen yeni besiler az az denenerek verilmeli. 
  •  Beslenmesi biten bebek 30 derece açıyla dik yatırılmalı eğer kusma yaşansa bile daha rahat kusulması sağlanmalı aksi halde bebek yaşta orta kulak iltihabına yol açabilir.
Ceviz suyunun kolesterole faydası var mı? Günde 1 bardak aç karnına içerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Ceviz suyunun kolesterole faydası var mı? Günde 1 bardak aç karnına içerseniz...

BİR YORUM YAPIN 0