Prematüre doğan bebeklerde hangi sağlık problemleri ortaya çıkar?

Bebekler normal zamanlarından önce doğduklarında prematüre olarak dünyaya gelirler. 37. hafta ve öncesinde dünyaya gelen bebekler prematüre doğduğu için bazı sağlık problemleri yaşayabilir. Peki prematüre doğan bebeklerde hangi sağlık problemleri ortaya çıkar? Prematüre doğan bebeklere yapılan ilk uygulama nedir? Prematüre bebeklere anne sütü verilebilir mi? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Normal bir doğum süreci 38 ila 42 hafta arasındayken 37. hafta ve öncesinde doğan bebekler prematüre olarak dünyaya gelmektedir. Normal zamandan önce doğan bebekteki gelişim tam sağlanamadığından bazı sağlık problemleri ortaya çıkar. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğin kuvözde kalması uygun görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa yaşanılacak sağlık problemi de ona göre şekillenir. Ebeveynler için oldukça endişe verici olan prematüre doğumlar, normal doğumdan birkaç ay önce olmasıdır. Bazı prematüre doğan bebekler, zamanında doğan bebeklerle aynı şekilde gelişme gösterebilir. Normal doğuma 8 hafta kala erken doğan bebekler diğer bebeklerle aynı yaşam ve gelişime sahiptir. Fakat daha erken doğan bebekler bu kadar şanslı olmayabilir. Kuvözde kalma süresi boyunca, aniden bir kaç sağlık problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Peki bu sağlık problemleri nelerdir? Prematüre bebeklere anne sütü verilebilir mi? Sizin için derledik, yazdık...

prematüre bebekler

prematüre bebekler

PREMATÜRE BEBEKLERDE OLABİLECEK SAĞLIK PROBLEMLERİ

  • Solunum problemleri
  • Kalp sorunları
  • Beyin kanaması
  • Vücut ısısı kontrolünde sorunlar
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Kansızlık ve sarılık
  • Kan şekeri düşüklüğü
  • Bağışıklık sisteminde zayıflık ve enfeksiyonlara yatkınlık

Başta solunum sıkıntısı olmak üzere, hayati öneme sahip olan diğer organlarında da sıkıntılar çıkabilir. Bunlara bir de bağırsak bağlanması problemini ekleyebiliriz. Prematüre bebeklerde binde bir de olsa görülen bağırsak bağlanması problemi, uzmanın uygun görmesi dahilinde cerrahi işlem gerektirebilir. 

prematüre bebeklerin bakımı nasıl olmalı

prematüre bebeklerin bakımı nasıl olmalı

ANNEDEN GELEN İLK SÜT ÇOK ÖNEMLİ

Yukarıda saydığımız bu sağlık problemleri ne yazık ki bebekte hayati risk oluşturabilir. Bu durumda ebeveynlerimiz güçlü kalmalı ve sabırlı olmalı. Bebeğin gelişiminden kaynaklı bazı refleksleri oturmadığı için nefes alma problemi yaşadığı gibi emme ve yutma problemi de yaşar. Bu durumda anneden süt ememeyen bebek için uzmanlar, anneden gelen ilk süt (kolostrum) ile takviye yapar. Özellikle prematüre bebekler için kolostrum oldukça önemlidir.

kolostrum nedir

kolostrum nedir

BİR YORUM YAPIN 0