Evlilikte kan uyuşmazlığı nedir tedavisi var mı? Hangi kan gruplarında uyuşmazlık vardır?

Evlenmeyi düşünen çiftlerin gündeminde olan ve ilk etapta karşısına çıkan kan uyuşmazlığı hakkında en çok merak edilen, kan uyuşmazlığı nedir ve kan uyuşmazlığı tedavisi var mı sorularını, hangi kan gruplarında uyuşmazlık olur sorusu takip ediyor. Peki Evlilikte kan uyuşmazlığı nedir tedavisi var mı? Hangi kan gruplarında uyuşmazlık vardır? İşte konuyla ilgili tüm detaylar...

Evlenmeyi düşünen özellikle ileride çocuk sahibi olmayı isteyen çiftlerin arasında merak konusu olan ve bebek için hayati önem taşıyan kan uyuşmazlığı, hafife alınmaması gerekir. İnsan vücuduna birbirinden farklı kan transferi olduğunda bağışıklık sistemi tepki verir. Buna ABO uyuşmazlığı denir. ABO uyuşmazlığı yani kan uyuşmazlığı anne ile bebek arasında da olabilir. Bu nedenle evlenen çiftlerin bebek sahibi olmadan önce sağlık kuruluşlarında kan uyuşmazlığı testini yaptırmaları gerekir. Testlerin sonucunda kan uyuşmazlığı mevcutsa tedaviye başlanmalıdır. 

kan uyuşmazlığı

kan uyuşmazlığı

Bebeğin cinsiyeti en erken ve kesin ne zaman belli olur? Cinsiyeti kim belirler?İLİŞKİLİ HABERBebeğin cinsiyeti en erken ve kesin ne zaman belli olur? Cinsiyeti kim belirler?

KAN UYUŞMAZLIĞI NASIL OLUR?

Gebe anne Rh(-) negatif kan grubuna sahip ise babanın kan grubuna mutlaka bakılması gerekir. Baba, Rh(+) pozitif kan grubuna sahip ise aralarında kan uyuşmazlığı var demektir.

kan uyuşmazlığı nasıl anlaşılır

kan uyuşmazlığı nasıl anlaşılır

KAN UYUŞMAZLIĞI HANGİ GRUPLARDA OLUR?

Uzmanlar, baba Rh pozitif anne ise Rh negatif kana sahipse ve annenin ilk hamileliğiyse genellikle bir sorun olmayacağını söylüyor. Bunun nedeni de 'bebeğin, hamilelik sırasında annenin dolaşım sistemine girmemesi' şeklinde açıklanıyor.

kan uyuşmazlığı hangi gruplarda olur

kan uyuşmazlığı hangi gruplarda olur

Rh negatif bir kadın ve Rh pozitif bir erkek, bebek sahibi olursa fetüs (bebek), babadan miras kalan Rh pozitif kana sahip olabilir. Rh negatif anne ve Rh pozitif babadan doğan çocukların yaklaşık yarısı Rh pozitif olacaktır. Ancak, doğum sırasında bebeğin vücudundaki Rh(+) pozitif alyuvarlar annenin dolaşım sistemine karışabilir.

Yaşanabilecek bu durumda:

Annenin vücudunda bebeğe karşı reaksiyon oluşmaktadır. Bu noktada annenin vücudunda bebekten karışan alyuvarlara karşı antikor üretimi başlar. İlk bebek Rh(+) pozitif olsa bile annenin dolaşım sistemine girmeyeceği için üretilen antikorlardan etkilenmez. Fakat ikinci hamilelikte anne vücudundaki antikorlar bebeğin, Rh(+) pozitif olması durumunda alyuvarlarını parçalayarak zarar görmesine neden olur. 

kan uyuşmazlığı tedavisi

kan uyuşmazlığı tedavisi

KAN UYUŞMAZLIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle babayla kan uyuşmazlığı olan gebe bir annenin vücudunda bebeğin alyuvarlarını parçalayarak yok edecek antikorların mevcut olup olmadığının tespiti, anneden alınan kan ile yapılmalıdır. Eğer yapılan test sonucu negatif yani anne vücudunda bebeğin alyuvarlarını parçalayarak yok edecek antikor yoksa, gebelik sırasındaki olası kanama nedeniyle anne vücudundaki antikor oluşumunun önlenmesi için 28. gebelik haftasında, kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.

kan uyuşmazlığı tedavisi nasıl yapılır

kan uyuşmazlığı tedavisi nasıl yapılır

Doğumdan sonra bebeğin belirlenen kan grubu Rh(+) ise doğumu takiben ilk 72 saatte tekrar kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Böylece anneye uygulanan aşı sayesinde, antikor üretiminin engellenmesi gerçekleşecek ve kan uyuşmazlığı ikinci bebeği etkilemeyecektir. 

Cennet annelerin ayakları altındadır hadisinde ne demek istenmiştir?

İLİŞKİLİ HABER

Cennet annelerin ayakları altındadır hadisinde ne demek istenmiştir?

BİR YORUM YAPIN 0