Bebekler ne zaman yetişkinler gibi yemek yer? Bebekler ne zaman aile sofrasına geçmeli?

Bebeklere beslenme alışkanlığı kazandırmanın aile sofrasına geçiş ile doğru orantısı vardır. Bebek artık düzenli yemek yemeye, sofra kültürüne dahil olması gerekmektedir. Bu konuda aceleci davranmamak gerektiğini belirten uzmanlar açıkladı. Peki bebekler ne zaman yetişkinler gibi yemek yer? Bebekler ne zaman aile sofrasına geçmeli?

Her ebeveyn çocuklarının sağlıklı gelişmesini ve gelenek görenekleriyle büyümesini ister. Bir ailenin değeri, sofra etrafında toplanıldığında muhabbetle çıkar. Bu hususta çocukta aceleci davranmamak ama bir taraftan sofraya geçişini sağlamak gerekmektedir. Çocukların yetişkinlerin yediği yemeklerin tadına bakmaları ve yavaş yavaş yeni lezzetlere alıştırılmaları gerekir. Çocuğun kendi kendine yemek yemesine fırsat tanındığı sofra adetinde çocuğun özgüveni yerine gelirken, ileriki yaşlarında da sağlıklı beslenme kültürüne sahip olduğu görülür. Uzmanlar bebeklerin ne zaman sofraya getirilmesi ve yetişkinlerin yemeklerinden ne zaman yemesi gerektiğini şu şekilde açıkladı.

bebeğin aile sofrasına geçişi

bebeğin aile sofrasına geçişi

BEBEKLER NE ZAMAN AİLE SOFRASINA GEÇMELİ?

Uzmanlar özellikle bebeklerde sekizinci aylarından itibaren kahvaltıya dahil olması gerektiğini belirtti. Hazırlanan kahvaltının içeriğinde; birkaç bebe bisküvisi ya da ekmek, pekmez, peynir, az miktarda tereyağı, katı pişmiş yumurtanın anne sütünde ya da suda ezilmesinden oluşması tavsiye edildi. 

bebeğin aile sofrasına geçişi

bebeğin aile sofrasına geçişi

Bebeklerin beslenmesi için büyümesi gerektiğini belirten uzmanlar, beslenmenin aynı zamanda anneyle olan ilişkisi ile bağlantılı olduğunu kaydetti. Dolayısıyla bu dönemde bebeğin ya da çocuğun anneye bağımlı halden, bağımsız hale geçmesi gerekmektedir. Merak eden ve dünyayı keşfetmeye çalışan çocuğun bu bağımsızlık süresi hızlı ilerlemektedir. Bir yandan bebek bağımsızlığını ispat etmek için, yemek ya da tuvalet eğitimlerinde inat göstermektedir. Bireyselliğini ilan etmeye çalışan çocuk kendi kendine yürümeye çalışabilir ya da kendi yemeğini seçip yemek isteyebilmektedir. Bu konuda gücün bebekte olduğunu belirten uzmanlar, zorla yemek yedirmeye çalışan annenin bebeğin inatlaşması sonucu vazgeçmesi önerilmez. Bu çocukta olumsuz davranışın desteklendiğini ve yapması gerektiğini öğretir. Bu bebeğin yaklaşık 1,5 ile 4 yaş aralığındaki dönemini kapsamaktadır.

bebeğin aile sofrasına geçişi

bebeğin aile sofrasına geçişi

Bunlarla birlikte bebeğinizle 1 yaştan itibaren düzenli aile sofrasına oturmaya çalışın. Bebeğinizin kahvaltıdan itibaren ufak ufak yemek yemesi, tadına bakması ve kendi tabak ve çatalının olması ayrıca önemlidir. Çocuğun özgüveni artarken, kendi bireyselleştiğini hissetmesi önemlidir.

çocuğun aile sofrasına geçişi

çocuğun aile sofrasına geçişi

BEBEKLER NE ZAMAN YETİŞKİNLER GİBİ YEMEK YER?

Çocuğunuzun sizinle birlikte sofraya oturması, sizinle aynı yemekleri yemesi gerektiğini anlamına gelmemektedir. Elbette tadına bakabilir ama bebeğin yemekleri az tuzlu ve az şekerli hazırlanmalıdır. 3 yaşını tamamlayıncaya kadar onun için önemli olan vitamin ve minerallerin bol olduğu yiyecekler seçilmelidir. Dolayısıyla bebeklere uygun yemekler hazırlamalısınız.

çocuğun aile sofrasına geçişi

çocuğun aile sofrasına geçişi

Tam anlamıyla 4 yaşından sonra ebeveynlerle birlikte ebeveyn yemeği yemeğe başlayabilir. Az tuzlu ve az şekerli olması herkesin sağlığı açısından iyi olacağından bebeğin beslenmesine ayak uydurabilir, onunla birlikte yemeklerinizi sofrada yiyebilirsiniz.

çocuğun gazlı içecek içmesi

çocuğun gazlı içecek içmesi

UYARI: ASLA GAZLI İÇECEKLERİ TATTIRMAYIN!

Asla gazlı ve asitli içeceklerin verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, ayrıca ağır yemeklerinde verilmemesi gerektiğini belirtti. Ne olursa olsun bebeğin midesindeki öz sıvı, bir yetişkinin midesindeki öz sıvı gibi değildir. En önemlisi de bebeğiniz yemeğini bitirdiğinde ödül yada ceza sistemini uygulamayın. Bu çocukta sürekli bir beklenti oluştururken, beslenme düzensizliği ve sağlıksız siteminin temelini atar.

BİR YORUM YAPIN 0