Kurban bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı? Çocuklar kurban kesilirken izleyebilir mi?

Kurban Bayramı Müslümanlar için önemli günlerden biridir. Allah rızası için kesilen kurbanlar, İslami bir ibadet olmaktadır. Bu duruma maruz kalan çocuklarda tramvatik süreçler olmasını önlemek için çocuğa Kurban Bayramı hakkında doğru bilgiler vermek gerekmektedir. Psikologlar açıkladı; Kurban bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı?

Kurban Bayramı tıpkı hayat, ölüm, boşanmalar gibi soyut bir kavram içerisinde olduğu için çocuklara anlatırken dikkat etmek gerekmektedir. Çocuk aklı soyuttan ziyade somut şeyleri daha kalıcı kaydetmeye meyillidir. Bunun için öncelikle çocuğun yaşının büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar uyardı. Kurban Bayramının üzerine daha çok et yemek, kurban kesmek kavramları üzerinde değil; hoşgörünün olduğu, paylaşımların olduğu, et yiyemeyenlerin yediği bir dönem olduğunun altı çizilerek anlatılması gerektiğini belirtildi.

kurban bayramında çocuk

kurban bayramında çocuk

KURBAN BAYRAMI ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

Eğer çocuk 7 yaşından küçükse daha çok hoşgörü ve güzel içeriklerin ağır bastığı bir anlatım dili kullanılması gerekmektedir. Bayramdan bahsederken akranlarının, dünyanın öbür ucundaki insanların bile birbirlerine yardım ettiği, yeni kıyafetlerin giyildiği, büyüklerin ziyaretlerinin yapıldığı bir zaman dilimi olduğunun altı çizilmelidir. 7 yaş üstü çocuklarda ise Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in hikayesi anlatılmalı, ama bıçakla kesmek yerine daha çok oğlunun teslimiyetine , babasının sözünü yerine getirmesine olan değerinden bahsedilerek anlatılabilir. 

kurban bayramında çocuklar

kurban bayramında çocuklar

Çocuklara "KURBANLIK HAYVAN KESİMİ" yerine "KURBANIN ALLAH'A HEDİYE EDİLMESİ" kullanılması daha doğru olacaktır.

Çocuklar duygusal oldukları kadar hassas ve meraklıdırlar. Hayvanın canının acımasını istemeyebilirler ve etten yemek istemeyebilirler. Bu konuda canlılar hepsinin bir görevi olduğunu ve yaratılış amacı olduğundan bahsetmek gerekmektedir. Bütün canlıların birbirine yardım etmesi için yaratıldığını, onlarında  bu şekilde bayramda mutlu olduklarını ifade etmek gerekmektedir. 

kurban bayramında çocuk

kurban bayramında çocuk

ÇOCUKLAR KURBAN KESİLİRKEN İZLEYEBİLİR Mİ?

Mümkün oldukça 7 yaş altı çocukların kurban kesiminin görmemesi gerekmektedir. Çocukların geri kalan canlılarla gönül bağını kolay kurmasından, bağlanmaması gerekmektedir. Bağlandığında çok üzülebilir ve depresyon belirtileri gösterebilmektedir.12 yaşına kadar uzaktan izlemesi, 12'den sonra artık kesenlerle birlikte ruh durumuna göre gelmesi uygundur.

BİR YORUM YAPIN 8

hoca 5 yıl önce

kurban karşıtı değilseniz yanlış yapıyorsunuz. Biz çocukken özellikle kurbanın kesilmesini sabırsızlıkla bekler ve o anı seyrederdik. Çünkü bize bu işin bir "sevap" olduğu anlatılırdı. Eğer o zaman seyretmeseydik şimdi kurbanı yüzmekten bile aciz kalacaktık. Her Allahın günü bunca insanın öldürüldüğü dünyada kafayı kurbana takmak iyi niyetli görünmüyor. Hiçbir şey söylemeden kurban kesiminde bulunmalıdır çocuklar. Şu acımasız dünyada kurbanla kafayı bozmayalım. Sonuçta her gün binlerce hayvan kesiliyor ama nedense kurbana gelince herkes merhamet meleği kesiliyor. Altında ya fazla saflık, ya da kasıt var. her filmde adam öldürmeyi seyreden çocuk neden bunu görmesin?

Toplam 2 beğeni

imam 5 yıl önce

Hz. İbrahim atamızın Hz. İsmail'e anlattığı gibi anlatmalı. Öyle çokça da laf kalabalığı yapmamalı. Çocuklar yetişkinlerden daha anlayışılıdırlar.

Toplam 3 beğeni

pikaçu 5 yıl önce

kurbanı büyüğünün yardımıyla çoçuk kendi kesmeli..

Toplam 1 beğeni

Esra 1 yıl önce

O kadarda değil

Toplam 0 Beğeni

mehmet 5 yıl önce

nediyorsun sen kardesh iyimi kafan?

Toplam 1 Beğeni

zafer gülten 5 yıl önce

kurban normal şartlar altında kesilirse o kadar etkilemez sanırım,ama bundan 3-4 sene önce İstanbul-Bakırköy de kurban kesinm yerinde canlı canlı önce ayakları kesilirse,hayvanın gözünden duyduğu ızdırap ve acıdan yaş gelir ağlarsa öyle bir etkilerki. ben bile koca adam olduğum halde etkilendim,kaç gece rüyalarıma girdi.

Toplam 2 beğeni

Ali 5 yıl önce

Çocukluğumda gözlerimin önünde kesildü kurban uzmanların bahsettiği gibi bir sıkıntım olmadı

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun