Şaşılık ve şehla arasındaki fark! Çocuklarda şaşılık nasıl anlaşılır?

Okul çağındaki çocukluk döneminde daha sık görülen şaşılık, erken dönemde fark edilmezse ilerleyen dönemlerde tedavisi daha güç olabilir. Peki çocuğun şehla ya da şaşı olduğu nasıl anlaşılır?

Toplum içerisinde 'göz kayması' olarak nitelendirilen şaşılık, çocukluk döneminde en çok görülen ve erken tedavi uygulanmadığı takdirde görme kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Şaşılık, dümdüz ileriye bakan bir kişinin gözlerinin aynı yere bakmaması durumudur. Mesela bir göz karşıya bakarken diğer gözün farklı yere kayması, göz kayması veya şaşılık olarak sonuçlanır. Bu rahatsızlığın haricinde bir de şehla bakışı vardır. Belirtileri yönünden şaşılık ile karıştırılan şehla, doktorlar tarafından belirlendiğinden buna yalancı şaşılık denir.

ŞAŞILIK NEDEN OLUR? ÇOCUKLARDA ŞAŞILIK NEDENLERİ

Büyük bir çoğunluğu genetik faktörlerden olduğu düşünülen şaşılık, aile büyüklerinde ya da çocuklardan birinde olsa dahi çocukta görülebilen bir durumdur. Doğum vaktinin erken gelişmiş olması, ateşli hastalık ve havale gibi durumların şaşılığa zemin hazırlayabildiği öne sürülmektedir.

Görme kaybına neden olan durumların üzerine gidilmezse ilerleyen evrelerde göz kayması yaşanacaktır ve bu görme kaybı çok küçük yaşta olursa göz içeriye kayar, ileri yaş döneminde gerçekleşirse de göz dışarıya yani kulağa doğru kayar. 

Disleksi nedir, nasıl anlaşılır? Okuma bozukluğu nasıl düzeltilir? Disleksi nedenleri...İLİŞKİLİ HABERDisleksi nedir, nasıl anlaşılır? Okuma bozukluğu nasıl düzeltilir? Disleksi nedenleri...

ŞAŞILIĞIN GENEL BELİRTİLERİ:

Gözün bir tarafa doğru kayması en yaygın belirtilerdendir. Yorgun zamanlarda ya da uykudan yeni uyanınca daha sık rastlanabilen göz kaymasında başın bir tarafa doğru eğilmesi, yakından tv izleme ve titreme diğer belirtilerdendir. Güneşli günlerde çocuğun kayma yaptığı gözünde kısılma olduğu fark edilir.

Asıl tehlikeli olan ise hafif türden olup evdekilerin fark edemediği küçük kaymalardır. Diğer gözde sağlık problemi olmadığından çocuk  sağlam olduğu için çocuk büyüyünceye kadar gözden kaçabilir ve tembellik yerleşir. Bu sebeple en küçük kayma şüphesinde bile çocukların ayrıntılı muayene edilmeleri şarttır.

ŞAŞILIK NASIL FARK EDER?

Peki şaşılık nasıl fark edilir?

Kişi üzerinde şaşılığın tespit edilmesi yorgun anlarda, dalgın bakışlarda, uykulu anlarda ve bir şeye çok yakından baktığında daha kolaydır. 

Bu belirtilerin haricinde kafanın belirli bir doğrultuda eğilmesi, televizyona çok yakından bakılması ve gözlerde titreme olduğu zamanda anlaşılır. Kimi zaman güneşli havalarda dışarıya çıkıldığı zaman çocuğunuzun kayma olan gözünü kısarak baktığını fark edebilirsiniz. İşte tam da bu durumlarda meydana gelebilen ufak kaymalar dikkatinizden kaçabilir.

Diğer gözün sağlığı yerinde olduğu için çocuğunuzun yaşı ilerleyene kadar tembellik iyiden iyiye yerleşebilir. Bu nedenle en ufak bir şüphede bile çocuğunuzu detaylı bir şekilde muayene ettirmelisiniz.

Yüksek oranda toksin atan mucize: Zahterin faydaları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Yüksek oranda toksin atan mucize: Zahterin faydaları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır?
Göz migreni nedir? Göz migreni çeşitleri ve belirtileri nelerdir? Göz migreni nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Göz migreni nedir? Göz migreni çeşitleri ve belirtileri nelerdir? Göz migreni nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 0