Karatay'dan Japon modeli beslenme! Okul beslenme çantası nasıl hazırlanır?

Okul sezonunun açılmasıyla beraber hem öğrenciler hem de veliler yepyeni bir döneme başlıyor. Bu dönemde sağlıklı beslenme çantasının pratik bir şekilde nasıl hazırlanabileceği konusunda derlediğimiz haber en çok annelerin işine yarayacak! Pratik ve kolay hazırlanabilir beslenme çantası menüleriyle çocuğunuzu okula hazırlayın! Peki beslenme çantası nasıl hazırlanır? Beslenem çantasına ne koyulur? Pratik ve kolay hazırlanabilir sağlıklı aperatifler...

Eylül ayında okul sezonunun açılmasıyla beraber velileri ve öğrencileri tatlı bir telaş sarmaya başladı. Özellikle de çocuğunu ilk defa okula gönderecek olan veliler, daha öncesinde böyle bir deneyim yaşamadıkları için çocuklarını okula hazırlarken kaygı yaşayabilir. Eğitim döneminde kullanılacak olan araç gereçlerin listesi genelde ilk gün öğretmen tarafından verilirken okul indirimlerinden yararlanmak isteyen veliler belli başlı malzemeleri önceden temin edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay da okul araç-gereçlerin çocuğun da zevki ve tercihi ile okula heveslendirilmesidir. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra velilerin çocuklarının okulda aç kalmaması ve sağlıklı beslenmesi için doğru ve pratik yöntemlerle beslenme çantalarını hazırlamaları gerekir. Her gün yapılması gereken bir şey olduğu için kolay hazırlanabilmesi büyük önem taşıyan beslenme çantasında, çocuğun damak zevkine uygun ve doyurucu aperatifler tercih edilmesi gerekir. Beslenme yetersizliğinden en fazla etkilenen bir yaş grubunda olan çocukların kazandığı yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları ilerleyen dönemlerde bazı kronik rahatsızlıklara zemin hazırlayabilmektedir. Peki çocukların başarılı olmasında etkisinin büyük olduğu beslenme çantasında hangi tür yiyeceklere yer verilmeli? Beslenme çantası kolay ve pratik nasıl hazırlanır? Beslenme çantası için hazırlanabilecek sağlıklı tarifler neler? Okul döneminde sağlıklı beslenme listesi önerisi nedir? Okul dönemi için pratik beslenme çantası hazırlama...

CANAN KARATAY'DAN ÇOCUKLARA JAPON MODELİ BESLENME TAVSİYESİ

canan karatay japon modeli beslenme

canan karatay japon modeli beslenme

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Karatay, sağlıklı bir yaşam biçimi ve beslenme ile çocukların mutlu olabileceğine değindi. Çocuk beslenmesinde Japonya'daki çok önemli bir uygulamaya işaret eden Canan Karatay, o ülkedeki çocukların beslenme çantasının olmadığına dikkat çekti. Okulda kendi yiyeceklerini kendilerinin hazırlamalarına, bulaşıklarını dahi kendilerinin yıkamalarının sağlandığını belirtti.

Çocukların bu uygulama sayesinde daha mutlu, yediklerinin sağlıklı olduğunu ekleyerek şu açıklamada bulundu: "Japonya'da iki öğün yiyorlar ve akşam mutlaka deniz ürünü yiyorlar. Bol protein ve bol yağ, o güzel çocukların vücuduna girmesi lazım. Bizim en faydalı ürünümüz yumurtadır, köy yumurtasıdır. Köy yumurtasını mutlaka çocuklarımızın tüketmesi lazım. Japonya'da yedi yaşından sonra çocuklara günde mutlaka iki yumurta yediriliyor. Japonya, bugün nasıl süper zeka çocuklarla dolu."

Eğer siz yinede Canan Karatay'ın bu açıklamalarına rağmen çocuğunuzda sağlıklı bir beslenem çantası hazırlama taraftarıysanız sizlere rehber olacak bilgileri de ayrıyeten sizler ve çocuklarınız için derledik. İşte okul için beslenme rehberi...

OKUL İÇİN PRATİK BESLENME ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

beslenme çantası tarifleri

beslenme çantası tarifleri

TIKLA OKU: İKİZ KARDEŞLER AYNI SINIFTA MI OKUMALI?

Okul dönemindeki çocukların gerek zihinlerinin açık olması gerek de karınlarını güzelce doyurabilmesi bakımından sağlıklı ve doyurucu yiyeceklerle beslenmesi oldukça önemli bir konudur. Toplumumuzun yanlış beslenmeden kaynaklanan en büyük sağlık sorunlarından biri olan obezite gibi tehlikeden korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Büyüme ve gelişmenin temellerinin atıldığı okul döneminde beslenme cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite gibi etkenlere bağlı olarak değişim göstermektedir.

Her çocuğun vücudunda alması gereken enerji, yağ, mineral, vitamin ve protein kaynakları göz önünde bulundurularak hazırlanan beslenme çantası gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir. Çocuk gelişiminde önemli bir rolü olan sağlıklı ve dengeli beslenmede kolay hazırlanabilir olması ve hemen bozulmaması önemlidir.

BESLENME ÇANTASINA NE KOYULUR?

beslenme çantasına ne koyulur

beslenme çantasına ne koyulur

TIKLA OKU: DERS ÇALIŞMAYI SEVDİREN EĞLENCELİ MATERYALLER

1. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK YİYECEKLER

Velilerin beslenme çantası hazırlama sırasında öncelikli dikkat etmesi gereken unsur çocuğunun hangi saat aralığında okulda bulunacağıdır. Sabahçı, öğlenci ya da tam gün olma durumu göz önünde bulundurularak hazırlanması gereken beslenme çantasında tam gün olunursa ara öğünlerde atıştırabileceği besinleri ihmal etmemekte fayda var.

2. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Gelişim çağındaki çocukların sağlıklı beslenebilmesi için çeşitli besin gruplarından yararlanması gerekir. Özellikle de kemiklerin gelişimi için ağırlık verilmesi gereken süt ve süt ürünleri muhakkak beslenme çantasında bulundurulmalıdır.

beslenme çantası için tarifler

beslenme çantası için tarifler

TIKLA OKU: ÇOCUKLAR İÇİN ETKİLİ ÇALIŞMA ODASI NASIL DİZAYN EDİLİR?

3. MEYVELİ SÜT YA DA YOĞURT

Sağlık açısından yararlı olmasının yoğurt ve peynir gibi yiyeceklerinde tüketilmesi gerekir. İçinde ne olduğundan emin olduğunuz ve evde kolayca hazırlayabileceğiniz yoğurt kalsiyum bakımından oldukça güçlüdür. Eğer çocuğunuz yoğurt sevmiyorsa içine birkaç adet meyve atarak tatlandırabilirsiniz. Meyveli sütler de bir diğer alternatiflerden...

4. HAZIR İÇECEK YERİNE...

İçerisinde yoğun miktarda şeker bulunduran ambalajlı hazır meyve suları tüketmek yerine doğal süt, ayran ya da su tüketimine öncelik vermelisiniz.

EK BİLGİ: Ara öğünlerde; abur cubur, bisküvi, meyve, fındık, ceviz ve badem gibi vitaminli ve mineralli sağlıklı besinlerin yedirilmesi tavsiye edilir.

kolay hazırlanabilir beslenme çantası yiyecekleri

kolay hazırlanabilir beslenme çantası yiyecekleri

Ağız ve diş sağlığı bakımından beslenme çantasının olmazsa olmaz 4 yiyeceği:

1- Beyaz peynir: Çürüğü oluşturan bakterilere karşı savaşır.

2- Havuç: Sert yapısı ile dişlerin mekanik temizliğine yardımcı olur.

3- Yumurta: Beyazındaki protein ve sarısındaki kalsiyum ve D vitamini ile diş ve kemiklerin daha dayanıklı olmasını sağlar.

4- Brokoli: Dişlere yapışmayan bu faydalı besin mineral ve vitamin bakımından tüketilmesi gereken besinlerdendir.

SAĞLIKLI ÖRNEK BESLENME ÇANTASI LİSTESİ

Pazartesi:

Ev yapımı az yağlı börek veya poğaça
Ayran
Meyve (elma, portakal veya kuru üzüm)

Salı:

Haşlanmış yumurtalı sandviç
5 adet zeytin
Taze sıkılmış meyve suyu (şekersiz – en fazla 250 ml)

Çarşamba:

Peynirli tost veya sandviç
Ayran
Çiğ sebzeler (domates, salatalık, havuç gibi)

Beslenme çantası nasıl hazırlanır

Beslenme çantası nasıl hazırlanır

Perşembe:

Ev yapımı kek
Süt
Meyve (muz, kuru kayısı gibi)

Cuma:

1 kibrit kutusu peynir – tam buğday ekmeği
Çiğ sebze
Süt

Menü listesi 1
Tam tahıllı ekmek ile hazırlayabileceğiniz ton balıklı ya da tavuklu, bol yeşillikli sandviç
Ayran ya da doğal ev yapımı meyve suyu
Kuru yemiş

Menü listesi 2
Az yağlı poğaça ya da börek (Bunların içine sebzeleri koyarak zenginleştirebilirsiniz.)
Küçük bir kase yoğurt
Sevdiği bir meyve ya da komposto

Menü listesi 3
Tam tahıllı ekmekle hazırlayabileceğiniz peynirli tost
Evdeki meyvelerle hazırladığınız meyveli yoğurt
Kuruyemiş

Örgü saç modelleri nasıl yapılır? Değişik ve kolay çocuk saç örgü modelleri ve yapılışı

İLİŞKİLİ HABER

Örgü saç modelleri nasıl yapılır? Değişik ve kolay çocuk saç örgü modelleri ve yapılışı

BİR YORUM YAPIN 2

Vatandas 4 yıl önce

Iyi guzel de bir dunya fakir insan birakin bunlari cocugun beslenme cantasina koymayi evine bile cogu zaman alamiyordur onu da belirtseydiniz

Toplam 2 beğeni

zafergülten 4 yıl önce

valla Karatay hanım...İkitelli de oturuyorum,kapımın önünde her gün 8-10 çocuk sabahtan gece 11 lere kadar sokakta oynuyor. ellerindede bazen içine yağ sürülmüş,peynir domotes konmuş yarım ekmek.senin dediğin belki zengin muhitlerde olabilir,ama varoş kesimlerde asla.hoş zengin çocuklarıda hamburgeciden,pizacıdan çıkmıyor ya.

Toplam 4 beğeni