Okul fobisi nedir? Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı? Okul fobisi nasıl yenilir

Çocuklar okul döneminin yaklaşmasıyla sıklıkla okul fobisi görülmektedir. Çocukların okul döneminde yaygın olarak yaşadıkları ayrılık kaygısına bağlı olarak ortaya çıkan okul fobisini açıklayan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Banu Yazıcı açıkladı. Okul fobisi nedir? Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı? Okul fobisi nasıl yenilir?

Bilimsel araştırmalardan elde edilen bilgilere, 7-12 yaş civarındaki çocukların en büyük endişeleri arasında okul gelmektedir. Çocuğun belki de ilk defa ailesinden uzaklaşıp hiç tanımadığı yetişkinlerle bağ kuracağı okul ortamında ödev zorunluluğu, sınavlara hazırlanma gibi sorumlulukların olması endişelenmenin ana nedenlerindendir. Çocuğun endişesiyle beraber velilerde de artan okul telaşı, aileleri en çok sıkıntıya sokan sorunlardan biridir. Özellikle de çocuğunu ilk defa okula gönderecek ailelerin çocuklarının bir an evvel adapte olabilmesi yani okula kolay uyum sağlayabilmesi için öncesinde birtakım manevi rahatlatmalar yapmalı, çocuğuna destek olmalıdır. Aksi takdirde çocuklarda okul fobisinin görülmesi kaçınılmaz olacaktır.

Okula dair olumsuz düşüncesi olan ya da mutlu olamayan çocuklarda görülen okul fobisine en çok okulların açılmaya başlandığı eylül aylarında rastlanmaktadır. 

OKUL FOBİSİ NEDİR? ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ NEDENLERİ...

okula gitmek istemeyen çocuk

okula gitmek istemeyen çocuk

Eğitim öğretim sezonunun açılmasına kısa bir vakit kala, en az öğrenciler kadar ailelerde de telaş artmaya başlıyor. İlk defa okula gidecek olan çocuklarda yaşanabilecek olan bazı adaptasyon sorunları yeniden gündem haline geliyor. Toplumsallaşmanın ilk ve en önemli adımlarından biri olan okul, çocuğun gelişimi üzerinde büyük bir rol oynamaktadır. Özellikle de küçüklüğünden beri ailesi tarafından her şeyden korunan, kural tanınmayan ve duygusal anlamda yaşının olgunluğu verilmemiş tüm çocuklarda okul dönemi daha zor olmaktadır.

Anne ve babadan uzak kalma başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilen okula gitme korkusu, okul fobisi ya da okul reddi gibi tanımlar, okula gitmek istemeyen çocuklar için kullanılır. Yalnızca ilkokul çocuklarında değil okul öncesinde de görülebilen ancak o zamanki okul korkusunun gelişimin bir parçası olduğu göz ardı edilmemelidir.

OKUL FOBİSİ İLE OKUL KORKUSU AYNI ŞEY DEĞİL! İŞTE FARKLARI...

İkiz kardeşler aynı sınıfta okumalı mı? İkiz kardeşlerin eğitimiİLİŞKİLİ HABERİkiz kardeşler aynı sınıfta okumalı mı? İkiz kardeşlerin eğitimi

Hemen hemen her dönemde görülebilecek olan ayrılık kaygısına bağlı yaşanan okul fobisi ya da okul korkusu durumu, çocukluk çağında yaygın olarak görülebilen kaygı bozuklarındandır. Daha çok 7-9 yaş aralığında görülen bu sorun yaşın büyümesiyle beraber azalmaktadır. 5 yaşına kadar doğal bir durum olarak görülen, devamında ise birtakım psikolojik sorunların habercisi olarak görülen okul fobisi, okul korkusuna göre çok daha şiddetlidir. Okul korkusu, çocuğun ne olduğunu kavrayamadan yaşadığı bir duygu olmakla beraber verdiği normal bir tepkidir. Okul fobisi ise çocuğun okula gitmeyi reddetmesidir. Okul korkusu 1 haftayı aşkın bir sürede görülürken, manevi desteklere rağmen çözüme kavuşturulamıyorsa okul fobisi vardır.

ÇOCUKLARDAKİ OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR? OKUL FOBİSİ OLAN ÇOCUĞA...

Okul maratonuna başlayacak olan öğrencilerde ilk defa yaşanacak olan bu deneyim kimi zaman tatlı heyecan oluştururken kimi zaman okul fobisi gibi stresli durumlara sebep olabiliyor. Karın ağrısı, mide bulantısı gibi gerekçelerle okula gitmek istemeyen çocuklardaki bu durum hem kendilerinde hem de ailelerinde sıkıntılı bir hal alabiliyor.

Okul fobisine sahip olan çocuklarda bu durumun önlenmesi için veliler öğretmen değiştirme, okul transferi ya da farklı bir sınıfa alma gibi davranışlara yönelebiliyor.

okul fobisi nasıl çözülür

okul fobisi nasıl çözülür

Çarpım tablosu nasıl kolay ezberlenir? Çarpım tablosu ezberleme yöntemleriİLİŞKİLİ HABERÇarpım tablosu nasıl kolay ezberlenir? Çarpım tablosu ezberleme yöntemleri

Okul fobisi olan çocuğa karşı öfkeli ya da sinirli davranmak sorunu daha da işin içinden çıkılmaz hale getirir. Suçlamadan, sevildiğini ve değer verildiğini hissettirerek fobiye neden olan etkenleri tespit etmek okul fobisi çözümünün ilk aşamalarındandır. Bu durumun her çocukta olabilecek bir şey olup halledilebilir olduğu izah edilmeli, gerekli güven sağlanmalıdır.

Okulu sevdirme ve uyum sağlama konusunda yapılabilecek şeylerden birisi de İlk günlerde okulun bahçesine, sonra okul içine, daha sonra sınıfa götürülme gelebilir.

OKULA UYUM NASIL KOLAYLAŞTIRILIR?

Okul fobisi çözümleri

Okul fobisi çözümleri

1. OKULU BERABER ZİYARET EDİN

Okulların açılması yaklaştığı zaman, ebeveyni ile beraber çocuğun okulunu ziyaret etmesi; bahçeyi, sınıfları, kütüphaneyi görmesi ve öğretmenleriyle tanışması, okula uyumu kolaylaştırır.

2. OKUL HAKKINDA BİLGİ VERİN

Okulda nasıl davranması ve okul kurallarının neler olduğu, teneffüs saatlerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği gibi konularda konuşmak çocuğun okulda karşılaşacağı değişiklikler hakkında bilgi edinmesi sağlanır.

3. İLK GÜN BİRLİKTE GİDİN

Okulun başladığı ilk gün anne ve babanın çocuğuna eşlik etmesi onu rahatlatır. Fakat anne ve babaların okul içerisinde uzun vakit geçirmesi, çocuğu olumsuz etkiler.

4. UZMAN DESTEĞİ ALIN

Okul fobisi olan çocukların, okula uyum sağlamasını hızlandırmak için uzaman desteği almak önemlidir. Özellikle anne ve babaların çocuklarıyla vakit geçirebileceği yeterli vakti yoksa çocukların akademik başarısı açısından uzman desteği şart.

5. DAHA ÇOK AKTİVİTE YAPIN

Çocuğun asıl korkusu zaten güzel geçen eğlenceli günlerinin son a ermesidir. Okul başladığında böyle bir şeyin olmayacağını, etkinliklerinden uzaklaşmayacağını vurgulamalısınız. Belki normal zamandan daha fazla birlikte etkinlik yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAPIN 0