Boy kaç yaşına kadar uzar? Çocuklarda boy uzaması ne zaman durur?

Ergenlik dönemi ile direkt olarak bağlantılı olan boy gelişiminin ne zamana kadar devam ettiği ve kaç yaşında durduğunu sizlere araştırdık. Peki boy uzaması kaç yaşında durur?

Fiziken göze daha hoş gelmek için uzun boylu olmak isteyen pek çok kimsenin bu konuyla ilgili en çok merak ettiği şey, kaç yaşına kadar boy gelişiminin devam ettiği ve tam olarak ne zaman durduğudur. Boy uzunluğunun her ne kadar genetik özelliklere bağlı olduğunu görsek de çevresel etkenlerin de etkili olduğu görülmektedir. Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile boy gelişimine olumlu etki sağlanabileceğine işaret eden uzmanlar, kadın ve erkeklerde boy uzama yaşının değişebileceğine işaret ediyor.

  • Her gün düzenli spor yapılması, vücudun duruşunu ve kemiklerin esnemesine yarayacağından dolayı boy uzamaya katkı sağlayacaktır.
     
  • Erkekler için ergenlik dönemlerinin bitişi 17 ile 18 yaşlarıdır. Bazılarında bu süreç 25 yaşına kadar uzamaktadır.
     
  • Ergenlik dönemi boy uzamasının en hızlı olduğu ikinci evredir. Daha sonra boy uzaması ergenliğe kadar yaklaşık 5-6 cm devam eder. 
     
  • Boy uzatmaya yardımcı sporlar; yüzme, basketbol vb.

BOY UZAMASI İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLEBLİR?

Ergenlik döneminin bitimine kadar devam eden boy uzama sürecinde bazı vitamin ve minerallerin etkili olduğu görülmektedir. Bilhassa balık yağı bu anlamda önemli bir etki oluşturmaktadır. Süt ve süt ürünleri de kalsiyum deposu bakımından içermesi nedeniyle,  boyun uzaması için takviye olabilecek gıdalardandır. Düzenli olarak tüketmek fayda sağlayacaktır.

BOY UZAMAYA YARDIMCI BESİNLER:

Balık, Havuç, Karaciğer, Yumurta Sarısı, Peynir, Kırmızı Et, Sığır, Tavuk, Süt, Elma, Yeşil Sebze, Sarı Sebzeler, Muz, Fındık, Badem, Patates, Fıstık, Fasulye.

ÇOCUKLARDA BOY UZAMASI NE ZAMAN DURUR?

Ergenlik döneminin bitmesiyle sona eren gelişim, bireyden bireye farklılık gösterdiği için boyun uzama yaşı da farklılık göstermektedir. Bazılarında bu gelişim lisede bazılarında ise de ortaokulda durmaktadır. Ancak bunu direkt olarak ergenlik dönemi bittiği zaman boy uzaması da biter diyemeyiz. Tahmini olarak rakam verecek olursak;18 ve 20 yaşlarına kadar uzamanın gerçekleşebileceği sonrasında ise duracağı denilebilir.

Beyni olumsuz etkileyen besinler nelerdir? Beyni 4 günde bozan yiyecekler...

İLİŞKİLİ HABER

Beyni olumsuz etkileyen besinler nelerdir? Beyni 4 günde bozan yiyecekler...

BİR YORUM YAPIN 0