Krup hastalığı (Yalancı Kuşpalazı) nedir? Yalancı Kuşpalazı belirtileri nelerdir?

Bebek ve çocuklarda görülen geçmeyen öksürük ya da nefes alırken çıkan hırıltılı sesin nedeni krup hastalığı olabilir. En sık görülen rahatsızlıklardan biri olan krup hastalığına halk dilinde yalancı kuşpalazı denir. Peki Krup hastalığı (Yalancı Kuşpalazı) nedir? Yalancı Kuşpalazı belirtileri nelerdir?

Genellikle 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda görülen krup hastalığı, üst solunum yolu solunum yollarında oluşan iltihaplanmayla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Parainfluenza virüsü ailesinden gelen krup hastalığı, hapşırma-öksürme yoluyla yayılır ve oldukça bulaşıcıdır. Virüs, bakteri ya da alerji nedeniyle görülen şiddetli öksürük durumu halk arasında yalancı kuşpalazı olarak geçer. Asıl nedeni ise bebek ve çocukların ses tellerinin olduğu larenkes kısmına yerleşen parainfluenza virüsünün yol açtığı bir öksürüktür. Akciğere inen hava yollarının virüs nedeniyle deforme olmasından kaynaklı yeterli miktarda nefes alınma alınan nefeste soluk borusunda tıkanır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin genellikle 1 hafta içinde iyileştiği görülür. Ancak bu sürecin daha kolay atlatılması için alınacak ilk önlem; başkalarını da bu virüse maruz bırakmamak. Bunun yanı sıra uzmanlar, çocukların nemli tutulmasını, bol bol istirahat etmelerini, aspirin veya ağrı kesicilerden uzak durmalarını öneriyor. Öte yandan krup hastalığına yakalanan çocuklarda yüksek ateş, nefes almada güçlük veya dehidrasyon belirtileri ortaya çıkarsa hemen uzman bir hekime başvurmalısınız.

Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERBebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?

krup hastalığı kış aylarında artar

krup hastalığı kış aylarında artar

KRUP HASTALIĞI (YALANCI KUŞPALAZI) NEDİR?

Çocuk ve bebeklerde görüldüğünden riskleri daha fazladır. Yüksek ateşe yol açabilen bu hastalık gırtlakta ödem birikmesine bile neden olabilir. Uzmanlar bebeklerin bu öksürüklerle başa çıkarken çektikleri acıdan dolayı ağlamalarından kaynaklı boğazın daha fazla hasar almasına sebep olduğunu söylüyor. Kış aylarında sıklıkla görülen krup hastalığı okullarda daha hızlı yayılıyor. Bu da salgına yol açıyor. Bu yüzden çocuklar özellikle sık sık havalandırılmalıdır. Aksi halde öksürmelerden çıkan hava damlacıklarında bulunan virüs diğer çocuklara da kolayca bulaşabilir. 

öksürük ve nefes darlığıyla kendini belli eder

öksürük ve nefes darlığıyla kendini belli eder

YALANCI KUŞPALAZININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

En yaygın belirtisi öksürüktür. Bunun yanı sıra hırıltılı ses, nefes alırken akciğerlerden ses gelmesi de görülür. Soğuk algınlığı gibi belirtiler seyreder. Titreme daha sonra aniden bastıran sıcaklık, vücudun direncini düşürür. Bağışıklık virüsle baş ederken kas ve kemiklerde ağrılar başlar. Halsizlik akabinde  artan öksürük şiddeti ve nefes darlığı oluşur. 

erken tedavi edilmediğinde bebeklerde havaleye yol açar

erken tedavi edilmediğinde bebeklerde havaleye yol açar

ÇOCUKLARIN KRUP HASTALIĞI OLMAMASI İÇİN NELER YAPILMALI

  • Bulundukları ortamlar sık sık havalandırılmalı
  • Kalın kıyafetler yerine ince ve üst üste kıyafetler giydirilmeli
  • Besinler bu konuda en kurtarıcı ilaçtır
  • Bol bol meyve ve yeşilliğin yanı sıra ev yoğurdu bebek ve çocuklar için dirençli bir takviyedir
  • Kalın yorgan yerine ince kıyafet ve üst üste ince yorganlar kullanılmalı 
  • Vücut sıcaklığı sürekli olarak dengelenmesi için su alışkanlığı mutlaka olmalı

YALANCI KUŞPALAZI HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

İlk 2 gün ağır geçtiğinden acilen bir uzmana başvurulmalıdır. Öte yandan ciddi sonuçlara neden olabilir. Havale bunlardan en risklisidir. İlaç tedavisinde uzmanalar antibiyotikle başlar. Ancak ilk adım solunum rahatlaması olduğundan solunum cihazı takılır. Çünkü çocuk ve bebekler yetişkinler gibi solunum konusunda baş edemezler. Ateş düşürücü ve vitaminlerle bağışıklık düzeltilir. 

Depremde evin güvenli odası hangisi? Depremde evin en güvenli yeri neresidir?

İLİŞKİLİ HABER

Depremde evin güvenli odası hangisi? Depremde evin en güvenli yeri neresidir?

BİR YORUM YAPIN 0