Teknolojik oyuncaklar gelişimi etkiler mi? Çocuklara hangi oyuncaklar alınmalı?

Çocukların yavaş yavaş motor gelişimleri için gerekli olan aktivitelerden biri de oyuncaklardır. Ancak fazla oyuncaklar ise çocukların bilinçsel durumunu olumsuz etkilediği yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Uzmanlar gelişim çağındaki çocukların aşırı derece de bu oyuncaklara maruz kalmasını olumsuz yorumluyor. Teknolojik oyuncaklar gelişimi etkiler mi? Çocuklara hangi oyuncaklar alınmalı?

Son yıllarda çocukların gelişimi üzerine yapılan araştırmalardan biri Infant Behavior and Development adlı dergide yayımlandı. Araştırmadaki konu ise okuyanları şaşırttı. Hemen hemen herkes çocuk gelişiminde oyuncakların büyük etkisi olduğunu bilir. Ancak uzmanlar aslında oyuncakların değil oyunların gelişimde etkisi olduğunu belirtir. Tam aksine fazla oyuncakların oyunların hayal gücünü azalttığının altı çizildi. Bilimsel araştırmada da yer alan bu konu da özellikle teknolojinin gelişmesinin aslında dezavantaj olabileceği düşünüldü.

teknolojik oyuncaklar çocukları olumsuz etkiler

teknolojik oyuncaklar çocukları olumsuz etkiler

Ünlü Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri de bu konuyla ilgili "oyuncak zehirlenmesi" şeklinde adlandırdığı sorunun dikkat dağınıklığı ve iletişim sorunlarına yol açabileceğinin vurgusunda bulundu. Çeri, oyuncak seçiminde anne babaların teknolojik oyuncaklardan ziyade daha oyun oynamaya ve becerilerini artırmaya yönelik olan klasik oyuncukları seçmeleri gerektiğini belirtti. 

TEKNOLOJİK OYUNCAKLAR GELİŞİMİ ETKİLER Mİ?

  • Teknolojik oyuncakların müdahale gerektirmeyen oyunlar olmasından kaynaklı motor becerilerinde azalma görülür. 
     
  • Çocuk sadece izleyerek dinleyerek bir oyuncağa bağlı kalması hayal gücünü zayıflatır ve bilnçsel zekasını geriletir. 
     
  • Motor becerilerinin yanı sıra kemik kütlesini de etkiler. Hareketsizlik çocuk yaşta kas ve kemikleri zayıflatır hantal bir vücut meydana getirir.
     
  • Teknolojik oyuncaklardaki ışık sistemi odak noktalarını bozar. Sürekli olarak aynı noktaya farkına varmadan bağlı kalır. 
     
  • Duyduğu seslere karşı ilginç mekanizmalar geliştirir. Beyin normal ses algısında geride kalabilir. Bu da doğal sesleri daha yabancı karşılamasına neden olur.
     
  • İlerleyen yaşına rağmen gelişmeyen beyin fonksiyonları çocuklarda ruh halini de olumsuz etkiler git gide assosyal bir duruma yol açar.

geleneksel oyuncaklar daha faydalıdır

geleneksel oyuncaklar daha faydalıdır

ÇOCUKLARA HANGİ  OYUNCAKLAR ALINMALI?

Eski zamanlardaki oyuncaklar özellikle logo ya da tahtalı oyuncaklar çocukların becerileri için en faydalı oyuncaklardır. Yapboz, bebekler ve arabalar çocuklar için hem bedensel hem de zihinsel süreçte etkilidir. Ayrıca çocuklarla beraber bir şeyler üretmekte fayda var. Örneğin beraber tahtadan ev yapmak. Kağıtlardan süsler yapmak. Öte yandan çizmek ve boyamakta çocukların gelişimi için gereklidir. Son yıllarda artan teknolojik oyuncaklardan ziyade bir çocukların toprakla oynaması daha faydalıdır. Teknolojin gelişimi ve takibi çocukların bilinçsel düzeylerinin oturduktan sonra ortalama 4 ya da 5 yaşından sonra kontrolü bir şekilde kullanılması önemlidir. Bu süreçte bile ortalama yarım saat yeterli olacaktır. 

Süt bozulmadan nasıl saklanır? Süt stoklama taktikleri! Çiğ süt nasıl saklanır

İLİŞKİLİ HABER

Süt bozulmadan nasıl saklanır? Süt stoklama taktikleri! Çiğ süt nasıl saklanır

BİR YORUM YAPIN 0