Çocuklarda uyku probleminin (Parasomnia) sebepleri nedir? Çocuklarda uyku problemine çözümler

Çocuklarda düzenli bir uyku, psikolojik ve fizyolojik olarak oldukça önemlidir. 2 yaşına kadar ortalama uyku süresi 14 saat iken, sonrasında 5 yaşına kadar 11 ila 13 saatleri arasındadır. Ancak bazı dönemlerde çocuklarda uyku problemleri yoğun bir şekilde yaşanır. Çocuklarda uyku probleminin (Parasomnia) sebepleri nedir? Bu haberimizde çocuklardaki uyku problemleri için çözümleri sunduk.

Kâbus görme, sık sık uyanma ve gece yaşadıkları korkular, çocuklarda uyku problemine yol açabilir. Belirttiğimiz bu psikolojik sorunlar dışında çocukların uyku problemi yaşamalarına sebep olacak fizyolojik durumlar da var. Bu fizyolojik durumlar, “astım, kolik sancılar, reflü, otizm, gece beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, dikkat eksikliği, obezite, hiperaktivite bozukluğu, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, ve aile içi sorunlar olarak sayılabilir. Uzmanların araştırmalarına göre annede olan huzursuzluk ve stres de çocuklarda uyku probleminin yaşanmasına sebep oluyor. Yukarıda saydığımız psikolojik ve fizyolojik sorunlar çocuklarda, parasomnia ve uyku apnesi olarak bilinen uyku bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep oluyor.

uyku bozukluğu çocukları nasıl etkiliyor

uyku bozukluğu çocukları nasıl etkiliyor

Gece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Gece korkusunun sebepleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERGece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Gece korkusunun sebepleri nelerdir?

UYKU BOZUKLUĞU ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uyku problemi olan çocuklarda önemli bir rahatsızlığın meydana gelebileceği unutulmamalı. Uzmanlar özellikle uykusu bölünen veya uykudan birden uyandırılan çocukların ebeveynleri tarafından takip edilmesinin önemine vurgu yapıyor. Sakarlık, davranış bozuklukları, duygusal sorunlar, hafıza ve öğrenme problemi, akademik sorunlar gibi rahatsızlıklar, çocuklarda yaşanan uyku probleminin kaçınılmaz sonucu olabilir.

çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır

çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır

Bebekler rüya görür mü? Bebekler rüya görmeye ne zaman başlar? Rem uykusu nedir?İLİŞKİLİ HABERBebekler rüya görür mü? Bebekler rüya görmeye ne zaman başlar? Rem uykusu nedir?

ÇOCUĞA DÜZENLİ UYKU ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Bilindiği gibi çocuklar her konuda anne ve babalarını örnek alırlar. Onların uyku düzenlerinin oluşabilmesi için anne ve babalara önemli roller düşer. Öncelikle ebeveynler kendi arasında fikir birliğiyle kararlılık ve tutarlılık sağlamalıdır. Düzenli uyku için saat belirlemeli ve her gün düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Çocuk, yaşadığı uyku probleminden dolayı yalnız uyumayı reddedebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşan ebeveynlerin, çocukları uyuyana kadar yanlarında beklemeleri önerilir. Çocuklarda yaşanabilen uyku problemlerinin çözümü için onların yardımına koşacak en önemli kişiler anne ve babalarıdır. Bu yüzden ebeveynler sakin kalarak çocukları için rol model olduklarını unutmamalıdır.

parasomnia nedir

parasomnia nedir

PARASOMNİA NEDİR?

Gece terörü olarak bilinen parasomnia çocuklarda yaşanan uyku problemleri arasında önemli bir yere sahiptir. Parasomnia rahatsızlığı karakteristiktir. Çocuk, korkuyla aniden uyanabilir, çığlık atıp ağlayabilir. Parasomnia rahatsızlığı çocuğun bulunduğu ortamı terk etmeyi istemesine de sebep olabilir. Bu rahatsızlık genellikle 18 aylıkken başlayıp 6 yaşına kadar devam edebilir.

Not!

Parasomnia rahatsızlığını yaşayan çocukların kendine zarar vermemeleri için evin düzeni onlara göre yapılmalıdır. Uyku düzenleri oluşana kadar da gerekli önlemlerin alınması önerilir.

çocuklarda uyku apnesi

çocuklarda uyku apnesi

ÇOCUKLARDA BİR DİĞER UYKU BOZUKLUĞU DA UYKU APNESİDİR?

Uyku sırasındaki nefes alınamama durumu uyku apnesi olarak adlandırılır. Horlamayı, nefes darlığını, tıkanmayı ve uykunun sıklıkla bölünmesini uyku apnesinin belirtileri arasında sayabiliriz. Uyku apnesinin önüne geçebilmek için öncelikte çocukta kilo kontrolünün sağlanması ve varsa alerjik rahatsızlıkların kontrol altına alınması gerekir. Bunların yanı sıra, nefes almayı etkileyecek durumların tespiti, uyku apnesi açısından oldukça önemlidir.

çocuklarda uyku problemleri

çocuklarda uyku problemleri

UYKU PROBLEMİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR?

Çocuklardaki uyku problemine çözüm bulabilmek için öncelikle çocukların düzenli bir uyku düzenine geçebilmeleri gerekir. Onların kendine ait odalarının olması düzenli uyku programlarını destekleyecektir.

Düzenli bir uyku için:

  • Çocuk uyumadan önce en sevdiği oyuncağını ve battaniyesini alabilir.
     
  • Ebeveynleri tarafından, çocukların sevdiği masallar veya şarkılar okunabilir.
     
  • Odanın ışığının loş olması, gürültülü bir ortam olmaması gerekir.
     
  • Uyuma ve uyanma saatlerinin her gün aynı olması çocuğun uykuya dalmasını kolaylaştıracak, zamanla rutin hal alacaktır.
     
  • Gece uyanmalarında, çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Ebeveynler bu gibi durumlarda, her zaman çocuklarının yanında kendilerini hissettirmelidir.
En kolay tavuk suyu çorbası nasıl yapılır? Tavuk suyu çorbanın faydaları nelerdir? Kaç kalori

İLİŞKİLİ HABER

En kolay tavuk suyu çorbası nasıl yapılır? Tavuk suyu çorbanın faydaları nelerdir? Kaç kalori
En güzel davet kombinleri nelerdir? En şık yeni yıl kombinleri! 2024 Modası

İLİŞKİLİ HABER

En güzel davet kombinleri nelerdir? En şık yeni yıl kombinleri! 2024 Modası

BİR YORUM YAPIN 0