Gece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Gece korkusunun sebepleri nelerdir?

Çoğu anne babanın muzdarip olduğu konulardan biri de çocukların yaşadığı gece korkusudur. "Odasında tek başına yatmaya korkuyor!", "Her gece yanımıza geliyor!", "Gece ışığını kapattırmıyor!" ifadeleri geceleri yalnız yatamayan çocukların ebeveynleri tarafından sıklıkla söylenir. Peki gece korkusunun sebepleri nelerdir? Gece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Bu 5 yaklaşımı deneyin.

Gece odalarına gitmekte çekinmeleri, uykuya dalıncaya kadar ebeveynlerinden başlarında durmalarını istemeleri, hemen hemen her gece uykudan uyanıp anne babalarının yanlarına gitmeleri çocukluk döneminde sıklıkla görülebilen problemlerden biridir. Anne babaların oldukça muzdarip oldukları ve çare aradıkları konuların başında gelen çocuklarda gece korkusuyla ilgili olarak Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Psikolog Duygu Kodak önemli açıklamalarda bulundu. Kodak, yapılan araştırmalara göre çocukların tablet, akıllı telefon ve bilgisayar oyunlarındaki film fragmanları, tanıtımlar ve şiddet içeriklerinden olumsuz etkilendiğini, bu tür etkenlerin gece korkusuna yol açmada çok önemli bir rol oynadığını ortaya koyduğunu vurgulayarak gece korkusu yaşayan çocuklara 5 doğru yaklaşım modelini anlattı ve önemli uyarılar ile önerilerde bulundu. İşte o 5 yaklaşım...

Çocuklarda gece korkusu

Çocuklarda gece korkusu

Bebeklerde ve çocuklarda Gece terörü nedir? Gece terörü hastalığı belirtileri ve tedavisiİLİŞKİLİ HABERBebeklerde ve çocuklarda Gece terörü nedir? Gece terörü hastalığı belirtileri ve tedavisi

"BİRÇOĞU NORMAL GELİŞİMİN BİR PARÇASI"

Gece korkularının birçoğunun normal gelişimin bir parçası olduğunu ve çocukların çevrelerindeki dünyada var olan tehlikelere ilişkin farkındalıkları sayesinde ortaya çıktığını belirten Uzman Psikolog Duygu Kodak "Hatta öyle ki hayaletler, uzaylılar, hırsızlar, canavarlar gibi korkutucu sahneleri hayal etmesine neden olan şey; çocuğun gelişmekte olan bilişsel yeteneğidir" dedi. Ancak yapılan araştırmalara göre; 'çocuğun normal gelişiminin dışında' soruna işaret eden gece korkularının son yıllarda hızla yaygınlaştığını, bunda dijital medya kullanımının büyük etkisi olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Kodak ayrıca şöyle konuştu: "Araştırmalar; korkutucu veya şiddet içerikli film fragmanları, tanıtımlar ve oyunların çocuklar için son derece olumsuz etkilere yol açtığını ortaya koyuyor. Küçük çocuklar gerçek ile kurguyu ayırt edemedikleri için rahatsız edici görüntüleri izledikten sonra gece yoğun korku yaşamaya daha fazla yatkın hale geliyorlar."

Gece korkusunun sebepleri

Gece korkusunun sebepleri

GECE KORKUSU YAŞAYAN ÇOCUKLARA NASIL YAKLAŞILMALI?

Peki gece korkusu olan çocuğa nasıl yaklaşmalı? Uzman Psikolog Duygu Kodak gece korkusu yaşayan çocuklara 5 doğru yaklaşım yöntemini ise şu şekilde sıralıyor;
 

  1. Erişimini kısıtlayın: Çocuğunuzun telefon, tablet ve bilgisayar aracılığıyla şiddet veya korkutucu olabilecek herhangi bir şey içeren medyaya erişimini mutlaka kısıtlayın.

    Gece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı
    Gece korkusu yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılmalı

     
  2. Yatmadan bir saat önce baktırmayın: Araştırmalar; geceleri yatmadan önce dijital medya kullanmanın uyku kalitesini etkileyebileceğini gösteriyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat önce telefon, tablet ve bilgisayar kullanımını bırakması için ona yaşına uygun açıklamalar yaparak ikna edin.

    Çocuklarda gece korkusunun altında yatan nedenler
    Çocuklarda gece korkusunun altında yatan nedenler

     
  3. Korkularını dinleyin, küçümsemeyin: Çocuğunuzun korkularını anlayın. Çocuğunuzun yatmadan önce onu neyin korkuttuğunu söylemesine fırsat verin. Ancak konuşmaya hazır değilse zorlamayın. Korkusunu önemsizleştirmeyin veya dalga geçmeyin. Bir yetişkine saçma gelen korku, çocuğa çok gerçek gelebilir, anlaşılmadığını hisseden çocuk daha fazla kaygı duyar.

    Gece korkusu yaşayan çocuklara 5 doğru yaklaşım
    Gece korkusu yaşayan çocuklara 5 doğru yaklaşım

    Korkan çocuğa okunacak en etkili dua! Gece uykusunda ağlayan çocuğa korku duasıİLİŞKİLİ HABERKorkan çocuğa okunacak en etkili dua! Gece uykusunda ağlayan çocuğa korku duası  
  4. Yatağına birlikte gidebilirsiniz: Çok korkuyorsa ve odasında yalnız kalmaya tahammül edemeyeceğini düşünüyorsanız, yatmadan önce kendisini rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olmak için alışana kadar ilk başlarda yatağına birlikte gidebilirsiniz. Uyuyana kadar yatağının yanında kalmanızın sakıncası yok. Gece boyunca yanında bulunduracağı oyuncak ve uykuya dalmasını engellemeyecek loş bir ışık bulundurmak, yatmadan önce kapıyı açık bırakmak da korkularını hafifletebilir.

    Gece korkusu olan çocuğa nasıl yaklaşılmalı
    Gece korkusu olan çocuğa nasıl yaklaşılmalı

     
  5. Yatağının güvenli olduğunu telkin edin: Çocuğunuz gece yataktan kalkıp odanıza gelirse tekrar yatağına götürün ve güvenliği konusunda rahatlatın. Uykuya dalana kadar yanında kalabilirsiniz. Çocuğunuzu yataktan kaldırmaya teşvik etmeyin, yataklarının güvenli ve rahat bir yer olduğunu öğrenmeleri önemlidir. Yatağında ve her şeyin yolunda olduğunu deneyimleyen çocuk odasının güvenli bir yer olduğunu da öğrenecektir.

    Gece korkusu yaşayan çocuklar
    Gece korkusu yaşayan çocuklar
Gözlüğün tarihçesi! Gözlük ne zaman icat edildi Geçmişten günümüze gözlüğün gelişimi

İLİŞKİLİ HABER

Gözlüğün tarihçesi! Gözlük ne zaman icat edildi Geçmişten günümüze gözlüğün gelişimi
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0