Sonbaharda çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Çocukların özellikle büyüme ve gelişme döneminde bol bol vitamin ve minerale ihtiyacı olur. Mevsim geçişlerinin yaşandığı bahar aylarında ise çocuğunuzun bağışıklığı düşebilir ve bununla birlikte hastalanması kaçınılmaz bir sonuçtur. Peki sonbaharda çocuklarınızı hastalıklardan korumak için nelere dikkat etmelisiniz? Diyetisyen Buket Yavuz, sonbaharda çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Bol güneşli ve sıcak havalar artık yerini daha serin ve rüzgarlı havalara bırakırken, bu konuda savunmasız olan çocuklar için, tam anlamıyla bir hastalık mevsimidir. Bu mevsimde çocukların bağışıklık sistemini güçlü ve sağlam tutmak için, doğru beslenmesini sağlamak gerekiyor. Bu sürecin kontrol edilmesinin önemli olduğunu belirten Diyetisyen Buket Yavuz, önemli ipuçları verdi...

Sonbaharda çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Sonbaharda çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler

TÜSADİLİŞKİLİ HABERTÜSAD'dan okul dönemi için önemli uyarı: Okul döneminde artan enfeksiyon hastalıklarına dikkat!

VİTAMİN TAKVİYESİNDEN KAÇININ

Çocukların bağışıklığının sağlam olması için ebeveynlerin verdiği takviye ilaçlar hakkında konuşan Yavuz "Ebeveynler, kimi zaman çocuklarının hasta olmasından endişe ederek bazı takviyelere başvurabiliyorlar. Fakat vücutta herhangi bir yetersizlik söz konusu değilse kullanılan takviye ürünlerin bitkisel de olsa çocuklara uzman tavsiyesi dışında verilmesi zararlı olabilir. Takviyelerin aksine yeterli ve dengeli beslenme ile çocuğun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller tam olarak karşılanabilir. Okul dönemi çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmelerinde antioksidan besinlere daha fazla yer açmak gerekir." açıklamasında bulundu. 

Bu mevsimin en önemli antioksidan kaynakları ise şöyledir:

çocuklar için a vitamini

çocuklar için a vitamini

  • A VİTAMİNİ:  Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, bal kabağı, yumurta ve balık. Çocuklar, her gün sabah kahvaltısında ya da gün içindeki sevdiği bir ara öğünde, mutlaka yumurta tüketmesi için teşvik edilmelidir. Ayrıca yanında muhakkak az da olsa bol limonlu yeşil bir salata olmalıdır. Haftada en az 1 gün balık yemeleri sağlanmalıdır. Kış aylarında ise çocuklara kabak çorbası da yapılabilir.
     

çocuk c vitamini

çocuk c vitamini

  • C VİTAMİNİ: Kuşburnu, maydanoz, yeşil biber, karalahana, karnabahar, limon, mandalina ve greyfurt. Çocukların ara öğünlerine muhakkak mandalina ve portakal eklenmelidir. Salatalarına ve bitki çaylarına limon da ilave edilebilir.
     

Çocuklar için c vitamini

Çocuklar için c vitamini

  • E VİTAMİNİ: Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar. Çocukların ara öğünlerinde bulunması gereken gıdalardan bir diğeri de badem ve cevizdir. Meyvelerin yanında bir kaç adet badem ve ceviz verilebilir.
     

Çocuklar için e vitamini

Çocuklar için e vitamini

  • MAGNEZYUM: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler. Çocuklar için daha besleyici olduğundan eve devamlı tam tahıllı ekmekler satın alınmalıdır. Her ne kadar pirinç pilavını sevseler de çocuklar, daha besleyici özellikteki bulgur pilavına yönlendirilmelidir.
     

Çocuklar için magnezyum

Çocuklar için magnezyum

  • SELENYUM: Deniz ürünleri, et ürünleri ve sarımsak.
     

Çocuklar için çinko

Çocuklar için çinko

  • ÇİNKO: Badem, ceviz, kuru baklagiller, bulgur, süt, yumurta, balık ve et. Çocukların beslenmesinde, haftada 1 - 2 gün muhakkak çorbalarda, yemeklerde, salatalarda ya da sadece haşlayıp atıştırmalık şeklinde kuru baklagillere yer açılmalıdır. Her gün 2 - 3 su bardağı günlük pastörize süt, yoğurt ya da kefir tüketmeleri sağlanmalıdır. Demir yetersizliği ülkemizde çok yaygın olduğu için çocukların beslenmesinde, haftada 2 gün bol limonlu yeşillikli salata eşliğinde kırmızı et içeren yemeklere yer verilmelidir. Bu antioksidan kaynaklarına çocukların beslenmesinde mutlaka yer açılmalıdır.
     

sonbaharda çocukların güneşlenmesi

sonbaharda çocukların güneşlenmesi

  • D VİTAMİNİ: Çocukların güneşli havalarda yazın depoladığı D vitamini seviyelerini dengede tutmak için muhakkak güneşten faydalanmaları sağlanmalıdır. Yalnızca yüz ve ön kollarının 15 - 20 dakika güneşlendirilmesi yeterli olacaktır.
     

Çocuklar için probiyotik

Çocuklar için probiyotik

  • PROBİYOTİKLER: Çocukları, beslenme kalitelerini arttırmak için çeşit içeren gıdalarla beslemek oldukça önemlidir. Bu nedenle muhakkak probiyotik gıdaları da severek tüketmeleri sağlanmalıdır. Yoğurt, kefir ve turşu önemli probiyotik kaynaklarındandır. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de büyük öneme sahiptir.
     

sonbaharda çocuk beslenmesi

sonbaharda çocuk beslenmesi

  • BAHARATLAR: Okul döneminde çocukların bağışıklık sistemlerine özellikle zencefil, zerdeçal, kekik, karabiber gibi baharatlarla da destek olmak gerekiyor. Yemeklerine, sütlerine ve bitki çaylarına bu baharatlardan azar azar muhakkak eklenmelidir.
     

düzenli uyuyan çocuk

düzenli uyuyan çocuk

DÜZENLİ UYKU ŞART!

Ayrıca Diyetisyen Buket Yavuz, çocukları hastalıktan korumanın en iyi yolunun düzenli uykudan geçtiğini belirtti. Yavuz konuda "Büyüme ve gelişmede hormonal sistemin düzgün çalışması için düzenli kalitede uyku çok önemlidir. Kaliteli uyku, bağışıklık sistemini ve vücudu zinde tutmanın ilk yoludur. Yazın çocukların bozulan uyku düzenini özellikle okul döneminde düzene sokmak, hastalıklardan korumak için oldukça önemlidir." sözlerini kullandı.

Nilay Keçeci'den karaciğer için sonbahar detoksu!

İLİŞKİLİ HABER

Nilay Keçeci'den karaciğer için sonbahar detoksu!
Çocuklar için zararlı besinler nelerdir? Bu besinleri çocuğunuza asla yedirmeyin

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar için zararlı besinler nelerdir? Bu besinleri çocuğunuza asla yedirmeyin

BİR YORUM YAPIN 0