Çocukların ateşlenmesi durumunda ne yapılır? Adım adım ateş düşürmenin yolları

Uzmanlar, yüksek ateş esnasında uygulanması gereken yöntemler üzerinde durdu. Özellikle çocukların ateşi yükseldiğinde yapılan herhangi bir yanlış müdahale, hipotermiden ilaç zehirlenmesine kadar pek çok soruna sebep olabilir. Peki yüksek ateşte yapılması gerekenler nelerdir? İşte yüksek ateşte doğru bilinen yanlışlar...

Çocukların hastalık anında maruz kaldıkları yüksek ateş, ebeveynleri telaşlandırabilir. Ancak uzmanlar bu konuda doğru bilinen yanlış üzerinde uyarılarda bulundu. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında çok sık görülen yüksek ateşin aslında vücudun bir savunma mekanizması olduğu aktarıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, "Zira ateş, vücudun enfeksiyon etkeni ile savaşmasını kolaylaştıran bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle çocuklarda ateşi hemen düşürmeye çalışmak gereksizdir. Ancak çocuk ateşli dönemde kendini kötü hissediyorsa ve halsiz ise doktorunuzun önereceği ateş düşürücü ilaçlar ile daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz." dedi.

Yüksek ateşte doğru bilinen yanlışlar

Yüksek ateşte doğru bilinen yanlışlar

YÜKSEK ATEŞTE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

  • Hemen ilaca yönelmeyin;

Çocuğunuzun vücudu yüksek ateşe karşı direnç gösteriyorsa hemen ilaca yönelmeniz gerek yok. Ancak bir enfeksiyon söz konusuysa ateşi düşürmek hastalığa çözüm değildir. Çocuğunuzun ateşi çok yüksek değilse ve kendini kötü hissetmiyorsa, çocuğunuzu ılık bir su ile rahatlatabilirsiniz. Ancak kendini iyi hissetmiyorsa dozlarına ve doz aralıklarına dikkat ederek ateş düşürücü vermenizde önem vardır. Buna rağmen ateş 72 saat içinde düşmemiş ise İkizoğlu, mutlaka doktora danışılması gerektiğini vurguluyor.

  • Yeterince su vermemek yanlış!;

Uzmanlar yüksek ateşe maruz kalan çocukların bu süreçte bol sıvı almalarına dikkat çekiyor. Hem ateşe karşı direncin olması hem de bağışıklık sisteminin düzenli ve güçlü olması için bol bol su tüketmek gerekir.

West sendromu nedir, nasıl geçer? West sendromunun belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERWest sendromu nedir, nasıl geçer? West sendromunun belirtileri nelerdir?

  • Üşüdüğünde odanın ısısını yükseltmeyin;

Ortam ısısının yükselmesi çocuğunuzun vücut ısısının daha da artmasına neden olur. Bu nedenle oda sıcaklığının 18 ila 20°C aralığında kalması önerilir. Bunun yanı sıra ateşli bir çocuğun hava ihtiyacı, hasta olmayan bireye göre daha fazladır. Dolayısıyla konforlu bir solunum için ortamın çok nemli veya çok kuru olmaması gerekir. Çocuğunuzun sağlığını geri kazanması için odayı havalandırmanız önerilir. Bu aynı zamanda mikropları da bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırır.

üşüdüğünde odanın ısısını yükseltmeyin

üşüdüğünde odanın ısısını yükseltmeyin

  • Çocuğunuzun üzerini örtmeyin;

Çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde üzerini örtmeyin. Üşüme hissini azaltmak için vücut ısınını yükselmeyecek ince pike ile üzerini örtebilirsiniz. Özellikle yeni doğanlar fazla kalın giydirildikleri için ateşlerin daha da fazla çıkabilir. Bebeğiniz ateşliyken üzerindeki kalın giysileri çıkarıp vücut ısısını yükseltmeyecek giysiler giydirmeniz gerekir.

  • Soğuk suda yıkamayın;

Ateşi yüksek olan çocuğun soğuk suda yıkanması kendisini daha kötü hissetmesine sebep olur. Dolayısıyla önerilmez. Ateş düşürücü ilaca rağmen çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa ılık duş ile ilacın etkisini hızlandırabilirsiniz.

yüksek ateşte kolonya ve sirke kullanmayın

yüksek ateşte kolonya ve sirke kullanmayın

  • Kolonya ve sirkeli su kullanmayın;

Yüksek ateşi düşürmek için sirke gibi asidik içerikli sıvılar yada alkol içeren sıvılar ateşi düşürmek yerine deriden emildiği takdirde çocuklarda zehirlenmeye yol açabilir.

  • Buz ve buz torbaları uygulamayın;

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, enfeksiyona bağlı gelişen yüksek ateşte 'buz veya buz torbaları' uygulamasının kesinlikle önerilmediğini vurguladı. İkizoğlu, "Bu tür işlemler çocuğun üşüme duygusunu artırmasının yanı sıra vücudun ısıtma mekanizmalarını daha güçlü çalıştırarak ateşin daha da yükselmesine neden olabiliyor." diyor.

Belogent krem nedir ve Belogent Krem ne işe yarar? Belogent krem nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Belogent krem nedir ve Belogent Krem ne işe yarar? Belogent krem nasıl kullanılır?

BİR YORUM YAPIN 0