Çocuklara yemek kaşıkları ile ilaç vermek doğru mu? Uzmanlardan hayati uyarı

Uzmanlar, çocuklara ilaç verilirken ebeveynlerin bazı hususlara uyması gerektiğine dikkat çekti. İlaçların doktorun belirttiği şekilde ve dozda verilmesi çocukların sağlığı için büyük önem taşıyor. Bu haberimizde özellikle şurup formunda olan ilaçların nasıl kullanılması gerektiği konusunda tüm detaylara değindik. Peki çocuklara yemek kaşıkları ile ilaç vermek doğru mu? İşte uzmanlardan derlediğimiz yanıtlar...

Havaların soğumasıyla birlikte, soğuk algınlığı hastalıkları da arttı. Özellikle bağışıklık sistemi bir yetişkine göre daha güçsüz olan çocuklar son zamanlarda grip, nezle ve soğuk algınlığıyla mücadele içinde. Bu durum karşısında endişe duyan anne-babalara büyük rol düşmektedir. Uzmanlar, tedavi sürecinde verilen ilaçların dikkatli uygulanması konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle şurup formunda olan ilaçların ölçümüne dikkat çeken uzmanlar, yeni yapılan bir araştırmayla ebeveynlerin farkındalık kazanmasını sağladı. Yapılan araştırmalara göre sıvı ilaç kullanan anne ve babaların %40'ı çocuklarına hatalı ilaç veriyor. Eğer çocuğunuza şurubu ilacın kendi ölçeği veya kaşığı ile değil de normal bir tatlı kaşığı ya da yemek kaşığıyla verirseniz ilaç kullanımında önemli bir hata yapmış olursunuz. Bir defada verilen fazla doz, ciddi sorunlara zemin hazırlamasa da yapılan hatanın tekrarı iyileşme sürecini uzatır.

çocuklara şurup verirken nelere dikkat edilmeli

çocuklara şurup verirken nelere dikkat edilmeli

Çocukların ateşlenmesi durumunda ne yapılır? Adım adım ateş düşürmenin yollarıİLİŞKİLİ HABERÇocukların ateşlenmesi durumunda ne yapılır? Adım adım ateş düşürmenin yolları

ŞURUPLARI ÇALKALADIKTAN SONRA VERİN

Uzmanlar ilaç uygulamasından önce ilacın eşit bir şekilde dağılımını sağlamak için şişenin çalkalanması gerektiğinin de altını çizdi. Bu yöntem tam anlamıyla ilaçtan faydalanmayı sağlar.

yemek kaşığı şurup verilir mi

yemek kaşığı şurup verilir mi

İLAÇLARI DOĞRU SAKLAYIN!

Özellikle çocuklara verilen antibiyotiklerin çoğu, su ile karıştırılan toz şeklindedir. Uzmanlar ilaçların doğru saklanmaları gerektiğine vurgu yaptı. Ebeveynlerin ilaç kutuları üzerinde yazan saklama talimatına uymaları konusuna da değinen uzmanlar, oda sıcaklığında unutulan ve rengi sararan, on günden uzun süre bekleyen ilaçların kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirtti.

çocuklarınıza ilaç verirken doktorun önerdiği dozda vermeye dikkat edin

çocuklarınıza ilaç verirken doktorun önerdiği dozda vermeye dikkat edin

Ayrıca antibiyotiklerin dozuna da dikkat çekildi. Çocukta iyileşme belirtileri görülse de doktorun söylediği süreye kadar ilaç kullanımı devam etmelidir. Nitekim ilaç erken bırakıldığı takdirde kalan bakteriler hastalığın tekrarlanmasına sebep olabilir ve bu da daha uzun süre ilaç kullanımı demektir.

NOT!

Herhangi bir ilaç kullanımında beklenmeyen yan etkiler görüldüğünde mutlaka doktorunuza başvurun.

BİR YORUM YAPIN 0