Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkileri nedir? Çocuğun kişilik gelişiminde öğretmenin rolü

Özellikle okul çağındaki bir çocuğun gelişimindeki en önemli unsurlardan biri ailenin yanı sıra okul hayatında edindikleridir. Okul hayatındaki en önemli başrol ise özellikle çocuklar için öğretmenleridir. Çocuğun aileden sonra öğrendikleri birçok şey öğretmenlerinden öğrendiklerinden geçer. Peki öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkisi nedir? İşte çocuğun kişilik gelişiminde öğretmenin rolü...

Çocukluk dönemimize şöyle bir göz attığımızda birçoğumuzun aklında yer edinen en büyük kısımlardan biri de okul dönemidir. Ailede aldığımız ilk eğitimle birlikte gözümüzü okulda açarız. Bu sebeple çocuğumuzun gelişiminde de okulun yerinin ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu düşünebiliriz. Çocuğumuz ilk eğitimini ailede tamamladıktan sonra giriş yaptığı okul hayatıyla birlikte bizim verdiğimiz eğitimi okulda öğrendikleri ile pekiştirir. Fakat eğitim denilince akla yalnızca matematik, fizik, kimya, İngilizce gibi akademik bilgiler gelmemelidir. Okul yalnızca mesleki ve akademik eğitimin alındığı bir yer değil çocukların kişisel gelişimlerini de tamamladıkları bir kurumdur. Bu kurumda çocuklara gerekli eğitimleri veren çocukların gelişimdeki en önemli faktörlerden biri de öğretmenlerdir. Biz de 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne özel olarak "Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkisi"ni sizler için ele aldık.

Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkisi

Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkisi

ÖĞRETMENLERİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Öğretmenler öncelikli olarak bireylerin sonra da toplumların şekillenmesine yön verebilen önemli kişilerdir. Günün büyük büyük çoğunluğunu okulda geçiren çocuklar, ailelerinden çok öğretmenlerini ve okul arkadaşlarını görür. bu sebeple de öğrenci - öğretmen ilişkisi çocukların gelişim ve değişiminde büyük bir etkiye sahiptir. Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkilerini şu şekilde inceleyebiliriz;

Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkileri nedir

Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkileri nedir

  • Duygusal-Sosyal Gelişim:

İlk olarak ailede başlayan eğitim ile çocuklar temel bilgileri anne babalarından öğrenir fakat aldıkları bu eğitimi deneyimlemesi ve pekiştirmesi için ev ortamı yeterli değildir. Okul, çocuğun bu becerileri geliştirmesi, sosyal gelişimini tamamlaması ve karakterinin oluşması için adeta biçilmiş bir kaftandır. Çocuklar, becerilerini ve davranışlarını öğretmenler rehberliğinde gerçekleştirir. Çocuklar okulda, öğretmenlerinin önderliğinde arkadaşları ile kurdukları ilişkilerinde adaletli davranmayı, bireysel farklılıklara saygı duymayı ve dürüst olmayı öğrenir. Etkili bir öğretmen çocuklarda vicdan duygusunun gelişmesine katkı sağlayarak topluma erdemli bireyler kazandırır.

  • Bilişsel Gelişim:

İlk kelimelerini ve çizgilerini bebeklik döneminde dahi anne babalarından öğrenmeye başlayan çocuklar, ileriki yaşlarda bu bilgileri işlemek ve doğru yöntemi kullanmak için bir eğitime ihtiyaç duyarlar. Burada devreye yine öğretmenler girer. Etkili bir öğretmen çocuklara öğrenmeyi öğreterek çocukların öğrendiği bilgiyi işlemesini ve başka alanlarda kullanarak problem çözebilme becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlar.

ÖĞRETMEN - ÖRENCİ İLİŞKİSİ YAŞ ARALIKLARINA GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR

Çocukların öğretmenlerini yalnızca bir otorite değil onlara yol gösterecek bir rehber olarak görmeleri gerekmektedir. Fakat öğrenci öğretmen arasındaki ilişki farklı yaş aralıklarına göre değişkenlik gösterir.

Çocuğun kişilik gelişiminde öğretmenin rolü

Çocuğun kişilik gelişiminde öğretmenin rolü

Okul Öncesi Dönem

Öğretmenin çocuk üzerindeki etkisinin en güçlü olduğu dönem bu dönemdir. Çocuklar bu dönemde ebeveynlerinden önce öğretmenlerinin söylediklerine dikkat ederler. "Öğretmenim erken uyumam gerektiğini söyledi, öğretmenim yemeğimi yemem gerektiğini söyledi" gibi cümleler bu dönemde çocuklardan sıklıkla duyulabilmektedir. Bu dönemde çocuklar, öğretmenlerinin yemek yeme şeklinden konuşma şekillerine, davranışlarından mimiklerine kadar her yaptıklarını örnek alarak benzer davranışlar göstermeye meyillidirler.

Okul Öncesi Döneminde öğretmen etkisi

Okul Öncesi Döneminde öğretmen etkisi

Ortaokul Dönemi

Ergenlik ile çocukluk arasındaki zaman dilimini kapsayan ortaokul döneminde de öğretmen ile öğrenci arasında yine oldukça güçlü bir bağ bulunur. Çocuklar yine bu dönemde de okul öncesi dönemde olduğu gibi öğretmenlerinin davranışlarını örnek almaya devam eder ve aynı zamanda öğretmenlerinin akademik birikimlerinden de faydalanmayı isterler.

Ortaokul Döneminde öğretmen etkisi

Ortaokul Döneminde öğretmen etkisi

Ergenlik Dönemi

Ergenlik dönemi; hem çocuklar hem de ebeveynler için oldukça zorlu bir dönemdir. Yetişkinliğe geçmenin ilk adımlarının atıldığı bu dönemde öğretmenin etkisi diğer dönemlere göre bir tık daha azalabilmektedir. Bu dönemde çocuklar için en büyük rol model genellikle yaşıtlarıdır. Dolayısıyla çocukların bu dönemde kurdukları ilişkilerin sağlamlığı ve güvenirliği için ebeveyn ve öğretmenlere oldukça büyük bir görev düşer. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi adına sağlıklı bir öğretmen-öğrenci-veli-okul ilişkisi kurulmalıdır.

Ergenlik Döneminde öğretmen etkisi

Ergenlik Döneminde öğretmen etkisi

Kısacası, öğretmenler her yaşta çocuklar için birer rol modeldir. Kişilik oluşumunun en önemli adımını oluşturan çocukluk döneminde etkili bir öğretmen ile karşılaşmak çocukların dürüst ve vicdanlı olmaları, insanları ve doğayı sevmeyi ve daha birçok güzel davranışta bulunmaları adına oldukça önemlidir. Bu sebeple öğretmenlerin çocuklar üzerindeki etkileri yadsınamaz bir gerçek.

Çocukların gelişimine en büyük katkıyı sağlayan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun....

24 Kasım Öğretmenler Gününde nasıl giyinilir? Öğretmen kıyafetleri için en iyi öneriler

İLİŞKİLİ HABER

24 Kasım Öğretmenler Gününde nasıl giyinilir? Öğretmen kıyafetleri için en iyi öneriler
Pumpkin Spice Latte makyajı trendi nedir? Pumpkin Spice Latte makyajı nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Pumpkin Spice Latte makyajı trendi nedir? Pumpkin Spice Latte makyajı nasıl yapılır?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0