Çocuklarda görülen mikoplazma enfeksiyonu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemi

Son zamanlarda özellikle çocuklarda görülmeye başlayan mikoplazma enfeksiyonu merak konusu oldu. Çocuklarda ateş ve geçmeyen öksürük gibi belirtiler gösteren ve sinüziti taklit eden mikoplazma enfeksiyonu son zamanlarda oldukça yaygın görülüyor. Peki çocuklarda görülen mikoplazma enfeksiyonu nedir? Uzm. Dr. Tuğba Demircan Bilen konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yasemin.com'a aktardı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Solunum sistemini etkileyerek zatürreye yol açabilen bir bakteri olan mikoplazma enfeksiyonunun özellikle son zamanlarda çocuklarda sıklıkla görülmeye başladığı bildiriliyor. Doğada yaşayan en küçük mikroorganizmalar olan mikoplazmalar, uzun yıllar boyunca virüs olarak kategorilenmiş fakat virüs olmadıkları anlaşılmış ve tanımlanan en küçük bakteriler olarak bilinmektedir. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapan 92 tipi tanımlanan mikoplazmanın 16’sı insanlarda bulunmaktadır. Son dönemde çocuklarda sıklıkla karşılaşılan mikoplazma enfeksiyonu, çocukluk çağında üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Genellikle 5 yaş ve üzeri çocuklarda arasında görülen bu enfeksiyon türü özellikle okul ve kapalı oyun parkları gibi alanlarda hızla yayılım göstermektedir.

Mikoplazma enfeksiyonu

Mikoplazma enfeksiyonu

Çocuklarda grip nasıl önlenir? Gribe ne iyi gelir? Çocuklarda grip belirtileriİLİŞKİLİ HABERÇocuklarda grip nasıl önlenir? Gribe ne iyi gelir? Çocuklarda grip belirtileri

MİKOPLAZMA ENFEKSİYONU NEDİR?

Uzm. Dr. Tuğba Demircan'ın mikoplazma enfeksiyonu ile ilgili Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a aktardığı bilgiler şu şekilde:

"Mikoplazma aslında bir bakteri diyebiliriz ama ilk ortaya çıktığında bakteri, virüs arasında kalınmış bir organizma. Çocuklarda daha sıklıkla normal florada olmayıp pnomoni dediğimiz zatüre enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonlarına sebep olan bir bakteri diyebiliriz. Çocuklarda çok yüksek ateş olmasa da uzun süren öksürükler, balgamlar hatta geniz akıntısına yol açan şikayetler şeklinde görüyoruz daha çok mikoplazmayı."

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN MİKOPLAZMA ENFEKSİYONU

Çocuklarda sıklıkla görülme sebebine değinen Uzm. Dr. Demircan, "Mikoplazma aslında bakarsanız şöyle; 5 yaşından büyük çocuklarda daha sıklıkla gördüğümüz bir organizma. 5 yaşından büyük çocuklarda kış ayıyla beraber kalabalık ortamlarda solunum yoluyla bulaşan mikropların hepsinde artış olduğu gibi mikoplazma da doğal olarak bu dönemde hazır bir ortamı olduğu için, kalabalık ortam ve damlacık yoluyla bulaştığı için diğer enfeksiyonlar gibi o da artış gösteriyor." ifadelerine yer verdi.

Çocuklarda görülen mikoplazma enfeksiyonu

Çocuklarda görülen mikoplazma enfeksiyonu

MİKOPLAZMA ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mikoplazma enfeksiyonu genellikle diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile hemen hemen aynı belirtileri vermektedir. Klinik bulguları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Öksürük
  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • İştahsızlık
  • Baş ağrısı

Mikoplazma enfeksiyonunun belirtileri

Mikoplazma enfeksiyonunun belirtileri

Çocuklarda balgamlı öksürük neden olur? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERÇocuklarda balgamlı öksürük neden olur? Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Uzm. Dr. Demircan çocuklarda görülen mikoplazma enfeksiyonunun belirtilerini ise şu şekilde aktardı:

"Çok çok yüksek olmayan ama normalin üstünde bir ateş var. Örneğin; bir influenzada çok yüksek, 39'lara varan hatta ateş düşürücülere dirençli bir ateş görürken, mikoplazma enfeksiyonlarında normalin üstünde ama çok 39 derecelere çok sıklıkla çıkmayan vücut sıcaklığında artış görüyoruz. Uzun süren öksürükler özellikle, 3-4 haftaya kadar sürebilir bu öksürüklerin uzunluğu ve bu öksürüklere sıklıkla balgam eşlik etmesi. Çocuklarda geniz akıntısı, uzun süren öksürükler ve hatta nefes alıp verirken ağrı hissetme şeklinde bulgularımız var."

MİKOPLAZMA ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ

Mikoplazma enfeksiyonunun tedavisi

Mikoplazma enfeksiyonunun tedavisi

1-4 haftalık uzun bir kuluçka süresine sahip olan mikoplazma enfeksiyonu ile enfekte olan kişilerde belirtiler hemen kendini göstermez. Kuluçka döneminin ardından klinik bulguları göstermeye başlayan bu enfeksiyon kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyondur. Hafif vakalarda herhangi özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmasa da ciddi vakalarda antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Hastaneye yatma olasılığı düşük olan bu enfeksiyonun tedavisinde hastaneye yatış sağlanırsa daha etkili antibiyotikler ile tedavi sağlanabilir.

Ağlayan bebek nasıl sakinleşir? Ağlayan bebeği yatıştırmanın en etkin yolu nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Ağlayan bebek nasıl sakinleşir? Ağlayan bebeği yatıştırmanın en etkin yolu nedir?

ETİKETLER

İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0