Çocuklarda görülen böbrek taşı nedir? Sebepleri ve belirtileri nelerdir?

Bir yetişkin hastalığı olarak bilinen böbrek taşı problemi son zamanlarda çocuklarda da sıklıkla görülmeye başladı. Bebekler dahil her yaş aralığında görülebilen taş hastalığı günümüzde sıklıkla arttı. Medipol Bahçelievler Başhekimi ve Çocuk Nefrolojisi Prof.Dr. Cihangir Akgün, Yasemin.com'a özel yaptığı açıklamalarda ise küresel ısınmaya bağlı olarak görülmeye başlanan böbrek taşı hastalığına dikkat çekti.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Özellikle son zamanlarda çocuklarda ve hatta bebeklerde bile sıklıkla görülmeye başlayan böbrek taşı hastalığı anne babaları telaşlandırıyor. Bebek bezlerinde görülen pembe veya kırmızı lekelenmeler ve parçacıklar, çocukların idrarlarında görülen kan gibi belirtiler ailelerin telaşlanmasına sebep oluyor. Peki çocuklarda görülen böbrek taşının sebepleri nelerdir?

Çocuklarda görülen böbrek taşı

Çocuklarda görülen böbrek taşı

ÇOCUKLARDA BÖBREK TAŞININ BELİRTİLERİ

Yetişkinlerde olduğu kadar yaygın belirtiler göstermeyen çocuklarda böbrek taşı rahatsızlığı sırtta ve yanlarda oluşan şiddetli ağrılar, mide bulantısı ve kusma, idrarı yapma sırasında oluşan yanma idrarda kan ve ateş gibi belirtiler ile kendisini gösterebilir.

Çocuklarda görülen böbrek taşının belirtileri

Çocuklarda görülen böbrek taşının belirtileri

"KÜRESEL ISINMA ÇOK BÜYÜK BİR ETKEN"

Özellikle çocuklarda son zamanlarda görülme sıklığının artmasında sebep olan en büyük etkenlerden birinin küresel ısınma olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Cihangir Akgün konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Erişkinlerde daha fazla görülse de çocuklarda da aslında böbrek taşını sık olarak görmeye başladık. Yanlış beslenme, az su içme veya aile öyküsü gibi bir takım sebepler bilinen sebepler ama ben başka bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Özellikle küresel ısınmanın son zamanlarda böbrek taşı gelişmesi ile ilişkili olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Küresel ısınmayla transdermal sıvı kaybı dediğimiz terleme ile su kaybı yerine konulmazsa o zaman vücut kendine bir tehdit olarak algılıyor ve bu tehdit sonucunda salgıladığı bir takım hormonlarla çıkardığı idrar miktarını azaltıyor. Oradaki suyu böbrekler geri emiyor. Bu şekilde konsantre bir idrar çıkartılmış oluyor. bu sırada idrarda bulunan kalsiyum ve oksalat gibi maddeler çökerek böbrek taşı oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Yani küresel ısınmanın etkisiyle böbrek taşı görülme sıklığı bir miktar arttı."

ÇOCUKLARDA BÖBREK TAŞININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Pek çok risk faktörü bulunan çocuklarda böbrek taşı hastalığının en yaygın sebepleri ise şunlardır;

Çocuklarda görülen böbrek taşının sebepleri

Çocuklarda görülen böbrek taşının sebepleri

  • Yeterince su tüketmemekten kaynaklı az idrar çıkışı
  • Ailede taş oluşumu öyküsü
  • Tuzlu gıdalar, çocukların çok sevdiği abur cubur olarak tanımlanan yiyecekler ve asitli içecekler
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Bazı sebeplere bağlı idrar çıkışının engellenmesi
  • Böbrek enfeksiyonu
  • Bağırsak hastalıkları
En kolay aspiratör nasıl temizlenir?  Aspiratör filtresi temizleme yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

En kolay aspiratör nasıl temizlenir? Aspiratör filtresi temizleme yöntemleri
Bağırsak tıkanıklığını anında gideren besin! Kabızlık derdine son

İLİŞKİLİ HABER

Bağırsak tıkanıklığını anında gideren besin! Kabızlık derdine son
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0