Tiktok videoları çocuk sağlığını etkiliyor mu? Tiktok videolarının çocuk sağlığına etkileri

Özellikle son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlayan Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, çocuklara yönelik içerikleriyle tartışma konusu olurken ABD tarafından hedef alındı. Pek çok ülkede dava açılan uygulamanın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri de araştırılmaya başlandı. Peki Tiktok videolarının çocuk sağlığına etkileri nelerdir?

Son dönemlerde çocuklara yönelik içerikleriyle sık sık tartışma konusu olan sosyal medya platformu TikTok'a, ABD’nin Iowa eyaletinde yeni bir dava açıldı. Pek çok ülkede dava açılan uygulamanın bu ülkelerin devlet kurumlarında kullanılması da yasaklandı. Açılan dava kapsamında uygulamanın, çocukların maruz kalabilecekleri içerikler konusunda ebeveynlerin yanlış yönlendirildiği iddiaları öne sürülüyor. Konuyla ilgili olarak davaya bakan başsavcı, Tiktok'ta özellikle çocuklar için uygun olmayan içeriklerin bulunduğunu ifade etti.

Çocuklar ve Tiktok

Çocuklar ve Tiktok

Uzmanlardan kritik uyarı: İLİŞKİLİ HABERUzmanlardan kritik uyarı: "Tiktok dilenciliği"ne dikkat! Aileler ne yapmalı?

TİKTOK VİDEOLARI ÇOCUK SAĞLIĞINI ETKİLİYOR MU?

Tiktok, açılan davaya göre; uygulama mağazalarındaki eleştirel yorumları gizlemeyi tercih ediyor ve bu da uygulamayı App Store gibi pazarlarda inceleyen ebeveynlerin yanlış yönlendirilmesine yol açıyor. Başsavcı ayrıca TikTok’un 12+ yaş olarak derecelendirmesine de itiraz etti.

Tiktok videoları çocuk sağlığını etkiliyor mu

Tiktok videoları çocuk sağlığını etkiliyor mu

Araştırmaların sonucunda Tiktok'ta küçük yaştaki çocukları tehlikeye atabilecek danslar, uyuşturucu kullanma talimatları ve kendine zarar vermeyi teşvik eden içeriklerin bulunduğu ve bu sebeple çocuklar için tehlike arz ettiği söyleniyor. Bu durum da 13 yaşındaki bir çocuğun Tiktok üzerinden izlediği videolardan kötü etkilenebileceği anlamına geliyor.

TİKTOK VİDEOLARININ ÇOCUK SAĞLIĞINA ETKİLERİ

  • Tiktok uygulaması ile yapılan araştırmalar ortaya korkunç sonuçlar çıkardı. TikTok'a kayıt olan 13 yaşındaki bir çocuğun daha 2,6. dakikada intihar ile ilgili içerikler görmeye başladığı ve çocukların ruhsal sağlıklarını etkileyecek içeriklerin de gösterildiği iddia ediliyor.

Tiktok videolarının çocuk sağlığına etkileri

Tiktok videolarının çocuk sağlığına etkileri

  • Aynı zamanda Tiktok uygulaması üzerinde yer alan tekrarlayan belli seslerin, hem işkence metodu olarak, hem de beyin yıkama tekniklerinde kullanıldığı, sürekli TikTok'ta vakit geçiren ve aynı seslere maruz kalan çocuk/ergenlerin bakışlarının zaman zaman bomboş/anlamsız olduğu ve bu sebeple nörolojik açıdan önemli hasarlara sebep olduğu söyleniyor.

Tiktok videoları çocuk sağlığını nasıl etkiliyor

Tiktok videoları çocuk sağlığını nasıl etkiliyor

  • TikTok ve benzeri hızlı geçiş sağlayan içerikler, çocukların dikkat süreleri üzerinde negatif etkide bulunması, çocukların dikkat sürelerinde azalma, konsantre olamama, bir işi sona erdirememe, vurdumduymazlık/umursamazlık, hiçbir şeyle mutlu olamama, sürekli haz halini devam ettirmek için her an yeni bir şey alınması gerekmesi gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Çocuklarda Tiktok kullanımı

Çocuklarda Tiktok kullanımı

Erciyes sömestir tatilinde rekor kırdı! Milyonlar kayak yapmaya koştu

İLİŞKİLİ HABER

Erciyes sömestir tatilinde rekor kırdı! Milyonlar kayak yapmaya koştu
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0