Z kuşağı için miyop salgını başladı! Körlük salgını mı var? Körlük salgını nedir?

İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkan sonuçlar bilim insanlarını endişelendirdi. Gözle ilgili sorun yaşayan çocukların sayısında görülen artış özellikle son dönemlerde gündem olan "Körlük Salgını"nı gündeme getirdi. Peki Körlük salgını nedir? Türkiye’de körlük salgını var mı? Körlük salgını neden artıyor?

Tüm dünya son zamanlarda İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarını konuşuyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre; özellikle son 20 yılda tüm dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığı gözler önüne seriliyor. Teknoloji kullanımının fazlalaşmasıyla özellikle ekran başında aşırı zaman geçirme sıklığının artması, Z kuşağının yetişme çağında hayati önem taşıyan doğal ışıktan mahrum kalmasına ve bunun da görme yetileri üzerinde uzun vadede yıkıcı bir etki oluşturmasına sebep oluyor.

Miyop salgını başladı

Miyop salgını başladı

KÖRLÜK SALGINI NEDİR?

Son yıllarda tablet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin bütünüyle hayatımıza girmesiyle özellikle gözlerle ilgili yaşanan sağlık sorunlarında büyük bir artış olduğu gözlemleniyor. Uzun süre teknolojik aletlere maruz kalmak; göz yorgunluğu, kuru göz ve uzun vadede miyopi gibi görme yeteneğinde azalma sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Körlük salgını nedir

Körlük salgını nedir

Özellikle yeni nesillerin eski kadar dışarı çıkmadığı ve teknolojik aletlerle çok daha sık beraber olduklarından dolayı günümüzde oldukça hızlı yayılım gösteren körlük salgını; çocukların yaşlandıkça tüm sağlık sistemlerini tehdit edebilecek bir rahatsızlıktır. Uzmanlar, uzun süre ekrana maruz kalan ve gelişimleri için hayati önem taşıyan doğal ışığı kaçıran çocukların, ileriki zamanlarda görüş yeteneği üzerinde uzun vadede yıkıcı bir etki oluşturma potansiyeline sahip olan körlük salgını ile karşı karşıya olduklarının altını çiziyor.

ÇOCUKLAR YETERLİ DOPAMİN ALAMIYOR

Uzmanlar, özellikle ergenlik döneminde kapalı mekanlarda bilgisayar başında kalan çocukların yeterli dopamin alamadıklarını ve bunun da gözlerine zarar verdiğini ifade ediyor. Yüzden birkaç santim uzaklıkta tutulan telefon veya tabletlerin de miyop ve uzağı görememeye neden olabileceğinin de altı sıklıkla çiziliyor.

Z kuşağını bekleyen büyük salgın

Z kuşağını bekleyen büyük salgın

"KÖRLÜĞE KADAR GİDEBİLİYOR"

Uzmanlar Çin'in bazı bölgelerinde miyopluk oranının yüzde 30'dan yüzde 95'e ve üzerine çıktığını gözlemlerken, araştırmalar kötü miyop vakalarının, körlüğün önde gelen nedeni olan "makula dejenerasyonuna" yakalanma olasılığını yüzde 41 artırdığını ileri sürüyor.

Körlük salgını mı var

Körlük salgını mı var

Aşık olmak günah mı? İlahi aşk ile beşeri aşkın farkı

İLİŞKİLİ HABER

Aşık olmak günah mı? İlahi aşk ile beşeri aşkın farkı
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren ne zaman başlıyor, kaç saat? Sivas-İstanbul YHT durakları

İLİŞKİLİ HABER

Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren ne zaman başlıyor, kaç saat? Sivas-İstanbul YHT durakları

ETİKETLER

İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Halil T 3 gün önce

Tek sebep TV ekranlarının büyümesi