Limonun cilde faydaları nelerdir?

C vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olan limonun sağlığa faydalarını anlatmakla bitiremeyiz. Zengin içerisi ile limon cilt problemlerinde de sıkça kullanılan bitkisel bir çözümdür. Limonun cilde faydalarını ve limonlu cilt maskelerini sizler için araştırdık...

Limonun sağlık açısından insan vücuduna katkıları anlatmakla bitmez. Tam bir C vitamini deposu olan limonun bir çok faydası vardır. Yüksek tansiyon, solunum bozuklukları, yanık, obezite, iç kanama, diş problemleri, ateş, kabızlık, hazımsızlık, boğaz enfeksiyonları gibi bir çok tedavide limon kullanılır. Bununla birlikte limonu saç ve cilt bakımında da kullanabiliriz. 

limon

limon

Limonun içerdiği besinlerin cilt sağlığı açısından en önemli özelliği, içerisinde çok etkili antioksidanlar olması ve başta cilt kanseri olmak üzere birçok cilt hastalığına engel olmasıdır. Limon, zamanla ciltte oluşabilecek kırışıklıklar, sarkmalar ve gözeneklerin genişlemesi gibi problemlerin önüne geçer. Cilt temizliğinde de sıkça kullanılan limon, siyah noktaları yok ederek ölü deriden cildinizi arındırır. Sadece yüz bölgesinde değil diz, dirsek gibi çok çabuk kuruyan bölgelerde limon suyu kullanarak cildinizi doğal bir parlaklığa kavuşturabilir ve yumuşaklık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Limonun diğer bir özelliği de kahverengi cilt lekelerinin görünümünü azaltmasıdır.

limon

limon

LİMONUN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Limon bol miktarda C vitamini içerir. Bunun yanında potasyum, kalsiyum, bakır, magnezyum, folik asit ve lif içeren limondan günde bir adet tükettiğimizde,  vücudumuzun bir günde ihtiyacı olan C vitamininin ortalama %50’sini sağlamış oluruz. Limon aynı zamanda fazla miktarda A vitamini içerir. 

limonun besin değerleri

limonun besin değerleri

LİMONUN CİLDE  FAYDALARI NELERDİR?

* Limon yağlı ciltleri temizler;

Cildiniz çok yağlı ve bu yağdan dolayı cildiniz çok parlıyorsa limonun yağ kurutucu etkisini denemelisiniz. Limon maskesi yaparak cildi fazla yağdan arındırmanız mümkün ayrıca yağlı ciltlerin ortak sorunu olan sivilce ve siyah noktalardan kurtulmuş olursunuz. Limon suyu yağlı ciltler için harika bir alternatiftir. Cildiniz üzerinde limon suyunu masaj şeklinde 4-5 dakika uygulamak, cildin yağlardan temizlenmesini sağlar. Bu uygulama aynı zamanda cildin diğer pisliklerden ve ölü hücrelerden arınmasını, cildin hava alarak nemlenmesini sağlayabilir.

* Limon, sivilce ve akne oluşumunu engeller;

Genel sağlık ve cilt sağlığına faydaları dışında limon suyu sivilce ve aknelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Taze limon suyuna bir pamuk batırarak sivilcelere uygulayın. Bu uygulamaya düzenli olarak devam etmeniz durumunda akne sorununu kalıcı olarak çözebilirsiniz. Limonun antiseptik özelliği ayrıca sivilcelerin patlayarak yayılmasına engel olabilir.

limon

limon

* Limon cilt lekelerini yok eder;

Cilt lekeleri, güneş yanıkları, kahverengi cilt lekelerini yok etmek için limonu direk olarak lekenin üzerine sürebileceğiniz gibi gül suyu ile limon suyunu karıştırıp cilt lekelerinin üzerine sürebilirsiniz. Düzenli olarak uyguladığınızda cildinizdeki yada vücudunuzdaki lekelerin yok olduğunu göreceksiniz. Aynı şekilde sivilce lekeleri olan yere 1 dilim limonu sürün ve 5 dk bekledikten sonra yüzünüzü yıkamanız yeterlidir.

* Cildi ölü hücrelerden arındırır;

Limon cildi ölü hücrelerden arındıran en etkili doğal peeling olarak bilinmektedir. Cildi ölü hücrelerden arındırmak içi peeling yapacaksanız bunu limonla deneyebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı esmer şeker ve 1 adet yumurta akını karıştırın ve hazırladığınız bu peelingi cildinize sürün. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulamanız yeterli. Eğer cildiniz çok kurursa nemlendirici sürebilirsiniz.

* Limon cildin nem oranını dengeler;

ağlı cildin yağ oranın dengeleyen limon ayrıca kuru cildi nemlendiren harika bir nemlendiricidir. Aynı oranda limon suyu, zeytinyağı ve balı bütün cildinize sürün. 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulamanız yeterlidir. Kesinlikle altına ve göz çevresine sürmeyin.

limon

limon

* Çilleri yok eder;

Limonun cilt lekelerini yok etmesinin yanında çilleri yok eden etkisi vardır. Düzenli olarak çil olan bölgeye limon sürerseniz çillerin azalarak yok olduğunu göreceksiniz.  Ayrıca çilleri yok etmek için 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırın. macun kıvamına gelen maskeyi çillerin olduğu bölgeye sürün. Kurduktan sonra ılık su ile durulamanız yeterli. Haftada 1 defa yaparak çillerden kurtulabilirsiniz.

* Ciltte oluşan çatlakları yok eder;

Sık sık kilo değişikliği yada hamilelik sonrası oluşan çatlaklardan limon ile kurtulmanız mümkün. Çatlakları doğal yoldan yok etmek için limonun asitik yapısından ve ölü hücreleri yok eden etkisinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca limonun içerisinde bulunan C vitamini cildi besleyerek yeni hücre oluşumunu destekler. Yarım limonun çatlak olan bölgeye ortalama olarak 5 dakika kadar sürün. Belli bir süre kurumasını bekledikten sonra ılık su ile durulamanız yeterli.

Topuk çatlaklarına limon sürek çatlaklarının kısa sürede yok olmasını sağlayacaktır. Yarım limonu topuklarınıza her gün sürün çatlakların yok olduğu gibi güzel olmasını sağlayacaktır.

limon

limon

*Cilt beyazlatmada kullanılır;

Limon ile cilt beyazlatma en eski yöntemlerdir biridir ve cilt renk tonunu açmak için çok etkilidir. Cilt renk tonunu eşitleyen, ölü hücrelerden cildi arındıran limonu cilt beyazlatmada kullanmak için bir miktar limon suyunu pamuk yardımı ile yüzüne siler gibi sürün ve 5 dk kadar bekleyin. Her gün düzenli olarak yaptığınızda cilt renginizin açıldığını göreceksiniz.

* Limon sivilceleri geçirir;

Limon  anti bakteriyel etkisi ile sivilce ve iltihaplı sivilceleri yok sürede yok olmasını sağlar. Limon sivilceleri çok hızlı şekilde yok eder.  Bir dilim limonu direk olarak sivilce olan bölgeye sürebileceğiniz gibi limon maskesi yaparak sivilcelerden kurtulabilirsiniz.

Yarım çay kaşığı limon suyu ile yarım çay kaşığı gül suyunu karıştırıp bir pamuk yardımı ile sivilcelerin olduğu bölgeyi nazik hareketlerle silin. Ortalama 15 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Her gün uygulayabilirsiniz.

limonlu maske

limonlu maske

* Limon ciltte oluşan gözenekleri temizler;

Tıkanan gözenekler yağlı cilt tipine sahip kişilerin en sık yaşadığı sorunların başında gelmektedir. Gözeneklerin tıkanması ayrıca sivilce ve siyah nokta oluşumunu tetikler. Limon cilt gözeneklerini temizlemek için etkili bir cilt temizleyicidir.  1 yemek kaşığı Hindistan cevizi suyuna 5 – 6 damla limon suyu sıkın ve bir pamuk yardımı ile hafif baskı yaparak yüzünüzü günlük olarak temizleyin.

* Dirsek ve diz kararmasını önler;

Direk ve diz kararması sorunu için pek çok kimyasal ürün kozmetik krem markası bulunmasına karşın doğal yoldan dirsek ve diz kararmasını yok etmek için limon kullanabilirsiniz. Yarım limonu dirsek ve diz bölgesine 5 dakika kadar sürün ve belli bir süre bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Düzenli olarak her gün yaparsanız dirsek ve diz kararmasının yok olduğunu göreceksiniz. İşlem sonunda nemlendirici kullanabilirsiniz.

* Koltuk altı kararmasını önler;

Koltuk altı kararması genelde ağda sonra zamanla oluşur. Koltuk altı kararmasını yok etmek için düzenli olarak koltuk altınıza limon sürün belli bir süre sonra koltuk altı renginizin açıldığı göreceksiniz.

limon maskesi

limon maskesi

LİMONLU CİLT MASKELERİ

Limon ile Cilt beyazlatma maskesi;

Malzemeler;

* 1 kaşık limon suyu

* 1 tatlı kaşığı domates suyu

* 1 tatlı kaşığı salatalık suyu

Bütün malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın ve temiz cildinize sürün ortalama 15 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulamanız yeterli. Cildiniz çok kurusa nemlendirici sürebilirsiniz. Aşırı kuru cilt tiplerine uygun değildir.

Kırışıklıklara karşı limon maskesi;

Malzemeler;

* yarım tatlı kaşığı bal

* 3-4 damla limon suyu

* 1 damla badem yağı

Tüm malzemeleri bir kase içerisinde karıştırın ve temiz cildinize sürerek 20 dakika kadar bekleyin. İşlemi sonlandırmak için ılık su ile durulamanız yeterli. Haftada 2 defa uygulayarak kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz.

limon

limon

Kuru Ciltler için limon maskesi;

Malzemeler;

* 1 yemek kaşığı süt tozu

* 1 yemek kaşığı limon suyu

* 1 yemek kaşığı bal

Tüm malzemeyi bir kase içerisinde karıştırın ve ardından cildinize sürün. 20 dakika bekletin ve ılık su ile durulayarak nemlendirici sürün.

Aydınlatan Nemlendirici;

Birkaç damla hindistan cevizi suyu ile birkaç damla limon suyunu karıştırın. Hindistan cevizi cildinizi nemlendirirken limon da aydınlatacak ve parlatacaktır.

KAYNAK: https://www.ciltguzellik.com/

BİR YORUM YAPIN 0