Kırışıklık yapan kötü alışkanlıklar

Makyajın çizgilere dolması,yakın fotoğraflarda görünen çizgiler gibi belirtilerle kendini gösteren kırışıkların hangi sebeplerden dolayı ortaya çıktığını biliyor musunuz? Cildin yaşlanmasına neden olan faktörleri mercek altına aldık.

İlerleyen yaşla birlikte cildin alt tabakasındaki elastik yapısını oluşturan kollajen ve yağ dokusunun yanı sıra nem tutma kapasitesinin azalması nedeniyle oluşan kırışıklara gün içerisinde yaptığınız alışkanlıklarda sebep olabilir. Nasıl mı? Detaylar haberimizde... Yaşlanmak doğal bir süreç ve bunu önlemek kesinlikle mümkün değildir. Ancak gün içerisinde yapılan bazı etkenler cildin erken yaşlanmasına ve cildin kırışıklarının artmasına neden oluyor. Peki cildin kırışmasına ve sarkmasına neden olan faktörler neledir?

GÜNEŞ KREMİ KULLANMAMAK

Yapılan araştırmalar sonucunda cildi yaşlandıran en önemli çevresel faktörün zararlı güneş ışınları olduğu ve özellikle yazın öğle saatlerinde çıkan güneşten korunmamak hem cilt sağlığı hem de cilt güzelliği açısından oldukça zararlı olduğu ortaya çıktı. Uzun süre kalınan güneş ışınları ciltte kuruluk, kırışıklık, kalıcı kahverengi lekeler, kabarık kırmızı lekeler, ton farklılıkları hatta cilt kanserine bile yol açabilir. Bu yüzden yılın her mevsiminde en az 15 SPF değerinde olan güneş kremlerini kullanmanızda fayda var.

SİGARA İÇMEK

Vücudun her organını olumsuz yönde etkileyen sigara, kırışıklıklara sebep olan ikinci faktörlerden biridir. Üstelik sadece içmek değil, dumanına mağruz kalmak dahi cildin üst tabakasında suyun tutulumunu azaltarak kırışıkların oluşmasını tetikliyor. Cilt sağlığı açısından oldukça faydalı olan kollajenin parçalanmasına sebep olarak erken yaşlanmaya da sebep oluyor. Bu durumda yapmanız gereken sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve hem vücut hem de cilt sağlığı için sigara kullanmamalısınız.

AZ SU İÇMEK

Gün içerisinde en az 3 litre su içmenin çok faydalı olduğunu sık sık dile getiren uzmanlar, cildin güzelleşmesi için de bol bol su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Kirli hava, rüzgar, güneş, klima ve diğer çevresel faktörler nedeniyle kuruyan ve nemini kaybeden cildinizin yenilenmesi için en az 2,5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.

YANLIŞ ÜRÜN KULLANIMI

Kozmetik dünyasında binbir türlü kırışıklık geçirici adı altında uygun fiyatlı, yüksek fiyatlı olmak üzere ürünler yer alıyor.  Ancak bu ürünlerin etkili olabilmeleri için cilt tipinize uygun olanlarını seçmeniz ve doğru şekilde kullanmanız çok önemli. Yanlış ürün seçimi cildin kırışmasına, tahriş, hassasiyet, kızarıklık hatta ciddi derecede sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumlarda mutlaka cilt tipinizin belirlenmesi ve hangi ürünlerin uygun olup olmadığına bu işte uzman yani dermatologlardan yardım alınmalıdır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0