Ciltte tavuk derisi görünümü nasıl geçer? Keratosis pilaris nedir? Ciltte tavuk derisi görünümü

Dr. Mehmet Öz'e göre keratosis pilaris olarak bilinen ciltte tavuk derisi görünümü dünya popülasyonunun yarısını etkileyen bir durum. Son zamanlarda sıkça görülen "ciltte tavuk derisi görünümü" küçük, sert kabarık darbelere benziyor. Her yaşta ortaya çıkabilse de, en sık çocukları ve ergenleri etkiler. Tıp dilindeki ismi keratosis pilaris olan ciltte tavuk derisi görünümü hakkında merak edilen soruları yanıtlıyoruz.

Tavuk derisi görünümü, ciltte oluşan pürüzlü cilt görünümne verilen isim. Eğer cildinizde sık sık pürüzler oluşuyor ve bunu tavuk derisi görünümüne benzetiyorsanız endişelenmeyin. Bunun tıptaki ismi Keratosis pilaris. Keratosis Pilaris, kıl köklerinin takılı olması nedeniyle cilt yüzeyinde sert noktaların oluşumudur. Bir çok kişi tavuk derisine benzetir ve bu yüzden kliniklerde veya hastanelerde hastalara söylenilen ve daha anlaşılır olmasını sağlayan “Tavuk Cildi” ismi de kullanılabilir. Ciltteki bu kabarcıklara teknik olarak "foliküler keratotik papüller" denilmektedir. Vücudumuzda kıl olabilecek her yerde ortaya çıkması muhtemeldir. 

Keratosis pilaris zararsız olmasına rağmen, utanç verici ve hatta sosyal olarak zarar verici olabilir. Çoğu ilaç ve reçetesiz tedaviler sonuç vermez, ancak bu görüntüyü en aza indirgemenize ve cildinizin daha net görünmesine yardımcı olacak doğal cilt bakım ilaçları bulunmaktadır.

Tüy nasıl sarartılır? Evde tüy sarartma yöntemleri! Tüy sarartıcı kılları çoğaltır mı?İLİŞKİLİ HABERTüy nasıl sarartılır? Evde tüy sarartma yöntemleri! Tüy sarartıcı kılları çoğaltır mı?

TAVUK DERİSİ HASTALIĞI

TAVUK DERİSİ HASTALIĞI

Tavuk derisi hastalığı genellikle üst kollarda, uyluklarda, yanaklarda veya kalçalarda bulunur. Tavuk derisi hastalığı bulaşıcı değildir ve bu pürüzler genellikle herhangi bir rahatsızlığa veya kaşıntıya neden olmaz. Bu durumun, cildin kuruma eğiliminde olduğu kış aylarında daha da kötüleştiği ve hamilelik sırasında da kötüleşebileceği bilinmektedir.

PEKİ TAVUK DERİSİ HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Tavuk derisi hastalığı, cildi zararlı maddelerden ve enfeksiyondan koruyan sert bir protein olan keratin birikmesinden kaynaklanır. Keratin, kıl folikülünün açılmasını engelleyen pullu bir tıkaç oluşturur. Genellikle birçok tıkaç oluşur ve pürüzlü, engebeli cilt lekelerine neden olur. Kimse keratinin neden oluştuğunu tam olarak bilmiyor. Ancak genetik hastalıklarla veya atopik dermatit gibi diğer cilt durumlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Kuru cilt bu durumu daha da kötüleştirir.

TAVUK DERİSİ HASTALIĞI

TAVUK DERİSİ HASTALIĞI

Yapılan araştırmalarda uzmanlar Keratosis Pilars’in semptomları ergenlik çağında yaygın olarak ortaya çıkıyor. Zararsız genetik kökenli cilt durumunun hedefe yönelik net bir tedavisi yoktur, ancak belirtileri tedavi etmenin veya kötüleşmesini önlemenin bazı yolları vardır. Tavuk derisi hastalığı genellikle 30 yaşına geldiğinizde doğal olarak temizlenir.

KERATOSİS PİLARİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • Ölü cilt hücrelerini gidermek için kremler: Alfa hidroksi asit, laktik asit, salisilik asit veya üre içeren kremler ölü cilt hücrelerini gevşetmeye ve gidermeye yardımcı olur. Ayrıca kuru cildi nemlendirir ve yumuşatır. Güçlerine bağlı olarak, bu kremler (topikal eksfoliyanlar) reçetesiz veya reçeteli olarak alınabilir. Doktorunuz size en iyi seçenek ve ne sıklıkta başvurmanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Bu kremlerdeki asitler kızarıklık, batma veya cilt tahrişine neden olabilir, bu nedenle küçük çocuklar için önerilmez.

KERATOSİS PİLARİS

KERATOSİS PİLARİS

  • Tıkalı folikülleri önlemek için kremler: A vitaminden türetilen kremler (topikal retinoidler), hücre döngüsünü teşvik ederek ve tıkalı kıl köklerini önleyerek çalışır. Tretinoin ve tazaroten topikal retinoidlerin örnekleridir. Bu ürünler cildi tahriş edebilir ve kurutabilir. Ayrıca, hamileyseniz veya emziriyorsanız, doktorunuz topikal retinoid tedavisini geciktirmeyi veya başka bir tedavi seçmeyi önerebilir.


İlaçlı kremin düzenli olarak kullanılması cildin görünümünü iyileştirebilir. Ancak tedaviyi durdurursanız, geri döner. Ayrıca, tedavi ile bile, tavuk derisi hastalığı yıllarca devam etme eğilimindedir.

KERATOSİS PİLARİS

KERATOSİS PİLARİS

Kadınlar pantolonla namaz kılabilir mı? Namazda çorap giymek şart mı? Yarım tunikle namaz...

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlar pantolonla namaz kılabilir mı? Namazda çorap giymek şart mı? Yarım tunikle namaz...
2022 yılının yaz sezonunda öne çıkan 5 ayakkabı trendi!

İLİŞKİLİ HABER

2022 yılının yaz sezonunda öne çıkan 5 ayakkabı trendi!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0