Keloid nedir ve belirtileri nelerdir? Keloid hastalığı nasıl geçer? Keloid tedavisi...

Erzincan’da yaşayan Yağmur'un (17) kulaklarında, henüz 7 yaşındayken taktiği küpelerin alerji yapması sonucu yaralar oluştu. Doktorların keloid teşhisi koyduğu, 10 yıldır tedavi gören Yağmur'un babası tedavisi konusunda destek beklediklerini açıkladı. Bu haberle yeniden gündeme gelen keloid hastalığı konusunda birbirinden fazla soru da gündeme geldi. Peki Keloid nedir ve belirtileri nelerdir? işte sorunun yanıtı:

Erzincan merkezde oturan Yıldız ailesinin 4 çocuğundan Yağmur'un kulaklarında, 7 yaşındayken taktiği küpelerin alerji yapmasıyla yaralar oluşmaya başladı. Kulak yaraları iyileşmezken, ailesi, Yağmur'u 10 yıl boyunca hastane hastane dolaştırdı.

Kulağındaki yaraların ağrısına dayanamadığını belirten Yağmur Yıldız, "Okulumdan geri kaldım, derslerime çalışamıyorum. Herkesin bakışırından rahatsız oluyorum. Doktorlar keloid hastalığı diyor. Her geçen gün kulaklarımdaki yaralar büyüyor. Çaresi bulunmazsa kulaklarım kapanacak, duymayacağım. Kanama yaptığı için günlük üstümü değişmek zorunda kalıyorum. Dışarı çıktığım zaman saçlarımla kapatıyorum. Lütfen bana yardım edin" diye konuştu.  

'HER GÜN KANLI YASTIĞINI YIKIYORUM'

Anne Perişan Yıldız ise kızının tedavisi için ellerinden geleni yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek, "Her gün kanlı yastığını yıkıyorum. Kızımın bağırmasını, ağlamasını dinliyorum. Geceleri sabaha kadar yatamıyor. Ankara'ya götürdük, Erzurum'a götürdük, Trabzon'a götürdük; hiçbir yerde çaresini bulamadık. İstanbul'da tedavisi var, dediler, oraya da götürmeye gücümüz yok. Kızımın tedavisine yardım eli uzatılmasını istiyorum" dedi. 

PEKİ KELOİD NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Keloid deri yaraları, iltihap, sivilce, cerrahi kesikler, aşı yapılan bölgeler, yanıklar, suçiçeği, böcek sokması gibi deri deformasyonlarından sonra derinin iyileşme sürecinin kontrolsüz olarak devam etmesi halinde ortaya çıkar. Yara iyileşmesi tamamlandığında hücre üretimi dururken, keloidlerde hücre üretimi devam eder. Bu da o bölgede fazla doku birikmesine neden olur.

Keloid cilt üzerinde kızarık, şişkin ve kötü bir görüntü oluşturduğundan estetik açıdan kişiyi rahatsız eder. Bulunduğu bölgeye ve dokunun durumuna bağlı olarak kişiye farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Keloid tedavisinde Fraksiyonel lazer tedavileri, keloid içine uygulanan kortizon tedavileri ile başarı sağlanabilir.

KELOİD NASIL ORTAYA ÇIKAR VE KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Cerrahi işlem sonrası yaranın mikrop kapması, çok sert dikişlerin atılması ve yara içinde yabancı cisim kalması gibi durumlar keloid oluşumunun sebebi olabilir. Ancak hiçbir sebep yokken sadece genetik yatkınlığa bağlı olarak küçük bir travma sonrasında dahi kendiliğinden gelişebilir. Yaralı bölge dokusunun iyileşmesinden sonra, yaklaşık birkaç ay sonrası gözle görülür bir şekilde ortaya çıkabilir.

Keloid, özellikle yara iyileşmesinin uzun sürdüğü iltihaplanma, yabancı cisim, yanık gibi durumlarda, cildin gergin olduğu bölgelerde görülür ve bazı ailelerde genetik olarak daha sık görülür. En sık 10-30 yaşları arasında görülür. 10 yaş öncesi ve 30 yaş sonrasında nadiren gözlenir. Esmer kişilerde ve siyahilerde keloid olma durumu çok daha yüksektir.

KELOİD NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kortizonlu keloid kremleri, retinoid kremler, imuquimod, silikon içeren kremler ve örtüler ile keloid tedavi edilebilir.

Cerrahi Müdahale: Çok gerekmedikçe cerrahi tedavi önerilmez. Çünkü keloid, cerrahi müdahalelerden sonra %50-100 oranında tekrar edebilir. Uygulama sonrası silikon örtü ve jeller kullanılarak keloid oluşumu %80 oranında engellenebilir.

Menajerimi Ara nerede çekiliyor? Menajerimi Ara Ego Ajans nerede

İLİŞKİLİ HABER

Menajerimi Ara nerede çekiliyor? Menajerimi Ara Ego Ajans nerede
Valorant isim değiştirme nasıl yapılır? Valoran'ta nick değiştirmek! Valorant nick isimleri

İLİŞKİLİ HABER

Valorant isim değiştirme nasıl yapılır? Valoran'ta nick değiştirmek! Valorant nick isimleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 6

zafer gülten 3 yıl önce

sanırım çocuk ufak diye isportada satılan kromaj kaplı adi teneke küpelerden takmışlar,herhalde kromajı iyi yapılmayıp kromajlamada kullanılan kimyasal asit gibi maddeler alerji yaptı.

zafer gülten 3 yıl önce

siz siz olun sakın çocuğunuza pazarda,isportada satılan adi küpelerden almayın.çünkü -kromaj -lı hepsi. peki nedir -kramaj-.teneke metal asitli ve kimyasal ilaçlı suya atılır,içine krom ilave edilir,elokro şok verilir ve metal kromla kaplanır,kaplama adi düzgün olmayan bir ortamda yapıldığında metallerde asit ve kimyasal maddeler kalır ve bunlarda ciltte alerji,tahriş yapar.

Toplam 1 beğeni

yorumcu3 3 yıl önce

zor....Allah şifa versin.sağlık sıhhat versin.

Toplam 1 beğeni

Leyla 2 yıl önce

Yok artik

Toplam 0 Beğeni

Hikmet Akça 3 yıl önce

sedir ağacı katranı sürsün. bulamazlarsa ben gönderebilirim.

Ülkü 2 yıl önce

Bu aktarlarda bulunurmu acaba

Yorumların Tümünü Okuyun