Saç nezlesi nedir ve neden olur? Saç nezlesi kaç gün sürer, belirtileri nelerdir

Son günlerde popüler bir şekilde gündeme gelen saç nezlesi, saç derisinde sürekli kaşınma ve yanma hissi oluşturuyor. Şimdilerde neredeyse tüm kadınların başına gelebilen saç nezlesi, belirtileri nelerdir? Saç nezlesi kaç gün sürer? Saç nezlesi nasıl geçer? Saç nezlesine ne iyi gelir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık...

Toplumumuzda saç nezlesi olarak adlandırılan saç derisinde kaşıntı, yanma ve iğne batması şeklinde ağrılara sebep olan bu hastalığın nedenlerinden en başta geleni saçların çok sıkı şekilde toplanarak bağlanmasıdır. Saç nezlesinin ana nedeni bilinmemektedir. En çok kabul gören hipotezler psikolojik nedenler ve beslenme eksiklikleridir. Besin faktörleri saçı doğrudan etkiler. Özellikle demir, D ve B12 vitamini, ferritin, çinko eksikliği olanların saç nezlesine daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Kadınlarda menopoz döneminde daha sık rastlanmasına rağmen menopozla ilgili olduğu hipotezini doğrulamak için kanıt düzeyi çok düşüktür. Ayrıca saç boyasına alerjisi olan kişiler bu hastalıktan muzdarip olabilirler.

SAÇ NEZLESİ KAÇ GÜN SÜRER?

Eğer hastalık ciddi bir boyuta gelirse mutlaka tedavi yöntemini uygulamak gerekir. Saç nezlesi 1 hafta sürebilir ancak 1 aydan fazla ise bu durumda dikkatli olmak gerekir.

SAÇ NEZLESİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Saç nezlesi olarak adlandırılan rahatsızlığın öne çıkan en belirgin özelliği, kıl köklerinde ve saç derisinde yanma ve ağrı hissi vermesidir. Fark edildiği zaman önlemi alınmadığı taktirde ileride saç diplerinde yaraya ve şiddetli saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Tıp literatüründe hastalık olarak adlandırılmayan bu rahatsızlığın ne yazık ki belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu rahatsızlığı önlemek ve tedavisini yapabilmek için öncelikle sebep olan etkenleri belirlemek ve ortadan kaldırmak gerekmektedir. Sebeplerin ortadan kaldırıldığında bile sorun devam ediyorsa, daha vahim sonuçlarla karşılaşmamak için hemen doktora görünmekte fayda vardır.

Saç nezlesi hastalığına yakalanmamak için kesinlikle saç bakımına maksimum özenin gösterilmesi gerekir. Banyo yapıldıktan sonra saçlar havluyla kurutulmalı ve imkan dahilindeyse de 2-3 saat kadar dışarıya çıkılmamalıdır. Şayet dışarı çıkılması gerekliyse, önce havlu ile sonra da uzaktan fön makinesi ile iyice kurutulması önemlidir. Yinelemek gerekirse; bayanlar kullandıkları saç modellerinde saç derisini sıkacak ve gerecek modellerden ziyade daha rahat tarzı benimsemeli, erkekler de jöle ve şekillendirici sprey gibi kozmetik ürünlerin kullanımı en aza indirmelidir.

SAÇ NEZLESİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILIR?

Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamamalı, saç özelliğinize göre doğal şampuanları tercih etmeli, saçınızı sıkı at kuyruğu şekilde bağlamaktan kaçınmalısınız. (saç çok sıkı bağlandığında, kafa derisinin nefes alması zorlaşır ve bu da saçlı deride kasılma ve saç dökülmesine neden olur.) Saçlarınızı sert şekilde kaşımaktan kaçınıp, saçlarınızı durularken de tırnaklarınızı kullanılmak yerine parmak uçlarınızla nazikçe masaj yapılmalısınız.

Banyodan sonra saçların iyice kurulanması oldukça önemlidir. Duştan 2-3 saat sonra dışarı çıkılmamasına, özellikle soğuk ise ekstra dikkat gösterilmelidir. Dengeli beslenme ve düzenli yemek alışkanlığı önemlidir. Yumurta, balık, et ve süt gibi protein ve vitamin bakımından zengin gıdalar yemeli, sert ve hızlı diyetlerden kaçınılmalıdır. Böylece saçlar daha güçlü hale gelebilir.

Graves (zehirli guatr) nedir? Graves (zehirli guatr) belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Graves (zehirli guatr) nedir? Graves (zehirli guatr) belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0