Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer?

Tırnakta nokta halinde, çizgi halinde veya tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilen ve tıp dilinde karşılığı "lökoniki" olan beyaz lekeler herkes tarafından vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Ancak bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Peki Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer? işte sorunun yanıtı:

Zaman zaman tırnağında oluşan beyaz lekelerin sebebini hiç merak ettiniz mi? Tırnakta oluşan beyaz lekeler yani Lökoniki aslında bir sağlık sorununun habercisi olduğunu gösteriyor. Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir. En büyük sebebi tırnak yatağının zarar görmesidir. Bu da tırnağınızı bir yere vurmanız veya çarpmanız sonucu ortaya çıkar. 

En iyi 10 el kremi hangisi? Soğuk havalara karşı en iyi nemlendiren el kremleriİLİŞKİLİ HABEREn iyi 10 el kremi hangisi? Soğuk havalara karşı en iyi nemlendiren el kremleri

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELERİN NEDENLERİ

Alerjik tepki

Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.

Protein eksikliği

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.

Akrilik tırnak nedir ve evde akrilik tırnak nasıl yapılır? Protez tırnak uygulaması 2021İLİŞKİLİ HABERAkrilik tırnak nedir ve evde akrilik tırnak nasıl yapılır? Protez tırnak uygulaması 2021

Mineral eksikliği

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır.

Tırnak yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da başlıca nedenlerden biridir.

TIRNAKTA OLUŞAN BEYAZLIKLAR NASIL GİDERİLİR?

- İçeriğinde bol miktarda çinko minerali barındıran besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık çinko bakımından zengin besinlere örnek gösterilebilir. Çinko, C vitamini ile beraber tüketilirse, çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılmasını sağlar.

Tırnak bakım ürünleri sıklıkla kullanılıyor ise bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmediğinden ve sağlık açısından problem oluşturmayacağından emin olunmalıdır.

- Demir, sülfür ve kalsiyum içerikli besinlerin yeterince alınmasına dikkat edilmelidir.

Tırnaklarda beyazlamanın olduğu fark edildiğinde, tırnakların uzaması beklenmelidir. Ciddi bir problem yaratmayan beyaz lekeler tırnakla birlikte uzayarak kaybolacaktır. Eğer tırnağın belli bir noktasında uzun süre kalan ve yok olmayan beyazlıklar varsa doktora danışılmalıdır.

En kolay şekilde balıksırtı örgü nasıl yapılır? Adım adım balıksırtı örgü...

İLİŞKİLİ HABER

En kolay şekilde balıksırtı örgü nasıl yapılır? Adım adım balıksırtı örgü...
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 9

uyfrd 11 ay önce

amın

Bahoz 1 yıl önce

Bilgilendirme için teşekkür ederim

Bahoz 1 yıl önce

Bilgilendirme için teşekkür ederim

Teşekkürler 1 yıl önce

İşime yarayacak

Gane 1 yıl önce

İyi

Yorumların Tümünü Okuyun