Sivilcede beslenmenin rolü nedir? Süt sivilce yapar mı? Sivilceleri geçiren diyet...

Tükettiğimiz besinlerdeki yağların çeşidi cildimizin sağlığı için çok önemlidir. Fast food yiyeceklerdeki yağlar işlenmiştir ve doğal olmadıkları için sivilceye sebep olabilirler. Diyetisyen Sena Karahan sivilcelerinden şikayetçi olanlar için beslenmenin öneminden bahseden bir köşe yazısı hazırladı.

Yapılan çalışmalar, genetik ve hormonal faktörlerle beraber beslenme şeklinin de akneyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Diyetin derideki sebum salgı miktarını ve içeriğini değiştirebilmesi, akneyle mücadelede beslenme tedavisini de multidisipliner yaklaşımların bir parçası haline getiriyor.  

DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ DİYET!

Araştırma sonuçları hiperinsülineminin, anderojenik etki ile akneyi arttırılabileceğini gösteriyor. Sık ve fazla miktarlarda tüketilen şekerli ve unlu yiyecekler insülin direnci gelişmesine neden olurken akne problemini de tetikleyebiliyor. 

Hububatlar, hamur işleri, şerbetli tatlılar ve içerisine şeker ilave edilmiş yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlandırmak mevcut olan aknelerin kurumasına ve oluşacak sivilcelerin önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Ekmek, tahıl, pilav, makarna ve şeker içeren yiyecekleri kısıtlarken yerine geçebilecek düşük glisemik indeksli seçenekleri muhakkak diyete eklemek gerekiyor. Karbonhidratları tamamen kesmeye çalışmak sürdürülebilir olmadığı gibi vitamin ve mineral kayıplarına yol açacağı için uzun vadede cilt kalitesini düşürecektir.

PEKİ SÜT SİVİLCE YAPAR MI?

Araştırmalara göre süt ürünlerinin akne için ağırlaştırıcı faktör olduğu bildirilirken özellikle yağsız süt tüketimi ve akne arasında pozitif ilişki olduğu düşünülmektedir. İçerdiği insülin benzeri büyüme faktörü ile dolaylı olarak deride sebum miktarını arttırdığı için akne tedavisi süresince tüketiminin kısıtlanmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir. Süt yerine tüketim miktarı sınırlandırılarak olgunlaşmış peynir, yoğurt, kefir gibi fermente olmuş süt ürünleri tercih edilebilir.

İNFLAMASYONU AZALTMAK İÇİN OMEGA 3!

Omega 3, inflamatuvar sitokin üretimini baskılayacağı için iltihaplı sivilcelerin oluşumunu durdurmaya yardımcıdır. Sardalya, ton balığı, somon, uskumru, mezgit, alabalık omega 3 yönünden zengin deniz ürünleridir. Öğütülmüş keten tohumu, ceviz, çam fıstığı, yeşil yapraklılar bitkisel kaynak olarak tercih edilebilir.

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURMAKTA FAYDA VAR

Paketli gıdaların içerisinde, endokrin bozucu katkı maddeleri ve çoğunlukla omega 6 ve trans yağ bulunmaktadır. Özellikle cips, soslu ve kavrulmuş kuruyemişler, yağlı olmalarından ziyade işlenmiş içeriklerinin inflamasyonu tetiklemesinden kaynaklı akne şikayetlerini arttırabiliyor. Bu nedenle bireylerde yağ sivilce yapar yanılgısı oluşabiliyor.

Sivilcelerinizden şikâyetçiyseniz öncelikle paketli gıdaları elemek gerekmektedir. Bunun yanında tahıllar, süt ürünleri, rafine şeker ve rafine yağ tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir. 

Diyetisyen Sena Karahan

Dünyanın en pahalı spor ayakkabı modelleri! Duyunca çok şaşıracaksınız...

İLİŞKİLİ HABER

Dünyanın en pahalı spor ayakkabı modelleri! Duyunca çok şaşıracaksınız...
Bebeklere 1 yaşından önce yasak yiyecekler! Ek gıda döneminde bunlara dikkat...

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklere 1 yaşından önce yasak yiyecekler! Ek gıda döneminde bunlara dikkat...
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0