Solaryuma girmek zararlı mı? Solaryuma girmeden önce bilinmesi gerekenler

Günümüzde çok sık kullanılan bronzlaşma yöntemlerinden biri olan solaryum, ultraviyole ışınlarını kullanan cihazlar ile yapılmaktadır. Uzmanların zararlarından sürekli bahsettikleri solaryum nedir ve zararları nelerdir? Daha önce solaryuma girmeyenler için bilinmesi gerekenlerin tamamı haberimizde.

Solaryum ile bronzlaşma, güneş ile aynı etkiye sahiptir. Tek fark, solaryumdaki ışıkların birleştirilmesi ve daha güvenilir olması için belirli bir şekilde filtrelenmesidir. Yüz uygulaması için UVA lambalar ve reflektörler kullanılır. UVB lambalar, UVA lambaları ile birlikte solaryum yatak veya dolaplarda da kullanılır.

Yapılan araştırmalara göre uzmanlar solaryumun cilt kanserine neden olduğunu belirlemiştir. Ayrıca ciltte yanıklara ve deri yaşlanmasına neden olmaktadır. Solaryum esnasında gözleri kapalı tutmak ve gözlük kullanmak gereklidir. Solaryumda kullanılan UV-A ışınları göze temas ettiğinde katarak oluşumuna neden olmaktadır. Solaryuma girmeden önce vücudun temiz olması gerekir. Vücuda sürülen nemlendirici ve diğer losyonların solaryumdan yayılan UV-A ışını ile cildin içine girerek hücrelerin zarar görmesine neden olmaktadır. Böylece ciltte kırışıklık oluşturarak erken yaşlanmaya neden olur.

Cilt (deri) kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Cilt kanserini anlamanın yollarıİLİŞKİLİ HABERCilt (deri) kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Cilt kanserini anlamanın yolları

SOLARYUMA GİRMEDEN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • Solaryuma bir kere bile girmeden önce mutlaka cilt testi yaptırmalısınız. Cildin hassasiyeti ve rengi belirlendikten sonra solaryum derecesi ve süreleri buna göre belirlenmelidir.
  • İlk seansın süresinin kısa tutulması faydalı olacaktır. Hem etkilerini görebilmek hem de oluşabilecek zararları erken görmek önemlidir. 
  • Sonraki seansların süreleri yavaş yavaş artırılmalıdır.
  • Solaryum kabinine girmeden önce cildinizi mutlaka makyajdan arındırmalısınız.
  • Seans sırasında kesinlikle gözlerinizi açmamalısınız ve mümkünse koruyucu gözlük kullanmalısınız.

  • Alkol aldıktan sonra, epilasyon, cilt bakımı, ağda gibi durumlardan sonra kesinlikle solaryuma girilmemelidir.
  • Lazer uygulaması yaptırıyorsanız; tedavi bitene kadar solaryum cihazına girmemelisiniz.
  • Günlük olarak kullandığınız ilaçların prospektüsünde UV ışınına karşı duyarlıdır ibaresi bulunuyorsa; solaryuma girmemelisiniz.
  • Lens kullanıyorsanız; solaryum kabinine girmeden önce çıkarmalısınız.
  • Solaryum sonrasında en ufak bir rahatsızlığınız olursa mutlaka doktora başvurmalısınız.
  • 18 yaşından küçüklerin solaryuma girmesi tehlikelidir. Yanlarında ebeveynleri olmadan kesinlikle solaryuma girmemelidirler.
Kahramanmaraş'lıların bayılarak yediği lezzet! Eli böğründe yemeği nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kahramanmaraş'lıların bayılarak yediği lezzet! Eli böğründe yemeği nasıl yapılır?
Ayak kokusu deyip geçmeyin! Bakın ayak kokusu hangi hastalığın habercisi?

İLİŞKİLİ HABER

Ayak kokusu deyip geçmeyin! Bakın ayak kokusu hangi hastalığın habercisi?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0