Hamilelikte bilinmeyen tehlike: Toksoplazma

Prof Dr. Cüneyt Genç, hamilelik döneminde anne adaylarının Toksoplazma enfeksiyonundan korunmaları için bazı tavsiyeler verdi.

Kolay bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek büyütmek isteyen anne adaylarının kendisini bazı faktörlerden koruması gerekiyor. Çeşitli yollarla bulaşan enfeksiyonlar, anne adayını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu enfeksiyonlardan biri de Toksoplazma.

ANNE ADAYLARI DİKKATLİ OLSUN

Bu enfeksiyonunun hamilelik esnasında alınmasının ciddi risklere neden olabileceğini savunan Dr. Cüneyt Genç şöyle konuştu:

“Hamileliğin son zamanlarında bebeğe daha kolay bulaşan bu enfeksiyon sonucunda bebeklerde görme de zorluk, körlük, havale ve motor gelişmede gerilik gibi bazı sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca enfeksiyonun bebeğin kaybına ya da düşüğe neden olduğu da biliniyor. Bu yüzden enfeksiyon konusunda tecrübeli olmak çok önemli.” 

KÜÇÜK ÖNLEMLERLE ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN

Hamile kadınlar alacakları bazı basit tedbirlerle hem kendisini hem de bebeğini koruyabilir. Dr. Cüneyt Genç, kedi besleyen ya da kedili ortamlarda bulunan hamilelere şu tavsiyeleri verdi:

“Bütün kedilerde toksoplazma riski bulunmaz. Yavru ve genç kedilerde bu riske daha fazla rastlanır. Hamilelik boyunca, yabancı kedilere daha mesafeli olmanız, kendi kedinizi sokağa salmamanız, sürekli hazır kuru mamalar verilmesi, kesinlikle çiğ et ürünü tüketilmemesi önemli.” dedi.

ANNE ADAYLARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Dr.Genç, hamilelerin enfeksiyon kapmamaları için günlük hayatta farklı tedbirlerin de alınması gerektiğine değinerek tavsiyelerine şunları ekledi:

“Toksoplazma en fazla pişmemiş veya iyi pişmemiş etlerde olur. Bu yüzden et ürünleri pişirilirken çok dikkat edilmeli ve kalın et parçalarının içi çiğ kalmamalı. Açık yarası olan hamileler çiğ ete dokunmamalı, ille de dokunması gerekiyorsa eldiven kullanmalı.

Yeşillikler iyice yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmeli. Sinekler parazit getirebildikleri için camlara sineklik takılmalı ve yemeklerin üstü açık bırakılmamalı. Bahçeyle uğraşmayı seven anne adayları işleri bitince ellerini  sıcak su ve sabun ile yıkamalı.”

BİR YORUM YAPIN 0