Rahmi alınan kadınlar anne olabilecek

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yeni doğan kuzularda uygulanan deney insanlarda, anne karnında yaşamını yitirme durumundaki bebekler için uygulanabileceğini dedi.

Bilim insanları, yeni doğan bebeklerin yaşamını devam ettirebilmeleri için yapay bir rahim geliştirmeyi başardılar. Geliştirdikleri rahimleri ilk önce hayvanlarda deneyerek başarılı sonuçlar elde ettiler. Şimdilerde ise bu gelişme, milyonlarca yeni doğan bebeğin hayatını tamamen değiştirebilecek nitelikte.

Araştırmacılar, 105 ila 120 günlük (insanlarda 23-24 haftalığa eşdeğer) kuzuları alıp yapay bir rahme koydular. Kalp organı, kanı göbek bağı ile torba dışındaki gaz değişimi makinesine pompalıyor.

Böylelikle rahim, sekiz kuzuyu tıpkı anne karnındaki gibi büyütmeyi sağladı. Gelişme aşamasında kuzuların birçok organı normal bir şekilde gelişti, hatta daha sonradan yünleri bile çıktı. Ardından hareket etmeye ve tekme atmaya başladılar. Deney sonrasında sağlam çıkan birkaç tane kuzu şimdi yetişkin olma yolunda sağlıklı birer canlı.

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, konu hakkında şunlar söyledi:

“Sekiz kuzu üzerindeki deneyden alınan başarılı sonuçlardan yola çıkarak, insanlarda 22-23. haftada anne karnında yaşamını yitirme durumu olan bebekler için uygulanabilir.'' dedi.

BİR YORUM YAPIN 0