Gebelikte şekere dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık, gebelikte şeker testinin anne ve bebek için önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Müzeyyen Uyanık, daha önceki gebeliğinde şeker hastalığı geçiren, ailesinde diyabet olan, kilolu hastaların ise daha gebeliğin başından itibaren takipleri yapılması gerektiğini söyledi.

Dr. Uyanık, gebelikte şeker hastalığı riskinin yüksek olan grubun, önceki gebeliğinde şeker hastalığı geçirenler olduğunu belirtti. Ayrıca ölü doğum, anomalili doğum, tekrarlayan düşük, 4 kilogram üzeri bebek doğumu olan annelerin, 1. derece akrabalarında şeker hastalığı bulunanların, gebelikte fazla kilo alanların risk altında olduğunu ifade etti. 

Dr. Müzeyyen Uyanık, gebelikte şeker yükleme testi yapılmayan ve gebelikte şeker hastalığı gelişmiş annede sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve zor doğum görüldüğünü söyledi.

Dr. Uyanık, bebekte ise anne karnında ani bebek ölümleri, doğumda fazla kilolu olması sebebi ile kemik kırıkları ve sinir hasarının gelişebilmekte olduğunu vurguladı. Uyanık, doğumdan sonra bebeğin akciğerlerinin tam gelişemediğinden solunum sıkıntısı, sarılık gibi önemli problemler oluşabileceğini söyledi.

BİR YORUM YAPIN 0