Bu belirtiler kalp hastalığının sinyali olabilir

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, çocuklarda terleme, morarma, bayılma gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Dr. Mustafa Koray Lenk, yetişkinler kadar çocukları da etkileyen kalp hastalıkları birden fazla hastalığı içinde barındıran bir terim olduğunu söyledi.

Dr. Koray Lenk, hastalıkların bazılarının genetik geçişli ve doğuştan olabileceği gibi, bazıları da kalbi etkileyen viral bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle sonrada da gelişebileceğini ifade etti. Dr. Mustafa Koray Lenk, kalp hastalıkları ile şunları söyledi:

Hamileliğin ilk üç ayına dikkat! 

Hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçların, geçirilen enfeksiyonlar, röntgen ışınlarına maruz kalınması, akraba evliliği ve annenin diyabetik olması gibi durumlarda bebeğin kalbinde anomali oluşabiliyor. 

Hamileliğin ilk üç ayında organ taslakları oluşmaya başladığından bu gibi kötü etkiler yapısal kalp hastalıklarına neden olabiliyor. 

Enfeksiyonlara dikkat!

Sağlıklı çocuklarda ortaya çıkan kalp hastalıkları bazı virüs ya da bakteriler ile oluşabilecek enfeksiyonlardan sonra gelişebiliyor. Bu etkenler ile gelişen enfeksiyonlardan 15-30 gün sonrasında hafif ateş, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi yakınmaların altında kalp hastalığı gelişmiş olabilir. 

Ne zaman fetal eko yapılır?

- Rutin hamilelik izlemlerinde anne karnındaki bebekte (fetus) kalp dışı anomalilerin bulunması,
- Kromozom anomalisi saptanması,
- Kalp ritim düzensizliği ve kalp hastalığından şüphelenilmesi,
- Annede doğuştan kalp hastalığı bulunması,
- Annede diyabet ve diğer metabolik hastalıkların olması
- Ailede doğuştan kalp hastalığı öyküsünün bulunması.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0