Su içmenin hamileler için faydaları! Hamilelikte günde ne kadar su tüketilmeli?

Erken doğumun görülmesinde su tüketiminin önemli bir etken olduğunu vurgulayan uzmanlar, hamilelikte az su tüketildiğinde ortaya çıkan bazı sağlık problemlerine işaret etti. Hamilelikte ödemden dolayı oluşan şişkinliklerinizi gidermek için suyun mucizevi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Peki hamilelikte günde ne kadar su tüketilmeli? Hamilelikte az su içmenin bebeğe zararı nedir? Hamilelikte sıvı tüketimi...

Anne karnındaki bir bebeğin içerisinde bulunduğu ve kendisini dış etkenlere karşı koruduğu Amniyon kesesi, içerisi sıvı içi ile dolu bir yapıdır. Bebeğin içinde bulunduğu su bebeğin kendi dinamiğinin haricinde hamile kadının gün içerisinde tükettiği sıvı miktarı ile ilişkilidir. Amniyon sıvısı belirli sürelerde anne adayının kanındaki su ile yerini değiştirerek kendini yeniler. Amniyon sıvının yetersiz kalması demek fetüste bazı sıkıntılara neden olabileceği için sıvı miktarı bebeğin hareketlerinde ve akciğer gelişiminin tamamlanmasında oldukça önemlidir. Bebeğin dilediğince hareket etmesini kısıtlayan yetersiz amniyon sıvısı ile ilgili önemli bir ayrıntı yapılan çalışmalara yansımıştır. Hamilelik döneminde yeterli miktarda sıvı tüketmeyen anne adaylarının bebeklerinde bazı sıkıntıların olduğu görülmüştür. Bebeğiniz için her türlü tavsiyelere kulak vermiş ama su tüketiminde yetersiz kaldıysanız bebeğiniz ne yazık ki bu durumdan etkilenecektir. Hamilelik öncesinde ve hamilelik esnasında düzenli alınan vitaminlerle beraber yenen sağlıklı gıdalar su aracılığıyla bebeğe geçer. Vücuttaki besin maddelerinin emilmesi ve hücreye gönderilmesine yarayan su, hem anne adayları hem de bebek sağlığı için çok önemlidir.

HAMİLELİKTE AZ SU İÇMEK ZARARLI MI? HAMİLELİKTE YETERSİZ SIVI 

Hamilelikte su içmenin önemi! Hamilelikte sıvı tüketiminin önemi

Hamilelikte su içmenin önemi! Hamilelikte sıvı tüketiminin önemi

Anne adayları hamilelik döneminde yeterli sıvı tüketmezlerse idrar çıkışı az olur ve buna bağlı olarak taş, kum, enfeksiyon gibi sorunlar ortaya çıkar. Su tüketmek sindirim sisteminin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Susuz kalan anne adayında görülebilecek en belirgin risklerden biri de sıvı yetersizliğine bağlı oluşabilecek erken olayıdır.

HAMİLELİKTE SU İÇMENİN ÖNEMİ! HAMİLELİKTE SU TÜKETMENİN FAYDALARI:

Rahim kasılmalarını önler, erken doğum riskini azaltır.
 İdrar yolu enfeksiyonunun önüne geçer.
Sağlıklı cilde kavuşmanıza yardımcı olarak cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Kabızlığı ve hemoroidleri önler.
Mide bulantısı ve mide yanması gibi şikayetleri azaltır
Ödemi azaltır.

HAMİLELİKTE SIVI TÜKETİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Hamilelikte su tüketmenin faydaları

Hamilelikte su tüketmenin faydaları

Hamilelik döneminde dengeli bir kilo alınımı için öneride bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Çelen, “Annenin ve bebeğin sağlığı için gebelikte çok yemeği değil, yedikleri seçmek önemlidir. Protein ağırlıklı beslenme, bebeğin ve annenin ihtiyacından dolayı çok önem arz eder. Et, balık, tavuk ve yumurta günlük öğünlerde mutlaka yer almalıdır. Uzun süre aç kalınmamalı, ara öğünlere özen gösterilmelidir. Süt, yoğurt, badem ve ceviz gibi ürünlerle ara öğünlere destek sağlanmalıdır. Az az sık sık beslenme özellikle reflü, midenin bulanmasını ve yanmasını önleyecektir.

Bol su tüketimi de hamilelik üzerinde en çok durduğumuz konudur. Mevsime göre 2,5 veya 3 litre su tüketilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu ve erken doğumu önlemek için su tüketimine dikkat edilmelidir. Gebelikte vücudun susuz kalması, rahimde kasılmalara ve doğum sancılarına, hatta erken doğuma bile sebebiyet verebilir. Bu yüzden hamileler için bol sıvı tüketilmesi hayati önem taşıyor. Ancak sık idrara çıkartarak sıvı kaybına sebep olan çay ve kahveden uzak durulmalı” diye konuştu.

HAMİLELİKTE GÜNDE NE KADAR SU TÜKETİLMELİ?

Hamilelikte içilmesi gereken günlük su miktarı, 8-10 bardak arasındadır. Zararlı atıkların vücuttan dışarı çıkması, sindirim sisteminin görevini daha düzenli yerine getirmesi ve vücudun sıvı ihtiyacının yeterli miktarda karşılanması için bol bol su içmek önemlidir.

Anne adaylarının bu süreç içerisinde içtiği su kadar, içilen suyun türü de önemlidir. Asitli içecekleri gerektiği ölçüde azaltmak, kafeinli ve alkollü sıvıları tüketmemek hem anne için hem de bebek için oldukça yararlıdır.

Kahve, çay gibi içeceklerin yerine; bazı bitki çaylarının tüketilmesi önemlidir.

Kusma neden olur? Kusmayı önleyen doğal yollar nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kusma neden olur? Kusmayı önleyen doğal yollar nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0